Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: DEZVĂLUIRI ŞOCANTE despre cum sunt fabricate hainele de la H&M

Cotidianul norvegian Aftenposten a realizat un documentar numit Sweat Shop, realizat pentru a arăta lumii cum și unde sunt fabricate produsele celui mai cunoscut lanț de magazine de îmbrăcăminte din lume, gigantul suedez H&M.

Pentru ca acest documentar/ reality show să aibă un şi mai mare impact, au fost aleşi 3 tineri bloggeri norvegieni de modă şi au fost trimişi în Cambodgia timp de o lună. Aici, cei trei au trăit lângă muncitorii care lucrează în atelierele de confecție a hainelor, exact în aceleași condiții ca ei, în case dărăpănate și mizere, simțind pe pielea lor ritmul draconic de muncă, cu ture epuizante.

Prin acest documentar, ziarul Aftenposten a dorit să le arate tinerilor occidentali de unde provin hainele pe care ei le poartă zilnic și pentru care trudesc din greu oameni dintr-o țară în curs de dezvoltare, devenită de ani buni un teren de exploatare pentru cele mai mari branduri ale modei. Unde sclavia este legală, muncindu-se între 16 și 18 ore pe zi, pe un salariu mult sub ceea ce se poate numi „salariu minim”. În condiții igienico-sanitare jalnice și fără nicio protecție, scrie site-ul informarexresistere.fr.

La revenirea în ţară, cei trei bloggeri au fost sfătuiţi să nu dezvăluie tot ce au trăit. Una dintre bloggeriţe, Anniken Jørgensen, în vârstă de 17 ani, a ales să spună absolut tot ce a văzut (chiar dacă publicaţia norvegiană le interzisese să numească branduri), arătând cu degetul mai ales compania suedeză H&M, despre care a spus că are cele mai groaznice condiţii de muncă – în atelierele de aici se lucrează 16 – 18 ore pe zi, pe un salariu mizer de 80 de dolari pe lună şi în condiţii sub orice critică. Salariaţii când îndrăznesc să protesteze, pentru a cere 4 dolari în plus, protestele lor sunt înăbușite în sânge. Anniken povestește că multe dintre fetele de 18 ani pe care le-a întâlnit in Cambodgia începuseră să muncească de la vârsta de 9 ani.

În urma dezvăluirilor devenite virale, mulţi alţi bloggeri au cerut boicotarea gigantului H&M. De asemenea, H&M a recunoscut că salariile angajaţilor din industria textilă din Cambodia sunt foarte mici, dar, ca şi cumpărător, H&M nu plăteşte direct angajaţii, deci nu sunt responsabili… direct.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/-SCHfV97D7I” frameborder=”0″ allowfullscreen ]