Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Vânzătorii de etnobotanice, trimiși în judecată cu cătușele la mâini

De câțiva ani de zile, autoritățile din Vâlcea se luptă cu un fenomen periculos pentru tinerii noștri. Este vorba de consumul de etnobotanice, care a distrus viețile a zeci de tineri și a băgat în spital sute de minori. După cum bine se șitie, în Râmnic s-au înființat, în anul 2010, trei magazine unde se vindeau plante psihoactive, magazine intitulate sugestiv ” Magazine de vise” . În anul 2011, când s-a dat legea care interzicea vânzarea de etnobotanice, unul dintre magazine și-a închis activitatea, cel de-al doilea a fost închis de autorități în luna ianuarie a anului 2012, însă a mai rămas unul, Spice Puff, care, sub aparența legalității, vindeau în continuare minorilor etnobotanice. Au funcționat, prin diferite metode, până la începutul acestui an, când polițiștii și procurorii i-au arestat pe capii rețelei, dar și pe complicii lor, închizând definitiv magazinul.  

Etnobotanice mascate de plante decorative și odorizante autor

Acțiunea polițiștii S.C.C.O. Vâlcea și a procurorilor DIICOT a avut loc la începutul lunii februarie 2013, ei efectuând 11 percheziții domiciliare, la cinci indivizi din Rm. Vâlcea și alți 3 din Constanța. Cu ocazia descinderilor, oamenii legii au ridicat aproximativ 1.160 grame de substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive, 8 cântare electronice de mare precizie, documente, 8 laptopuri, unități de calculator, hard-disk-uri, memory-stick-uri, carte SIM  și sume de bani importante.  În cauză, polițiștii au cercetat un grup de 7 persoane, Nicolae-Răzvan M., de 28 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea, Alexandru G., de 28 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea, Cristian B., de 28 de ani,  cu domiciliul în municipiul Constanța, Dan-Alexandru P., de 29 de ani, din municipiul Constanța, Dumitru C., de 31 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea. Ion-Ovidiu C., de 28 de ani, din mun. Rm. Vâlcea și Mihai Dan A., de 23 de ani, din municipiul Rm. Vâlcea. Aceștia erau administratorii și angajații societății Spice Puff, iar sub aparența unei afaceri legale, pentru că vindeau și odorizante auto, nisip decorativ, sare de baie sau plante decorative, efectuau operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând că sunt produse legale. Până să fie prin și, ei au vândut aproximativ 2.800 de grame de plante etnobotanice, substanțele fiind puse în vânzare către dealeri în format de pliculețe de 0,25 grame cu suma de 20 lei sau 0,50 grame  cu suma de 40 lei.

Trimi și după gratii pentru a fi judecați

Din fericire, toți cei șiapte au fost depistați de polițiști, cinci dintre ei fiind arestați pe loc, iar alți doi fiind cercetați în stare de libertate. Săptămâna trecută însă, procurorii au finalizat rechizitoriul în această cauză și i-au trimis în judecată pe dealerii de etnobotanice, dosarul fiind înregistrat la Secția Penală a Tribunalului Vâlcea.   ” La data de 22 martie a.c., polițiștii din cadrul S.C.C.O. Vâlcea au finalizat cercetările, iar procurorii D.I.I.C.O.T. -  Biroul Teritorial Vâlcea au trimis în judecată șiapte prezumtivi autori privind comiterea infracțiunilor de efectuare cu intenție de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând sau disimulând că acestea sunt produse autorizate potrivit legii sau a căror comercializare este permisă de lege și totodată, pentru infracțiunea de inițiere, constituire și sprijinire a unui grup, în vederea săvâr șirii de infracțiuni, care nu este un grup infracțional organizat, efectuare de operațiuni cu produse șitiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii și totodată pentru infracțiunea de sprijinire a unui grup, în vederea săvâr șirii de infracțiuni, care nu este un grup infracțional organizat, deținere de droguri de risc în vederea consumului, sprijinire a unui grup, în vederea săvâr șirii de infracțiuni, care nu este un grup infracțional organizat, fapte prevăzute de art. 17 din Legea nr. 194/2011 cu aplic. art. 41 al. 2 C.p. și art. 37 lit. a C.p. și prev. de art. 8 din Legea 39/2003, cu aplic. art. 37 lit. a C.p., prev. de art. 16 al. 1 din Legea 194/2011 cu aplic. art. 41 al. 2 C.p. și infr. prev. de art. 8 din Legea 39/2003 și art. 4 al. 1 din Legea 143/2000, modif. toate cu aplicarea art. 33 lit. a C.P.” „se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea. Trebuie menționat că, pe timpul desfășurării anchetei, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism, a sumei de 30.000 lei și a sumei de 3.540 euro. După o hotărâre finală a judecătorilor, dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă până la 10 ani de închisoare.

Peste 100 de minori din Vâlcea s-au drogat cu etnobotanice

Conform ultimelor cercetări ale oamenilor legii, peste 100 de tineri din județul Vâlcea au consumat în ultimele luni substanțe etnobotanice. 50 dintre aceștia au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vâlcea după ce li s-a făcut rău, în timp ce alți aproximativ 50 au fost descoperiți de polițiști prezentând simptome specifice consumului de substanțe psihoactive. Tragic este că mare parte din aceștia sunt minori, iar un procent de 30-40% au ajuns să fie dependenți de etnobotanice. Autoritățile județene se bucură deocamdată că au reu șit să închidă definitiv și ultimul ” Magazin de vise” din Râmnic, acum urmând să identifice și persoanele fizice care încă mai împart etnobotanice în șicoli.

CLAUDIA STANCIU