Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
16. Vocea Vâlcii confirmă Operaţiunea Pisi intră în vizorul DIICOT 3

Vocea Vâlcii confirmă: Operaţiunea „Pisi” intră în vizorul DIICOT

Afacerea regizată între fostul primar Romeo Rădulescu şi secretara sa intră în mâinile procurorilor. Frâncu: „Au ridicat doi saci cu documente”

Operaţiunea „Pisi”, cazul în care fostul primar din Râmnicu Vâlcea, Romeo Rădulescu, a atribuit ilegal spre vânzare un apartament-locuinţă de serviciu înregistrat în patrimoniul privat al municipiului către fosta sa secretară, Luiza Şefănescu, a intrat în atenţia procurorilor DIICOT. Miercuri, 30 octombrie, aceştia au ridicat din sediul primăriei Râmnicu Vâlcea doi saci de documente vizând tranzacţia apartamentului cu două camere, din cartierul Ostroveni, vândut la preţul de doar 18.000 euro. „Procurorii au ridicat doi saci de documente din primărie. În rest nu comentez nimic!”, susţine primarul Emilian Frâncu. În caz, pe lângă actualul deputat Romeo Rădulescu şi fosta sa secretară, Luiza Ştefănescu, actuală angajată a Apavil SA, mai intră şi trei directori din primărie: Petre Cazan, Maria Fieroiu şi Ion Lepădat. Publicaţia „Vocea Vâlcii” a prezentat cu lux de amănunte în ediţia precedentă modul în care secretara primarului a primit pomana imobiliară acordată de fostul ei şef fără a avea măcar statutul de angajat în administraţia locală.

Împroprietărită pe furiş

Personal contractual în cadrul cabinetului primarului Romeo Rădulescu, secretara acestuia,Luiza Ştefănescu, a ajuns să ocupe un apartament de două camere, locuinţă de serviciu înregistrată în evidenţa patrimoniului privat al municipiului, fără să aibă acest drept. „Aici a greşit flagrant. Domnişoara nu era personal cu contract pe o perioadă nedeterminată în aparatul de specialitate al primarului. Cu alte cuvinte, nu era funcţionar public, nu avea ce să caute în apartamentul locuinţă de serviciu”, explică viceprimarul Ion Gigi Matei. Tot pesedistul din conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea explică în continuare misterul ridicării de documente din instituţie. „În momentul în care am sesizat această tranzacţie am deschis o acţiune în instanţă pentru recuperarea imobilului. A fost sesizat şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Da, în instituţie au venit nişte procurori DIICOT care au solicitat aceste acte şi le-au ridicat. Nu au venit la mine, au stat de vorbă cu primarul Frâncu”, mai spune vicele Matei. „Operaţiunea Pisi”, caz în care fostul primar al municipiului, actualul deputat PDL Romeo Rădulescu a „cadorisit-o” pe secretara sa de atunci, Luiza Ştefănescu, cu o locuinţă de serviciu din proprietatea municipiului la un preţ ridicol de 18.000 euro a atras atenţia procurorilor prin modul în care a fost orchestrată. La nivelul cotaţiei euro/leu din acea perioadă, preţul în lei ajunge undeva la 84.000 lei, mult peste posibilităţile unei tinere secretare. Astfel, conform recomandărilor unor directori din Primăria Râmnicului, tinerei i s-a acordat favoarea de a plăti suma integrală în rate lunare timp de 25 de ani, cu o dobândă de doar 4%.

Oferta pieţei în zona în care este amplasat apartamentul tinerei secretare este mult mai ridicată faţă de suma de 18.000 euro solicitată de municipalitate Luizei Ştefănescu. Astfel, chiar şi în cadrul programului Prima Casă, un apartament de 47,48 mp, scos la vânzare la ultimul etaj al unui bloc de 10 nivele atinge suma de 25.500 euro. La etajul 4/10, preţul unui apartament de 50 mp ajunge la 36.500 euro. Apartamentul vândut pe furiş de ex-primarul Rădulescu către secretara sa este situat în cartierul Ostroveni, pe strada Lucian Blaga, la etajul I al blocului A 49.

Pe lângă deputatul PDL Rădulescu şi fosta sa secretară, în vizorul procurorilor au intrat şi directorii a trei servicii din Primărie, juristul Petre Cazan, Maria Fieroiu de la 16. Vocea Vâlcii confirmă Operaţiunea Pisi intră în vizorul DIICOT 2Evidenţă-Patrimoniu, şi directorul Economic Ion Lepădat pentru favorizarea celor doi în încheierea tranzacţiei fără a avea avizul consilierilor locali.

Rădulescu: „Nu are cum să fie DIICOT”

Prins în vârtejul evenimentelor, fostul primar al Râmnicului, actualul deputat Romeo Rădulescu, neagă orice aspect ilegal în cadrul tranzacţiei. „Nu este nimic ilegal în toată povestea. Nici nu are cum să fie DIICOT structura care să cerceteze acest aspect. Ei se ocupă cu crima organizată. Nu declar nimic faţă de ce spune Emilian Frâncu. Nu răspund acuzaţiilor făcute de un personaj condamnat penal pentru acte de corupţie. Eu nu am fost condamnat, nu mă băgaţi în aceeaşi oală cu Frâncu”, susţine Rădulescu. În ciuda vehemenţei cu care fostul edil-şef din Râmnicu Vâlcea îşi apără imaginea activitatea DIICOT priveşte îndeosebi constituirea grupurilor infracţionale în vederea săvârşirii unor infracţiuni, operaţiunea pusă la cale de alesul local şi cei trei directori din primărie semănând destul de mult cu speţele intrate în vizorul celor de la procurorilor din respectiva instituţie.