Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

UNICAT! Primarul din VÂLCEA care și-a pierdut în mod INJUST MANDATUL, la mâna juriștilor

Situația unică! Primul caz din România când un primar a fost nevoit să renunțe la mandat, iar ulterior a câștigat în instanță, a fost înregistrat la Vâlcea. Este vorba despre primarul localității Berislăvești, Ion Bușagă, care și-a pierdut mandatul în 2017.
Ulterior, atât primarul Bușagă, cât și ceilalți implicați în dosar, au contestat, iar în data de 12 martie 2019, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus ca toate hotărârile să se suspende. Anterior, primarul Bușagă fusese condamnat la închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de complicitate la înşelăciune. După această decizie de la Curtea de Apel Pitești, Ion Bușagă și-a pierdut mandatul de primar.
Iată ce au decis magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție:
Admite, în principiu, cererile de recurs în casaţie formulate de inculpaţii Mohanu Ion şi Buşagă Ion împotriva deciziei penale nr. 898/A din 22 octombrie 2018 a Curţii de Apel Piteşti, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie, pronun?ată în dosarul nr. 620/46/2018, pentru cazul prevăzut de art. 438 alin. 1 pct. 7 C. proc. pen., referitor la infracţiunea de înşelăciune prev. de art. 244 alin. 1 şi alin. 2 C. pen. – în ceea ce îl priveşte pe recurentul inculpat Mohanu Ion, respectiv complicitate la înşelăciune prev. de art. 48 alin. 1 C. pen. raportat la art. 244 alin. 1 şi alin. 2 C. pen. – în ceea ce îl priveşte pe recurentul inculpat Buşagă Ion. Conform art. 441 C. proc. pen., dispune suspendarea executării sentinţei penale nr. 199/15.11.2017 pronunţată de Tribunalul Vâlcea, definitivă prin decizia penală nr. 898/A din 22 octombrie 2018 a Curţii de Apel Piteşti, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori şi de Familie, pronun?ate în dosarul nr. 620/46/2018

Sarabandă legislativă

Așa cum se întâmplă în România, deși Ion Bușagă a câștigat și, în mod normal, ar trebui să-și reia atribuțiile de primar, iată că lucrurile nu sunt atât de simple. Prefectul de Vâlcea Florian Marin susține că nu mai trebuie emis încă un ordin de repunere. ”Deocamdată, am trimis cazul la Direcția Juridică din cadrul MAI. Așteptăm și punctul lor de vedere. E posibil sa-l primim chiar azi sau mâine. În mod normal, reluarea mandatului se poate face în baza unei hotărâri definitive și irevocabile. Aici, în cazul de față, juriștii au mai multe opinii. S-a cerut un punct de vedere la Minister. Este primul caz din țară de acest gen, însă vom avea cât de curând un punct de vedere pertinent vizavi de acest subiect”, ne-a declarat prefectul de Vâlcea, Florian Marin.

Trimis în judecată pentru un prejudiciu de 4 milioane de euro

Totul a plecat de la o răfuială politică între liderul PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican și primarul Ion Bușagă. De peste 10 ani de zile, primarul Bușagă are parte în Consiliu Local de o ostilitate care trece granițele unei opoziții constructive, fiind blocate investiții majore ăn Berislăvești, doar pentru ambițiile unui politician. Și plângerea la DNA se înscrie în același registru.
Amimtim că în anul 2012, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei Berislăveşti, Ion Buşagă, şi a preşedintelui Obştei de Moşneni Pripoara-Surdoiu, Ion Mohanu, pentru înşelăciune de patru milioane euro cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor mari suprafeţe de teren forestier.
Potrivit unui comunicat al DNA Ion Mohanu este acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals, ambele în formă continuată, iar Ion Buşagă şi un alt agent agricol în cadrul Primăriei Berislăveşti, Nicolae Talpoş, de fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, pe baza unei înţelegeri prealabile, în perioada aprilie 2007 – noiembrie 2009, cei trei inculpaţi au indus şi menţinut în eroare instituţii ale statului şi reprezentanţi ai acestora, cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor mari suprafeţe de teren forestier, având drept consecinţă un prejudiciu de aproape 20 de milioane lei în dauna statului român, reprezentând valoarea terenurilor şi a masei lemnoase.
‘Concret, cei trei inculpaţi au prezentat ca adevărată o faptă mincinoasă, respectiv că anterior naţionalizării, Obştea de Moşneni Pripoara Surdoiu ar fi deţinut în proprietatea sa o suprafaţă de 669,70 ha teren forestier în Pădurea Dăngeşti-Trupul de pădure Groşi. În realitate, această suprafaţă de teren aparţinuse Eforiei Spitalelor Civile şi, întrucât nu fusese revendicată de succesorii acesteia, terenul revenea statului român, şi nu Obştei menţionate. Astfel, preşedintele Obştei, inculpatul Mohanu, în înţelegere cu primarul comunei Berislăveşti şi cu agentul agricol, a folosit înscrisuri falsificate în cadrul unui dosar civil având ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 669,70 ha teren forestier, aflat pe rolul Judecătoriei Brezoi şi ulterior la Tribunalul Vâlcea’, susţin procurorii.
DNA precizează că aceste documente atestau în mod nereal drepturi de proprietate în pădurile Dăngeşti- trupul Groşi, în favoarea Obştei de Moşneni Surdoi-Pripoara, iar pe baza sentinţei pronunţate de instanţă, rămasă definitivă în 2009, membrii Comisiilor locale de aplicare a Legii nr.18/1991 Perişani şi Berislăveşti, respectiv membrii Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată, au emis titlurile de proprietate asupra terenurilor din Vâlcea, în cursul anului 2011.
‘O parte din documente au fost falsificate şi înregistrate la primăria Berislăveşti de coinculpaţii Buşagă şi Talpoş. În această modalitate, în patrimoniul Obştei de Moşneni Surdoiu-Pripoara, a intrat, fără drept, suprafaţa de 669,70 ha reprezentând fond forestier’, mai menţionează sursa citată.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală reprezentată legal de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea, Direcţia Silvică Vâlcea şi Obştea Cozia Priboiasa se constituie părţi civile în procesul penal.
În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus instituirea sechestrului penal până la concurenţa sumei de aproximativ 20 milioane lei pe bunurile mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Mohanu, Buşagă şi Nicolae. De asemenea, s-a aplicat sechestrul penal pe terenul în suprafaţă de 669,70 ha, fond forestier, aparţinând Obştii de Moşneni Pripoara Surdoiu, ce a fost introdusă în cauză ca parte responsabilă civilmente.