Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Tehnici pentru manipularea forumurilor pe Internet

Acest document scoate la lumina zilei toate tehnicile folosite de către guverne, dezinformatori, de către cei care fac politică, etc. pe net dar şi în viaţa reală, pentru a-şi discredita adversarii şi a îngropa subiectele sensibile. Este un document foarte instructiv şi pe măsură ce-l citeam realizam faptul că devenim deja dovada acestor manipulări. La televizor, în dezbaterile politice, în interviurile din ziare, dar cel mai tulburător în cadrul comentariilor de pe site-ul vostru sau al altora sau pe Facebook sau pe Twitter. Mă întreb dacă unii oameni care tocmai au postat şi semănat îndoială la unele din articolele mai „sensibile” sunt doar nişte troli care se plictisesc sau agenţi de dezinformare? Dar asta e puţin important… Citiţi acest document puţin cam lung dar pasionant, care vă va permite să „detectaţi” tentativele ulterioare de manipulare la care suntem toţi supuşi, fie atunci când avem o opinie, fie ca simpli spectatori. • Andrei BACALU

Există mai multe tehnici dedicate controlului şi manipulării unui forum pe internet, indiferent de conţinutul sau de oamenii care discută. Vom vedea fiecare tehnică şi vom demonstra că este suficient un număr minim de etape pentru a prelua în mod eficient controlul unui „forum necontrolabil”.

Tehnica nr. 1 – FORUMUL CULISANT

Dacă a fost postat pe forum un subiect foarte sensibil, de natură critică, acesta poate fi rapid eliminat prin metoda „forumului culisant”. În cadrul acestei tehnici, cei care manipulează forumul postează imediat, discret, un număr de „subiecte” care nu au legătură cu cel sensibil şi care sunt lăsate apoi să staţioneze, să se învechească, împingând în jos subiectul sensibil, făcându-l astfel greu vizibil pe ecranul calculatorului. Ca să se poată declanşa „toboganul forumului culisant” şi pentru a „spăla” postarea critică, este nevoie de conturi false de pe care să se posteze pe rând diverse subiecte, acoperind astfel manipularea făcută sub ochii publicului. Deşi este dificil sau imposibil să se cenzureze un mesaj sensibil, acum este pierdut într-o mare de postări inutile şi independente.

Tehnica nr. 2 – RUPEREA CONSENSULUI

A doua tehnică eficientă este „ruperea consensului”. Dacă doriţi să distrugeţi un consens, tehnica folosită este următoarea : de pe un cont fals, postaţi un mesaj. Acest mesaj apare ca fiind legitim şi corect, dar partea sensibilă este că afirmaţia are o ipoteză foarte fragilă, fără dovezi care să susţină ceea ce este scris. După ce aţi postat acest mesaj, prin alte conturi false introduceţi lent răspunsuri în favoarea acestui subiect. Este imperios necesar să fie reprezentate ambele părţi, în aşa fel încât cititorul neavizat să nu poată determina care parte deţine adevărul. Pe măsură ce apar postările şi răspunsurile la ele, proba „forte” sau dezinformarea este încetul cu încetul atribuită dvs. Astfel, cititorul neavizat va avea probabil, aceeaşi poziţie ca şi dvs. Dacă poziţia cititorului neavizat este împotriva poziţiei dvs., cel mai probabil este ca ea să fie ignorată. Cu toate acestea, în unele cazuri în care membrii forumului sunt foarte educaţi şi pot contracara dezinformarea cu fapte reale şi link-uri către alte site-uri, se poate abandona „spargerea consensului” şi demara un „forum culisant”.

Tehnica nr. 3 – DILUAREA TEMEI

Diluarea temei este eficientă nu doar în locul forumului culisant, dar este şi foarte utilă pentru a îndrepta atenţia cititorilor către probleme fără legătură cu subiectul, şi non-productive. Este vorba de o tehnică critică şi foarte utilă cu scopul obţinerii unui CONSUM DE RESURSE. Implementând un flux continuu de postări fără legătură între ele, distrăgând şi perturbând atenţia (trolling), cititorii forumului constată că productivitatea lor este stopată. Dacă intensitatea diluării graduale este suficient de puternică, cititorii vor înceta să mai cerceteze şi vor trece la modul de discuţie simplificat, de tip „bârfă”. În acest mod faptele pot fi pur şi simplu eliminate şi înlocuite cu presupuneri şi speculaţii profane. Cu cât cititorii sunt mai puţin informaţi, cu atât este uşor şi mai eficient să se controleze întregul grup în direcţia dorită. Trebuie remarcat faptul că trebuie făcut un studiu pentru a determina capacităţile psihologice ale membrilor forumului precum şi nivelul de educaţie pentru a şti până la ce nivel se poate „apăsa pe buton”. Mergând prea repede şi prea departe „off topic”, se poate declanşa cenzura unui moderator al forumului.

Tehnica nr. 4 – COLECTAREA DE INFORMAŢII

Colectarea de informaţii este foarte eficientă pentru a determina nivelul psihologic al membrilor forumului şi a strânge toate informaţiile care pot fi folosite împotriva lor. În cadrul acestei tehnici se postează într-un mediu pozitiv un subiect de tipul : „eu îţi arăt ceea ce am (ce pot, ce ştiu), arată-mi şi tu, la rândul tău, ce poţi (ce ai, ce ştii)”. Datorită numărului mare de răspunsuri furnizate este posibil să se compileze şi să se construiască mai multe informaţii statistice. Ca exemplu se poate posta un subiect de tipul : „care este arma ta preferată”, încurajând astfel membrii forumului să-şi spună părerea. În acest fel, folosind procentajul inversat, este posibil să se determine de pe forum cine deţine o armă de foc sau cine o deţine într-o manieră ilegală. Aceeaşi metodă poate fi folosită de un membru, postând orice întrebare de genul „care este tehnica ta preferată pentru …”. Mulţumită acestor răspunsuri se pot studia diverse metode, iar altele se pot îmbunătăţi.

Tehnica nr. 5 – TROLLINGUL ENERVAT

Statistic, există întotdeauna un procent de membri pe forum mai predispuşi la violenţă. Cu scopul de a şti cine sunt aceşti oameni, este necesar să se posteze o fotografie pe forum, care va incita în mod deliberat o puternică reacţie psihologică. În acest fel se poate identifica în mod eficient individul cel mai violent din grup și poate fi urmărit prin intermediul IP-ului său. Pentru a realiza acest lucru, pur şi simplu se postează un link către un video cu un ofiţer de poliţie care comite un abuz de putere împotriva unui individ nevinovat. Statistic, dintr-un milion de poliţişti din America, există întotdeauna unul sau doi care pot fi prinşi într-o ipostază de abuz de putere, activitate care poate fi apoi folosită cu scopul strângerii de informaţii – fără a fi nevoie de a mai „simula” un film fals. Această metodă este extrem de eficientă, şi cu cât clipul video este mai violent, cu atât metoda mai eficientă. Uneori este util să „influenţezi” forumul dându-ţi singur răspunsuri violente la propriile mesaje, bătându-ţi joc de ceea ce cred autorităţile ! Făcând acest lucru şi demonstrând astfel că nu îţi este frică, ceilalţi membri ai forumului, mai discreţi şi non-violenţi, pot să-şi dezvăluie adevăratele lor intenţii. Acest lucru poate fi apoi utilizat în instanţă în cazul în care urmează un proces.

Tehnica nr. 6 – CÂŞTIGĂ CONTROLUL TOTAL

Este important să insişti şi să manipulezi în mod continuu pentru a obţine o poziţie de moderator al forumului. Odată ce ai obţinut această poziţie, forumul poate fi controlat eficient şi în linişte prin eliminarea postărilor nefavorabile – putând eventual ghida forumul spre un eşec total, provocând o lipsă de interes din partea publicului. Aceasta este „victoria finală”, deoarece forumul nu mai este atractiv pentru public, pentru că nu mai este util pentru menţinerea libertăţilor lor. În funcţie de nivelul de control pe care îl deţii, poţi conduce în mod deliberat forumul spre victoria ta, prin cenzurarea postărilor, suprimarea membrilor, deconectând în mod accidental forumul din on-line. În acest fel forumul poate fi ucis rapid. Cu toate acestea, nu este întotdeauna interesant să se omoare un forum, întrucât poate fi transformat într-un fel de „borcan cu miere” pentru a centraliza, absorbi şi reorienta noii veniţi, pentru ca apoi să fie utilizaţi pentru nevoile şi sub controlul tău.

Concluzie

Este bine să îţi aminteşti mereu că aceste tehnici sunt eficiente doar în cazul în care participanţii la forum nu le cunosc. Odată ce aceştia au fost informaţi, operaţiunea poate eşua complet, iar forumul va deveni incontrolabil. În acest moment, alte alternative ar trebui să fie luate în considerare, cum ar fi iniţierea unei false probleme judiciare pentru a închide pur şi simplu forumul şi a-l deconecta din on-line. Acest lucru nu este de dorit, deoarece va împiedica organele de stat să monitorizeze procentul din populaţie care acţionează contra ordinii publice. Se pot utiliza şi dezvolta bineînţeles şi alte tehnici, iar pe măsură ce dezvolţi o nouă tehnică de infiltrare şi control, este imperativ să le împărtăşeşti cu coordonatorii domeniului. (Justitiarul)