Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: nicudolghii.wordpress.com

Ultimul minut din luna iunie 2015 va avea 61 de secunde

Foto: nicudolghii.wordpress.comUltimul minut din luna iunie 2015 va avea 61 de secunde, conform site-ului franceinfotv.fr. Acest fapt se datorează rotaţiei neregulată a planetei noastre, mai puţin disciplinată comparativ cu ceasurile atomice. În toate ţările din lume, în noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, timpul universal coordonat (UTC – numit în mod curent GMT), în minutul dintre orele 23:59 şi 00:00 se va plasa o secundă în plus faţă de timpul normal.

Pentru oamenii obişnuiţi nu pare să fie ceva deosebit, dar în sistemele de sincronizare a marilor reţele de calculatoare pot apărea bug-uri.

Ultima secundă intercalată a fost plasată la jumătatea anului 2012 şi penultima în 2008.

Prin această secundă suplimentară, omul înţelege reconcilierea Timpului universal (TU), bazat pe rotaţia Pământului, cu Timpul atomic internaţional (TAI), definit în 1971. Pe termen lung, planeta albastră are tendinţa să-şi încetinească rotaţia, din cauza atracţiei gravitaţionale a Lunii şi Soarelui. Ceasurile atomice, care se bazează pe proprietăţile atomilor pentru măsurarea timpului, sunt însă de o exactitate formidabilă : o secundă diferenţă la 300 de milioane de ani. Din 1972, au fost adăugate 26 de secunde (inculzând-o pe cea din 30 iunie 2015).

O întâlnire a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor este programată pe acest subiect în noiembrie 2015, la Geneva.