Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: Acţiune în forţă a inspectorilor de la ANTIFRAUDĂ! Au fost vizaţi samsarii de maşini din VÂLCEA

Zilele trecute, inspectorii Antifraudă din Tg. Jiu au făcut o captură în proporţii în judeţul Vâlcea, confiscând 2 tiruri pline cu maşini aduse din Uniunea Europeană de la doi samsari din Bujoreni, judeţul Vâlcea. Din informaţiile deţinute de noi, inspectorii de la antifraudă din Tg. Jiu au confiscat în jur de 20 de maşini, care se aflau în cele două tiruri.

Se pare că acţiunea de la Vâlcea face parte dintr-o operaţiune importantă demarată de Antifraudă, denumită „Xenon”, care se referă la achiziții intracomunitare de mașini second-hand.

În cadrul operațiunii „Xenon”, inspectorii ‪antifraudă‬ au demarat deja verificările la 200 de companii specializate în achiziții intracomunitare de mașini second-hand.

„În 2015, în România au fost înmatriculate circa 250.000 de autoturisme rulate, provenite din alte ţări. Pe piaţa autohtonă, au activat între 2014 şi 2015, 484 de companii cu obiect de activitate achiziţii intracomunitare de maşini second-hand. Inspectorii Antifraudă au selectat şi au demarat verificările la 200 de companii cu un profil mare de risc, care au avut achiziţii de 1 miliard de lei, între 2014 şi 2015. TVA declarată şi plătită de aceste companii a fost de 2,1 milioane de lei, ceea ce implică o pierdere la bugetul de stat estimată la peste 200 de milioane de lei.

Cea mai des întâlnită metodă de prejudiciere a bugetului de stat în acest domeniu o reprezintă aplicarea TVA la marjă, adică maşina este achizionată de o persoană juridică din România de la o companie din UE, în regim de scutire de TVA şi revândută apoi către o persoană fizică din România, aplicând TVA doar la profitul declarat, adică la marjă, şi nu la toată suma, aşa cum prevede legea.

La finalizarea operaţiunii „Xenon”, în funcţie de specificul fiecărui caz analizat, unde au fost identificate probleme, companiile vor face fie obiectul unei inspecţii fiscale amănunţite pe ultimii 5 ani, fie a unei sesizări penale pentru evaziune fiscală”, se arată într-o informare a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.