Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Transalpina Sky Resort, „derdeluşul” belelelor

• După ce a donat terenul pentru pârtia de schi, Gicu Deaconeasa acuză constructorul că i-a încălcat proprietatea

Surprize-surprize în lanţul belelelor care învăluie pârtia Transalpina Sky Resort. După ce a donat terenul pentru pârtia de schi, Gicu Deaconeasa acuză constructorul că i-a încălcat proprietatea. „Sunt 30.000 de metri pătraţi de teren care au fost nivelaţi cu buldozerul şi care îi aparţin mamei mele şi unor alte rude”, susţine Deaconeasa (n.r.: – Surse din zona de conflict ne-au declarat – şi chiar ne-au prezentat poze-, din care rezultă că au fost trasate puncte GPS pe toate cioatele defrișate ilegal de Gicu Deaconeasa şi au fost filmate mașinile care au transportat buștenii tăiaţi ilegal. În concluzie, a făcut Deaconeasa ceea ce îl acuză că ar fi făcut constructorul Faur). De partea cealaltă, patronul Acomin SA, Dan Faur, se plânge că Deaconeasa forţează nota prin tot felul de tertipuri şi îl acuză de şantaj în serie. Nici reprezentanţii primăriei nu privesc cu ochi buni intervenţiile lui Deaconeasa, fostul primar, Gheorghe Dobrin considerând că acesta încearcă cu disperare să pună monopol pe comerţul din zonă.

Comisie de măsurători înaintea deschiderii sezonului

O comisie specială pentru analiza topografică a terenului pe care este amplasată pârtia de schi din zona Vidra-Obârşia Lotrului s-a deplasat miercuri, 27 noiembrie, în zonă pentru a analiza acuzaţiile aduse de Gicu Deaconeasa reprezentanţilor Primăriei şi constructorului pârtiei, Acomin SA. De altfel, Deaconeasa şi-a transpus jalba într-o plângere penală înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. „Pârtia depăşeşte cu 3 ha suprafaţa pe care am donat-o. Se extinde pe terenul unor rude de-ale mele. Inclusiv parcarea făcută la baza pârtiei este situată pe terenul mamei mele. Am făcut până acum 42 de adrese către constructor, CJ Vâlcea şi Primăria Voineasa. Le-am cerut să stopeze lucrările până la verificarea situaţiei în teren (n.r.: – Dacă se sistau lucrările și nu se respecta termenul impus în cadrul concesiunii, tot Deaconeasa avea de câștigat, el fiind primul căruia trebuia să i se dea dreptul de preemţiune. Se pare că din acest motiv dorea el să se stopeze lucrarea!). Astăzi (miercuri) am fost cu această comisie pe pârtie. Urmează să mai merg odată şi cu reprezentanţii de la Ordine Publică. Necazul este că ei au făcut lucrări cu buldozerul şi au ras toate semnele de delimitare de pe aceste zone. Nu ştiu ce soluţii vom găsi. Eu deocamdată am făcut o plângere penală la Parchet. Nu este vorba de 30 sau 300 de metri de teren. Vorbim de 30.000 de metri. Am fost la prima măsurătoare a terenului, cu reprezentanţii primăriei alături. Anul trecut am observat prima dată că nu se respectă limitele, dar prima dată am considerat că este normal să ne aşezăm la masa negocierilor. În plus, ni s-a încălcat dreptul la preempţiune în închirierea spaţiilor comerciale din zonă. Aşa au ajuns lângă pârtie numai afacerişti din Deva. La negocieri am încercat să recuperăm prejudiciul. Au recunoscut că ni s-au încălcat proprietăţile inclusiv reprezentanţii Consiliului Judeţean. Dacă am văzut că nu se ajunge la un acord am făcut această plângere. Nu am cerut niciodată să obţin administrarea telescaunului de pe pârtie.”, explică Deaconeasa. Acesta a fost însoţit astăzi în teren de un topometrist, un reprezentant al Administraţiei Parâng, un pădurar de la Ocolul Silvic Voineasa şi un membru al ITRSV Vâlcea. La Primăria Voineasa nimeni nu pare să ştie nimic de plângerea penală depusă de Deaconeasa. „Nu am primit nicio hârtie oficială pe această temă. Noi nu am trimis pe nimeni astăzi în teren pentru că nu am fost solicitaţi. Am auzit că ar exista o plângere penală dar nu ştiu în ce măsură ne-ar viza pe noi. Cât timp pârtia nu este finalizată 100% şi nu se semnează recepţia răspunde constructorul”, explică viceprimarul Giani Man.

Bătălia nervilor

Din punctul de vedere al lui Dan Faur, reprezetantul Acomin SA, Deaconeasa a devenit deja previzibil. „Omul acesta este şantajist. Cum să-l descriu? Este un tip speculativ. A mers mereu la şantaj şi a devenit deja previzibil. Să facă ce plângere vrea el. O să se ocupe avocaţii noştri de această chestiune. Vă spun eu că se va linişti repede, pentru că o să montăm plasele de protecţie exact pe limita terenului ocupat de pârtie. După ce se va lămuri problema acestei plângeri depuse de Deaconeasa o să-l chemăm noi în instanţă, pentru că nu pot sta să rabd toate manevrele pe care le face el. Nu ştiu dacă cineva a defrişat şi pe terenul mamei lui. Este treaba lui, să răspundă Gicu Deaconeasa pentru că, după ce a donat terenul pentru scoatere din fond forestier, el s-a ocupat de defrişarea acestuia. Vreţi să vă povestesc că i-am plătit şi bani pe care nici nu i-am recuperat şi nici nu i-am putut deconta. Nu a avut bani să taie pădurea mai repede şi i-am plătit eu. Totul numai ca să vedem odată terenul curat şi să pot monta instalaţia. A venit odată cu nişte schiţe făcute de nu ştiu ce topometrist ca să mă ameninţe şi l-am trimis la plimbare. Are o gramadă de ilegalităţi făcute pe aici. Acum probabil că este supărat că nu îi merge aşa cum a crezut la început”, explică constructorul Transalpina Sky Resort.

„Caşcaval” cu tentă de monopol

Nici edilul care a supravegheat toată punerea în practică a proiectului, de la primele schiţe până la ridicarea stâlpilor instalaţiilor de transport pe pârtie, fostul primar al Voinesei, Gheorghe Dobrin nu crede că Gicu Deaconeasa ar juca un joc prea curat. „Nu aveam cum să comitem erori în momentul punerii în amplasament. Nici că domnul Faur ar fi comis intenţionat un astfel de gest nu pot crede. Deaconeasa îşi doreşte să deţină el monopolul comerţului pe pârtie şi poate şi de aceea recurge la astfel de gesturi. Monopolul ar fi dăunător pentru turiştii care vin să schieze aici. Trebuiem să avem concurenţă şi preţuri normale”, consideră Gheorghe Dobrin.

Întrebări care așteaptă răspuns urgent

În spatele poveştilor cu rude mai mult sau mai puţin proprietari cu drepturi depline a terenurilor la care face referire Deaconeasa, se pare că fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa are alte interese. Sunt, de altfel, destule întrebări care planează asupra intereselor ce se ascund în spatele „derdeluşului” belelelor. La unele dintre acestea doar Deaconeasa poate da răspunsuri clare:

Domnule Gicu Deaconeasa, este adevărat că ați avut o rulotă comercială amplasată în gura pârtiei de schi și ați fost somat de noii proprietari să o luați de acolo? Este adevărat că ați avut o cabana unde făceați comerț de AP amplasată pe domeniul primăriei Vaideeni și v-au somat să demolați ceea ce nu ați construit legal? Cine a demolat stâna din zonă a consilierului local Zâcă, de la primăria Vaideeni? Coroborând răspunsurile de la aceste întrebări cu situația neconformă pe care aţi creat-o azi, se pare că se evidențiază motivul pentru care aţi devenit belicos.