Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ŢEAPĂ de peste 5 MILIOANE de EURO! Brătienii din Drăgăşani au fost condamnaţi

Opt persoane, printre care şi doi romi ai Clanului Brătianu, din municipiul Drăgăşani, au eludat statul cu suma de peste 5 milioane de euro. Ei au intrat în atenţia oamenilor legii încă din anul 2012, atunci când au fost efectuate zeci de percheziţii la domiciliile şi firmele inculpaţilor, pentru ca, în 2013, procurorii DIICOT să ia hotărârea de a-i trimite în judecată pentru constituirea unui grup infracţional, spălare de bani şi evaziune fiscală. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Vâlcea, iar săptămâna trecută, mai exact în data de 18 martie 2015, magistraţii au decis să-i condamne pe cei 8 acuzaţi.

Doi dintre membrii cunoscutului Clan Brătianu, din Drăgăşani, au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional, evaziune fiscală şi spălare de bani. Bedu Brătianu şi Mihai Brătianu au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Piteşti, oamenii legii susţinând că, în perioada 2007 – 2009, cei doi Brătieni au constituit şi dezvoltat, pe raza judeţului Vâlcea, o grupare de criminalitate organizată, specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul combustibililor. Prin intermediul societăţilor comerciale pe care le-au înfiinţat, S.C. EUROIL GENETIC COM S.R.L., S.C. VIVAOIL S.R.L. şi S.C. LIVPETRO TRANS S.R.L., membrii grupării din Drăgăşani au achiziţionat produse petroliere, mai exact combustibil greu, pe care le-au comercializat sub denumirea de motorină fără a evidenţia în contabilitate operaţiunile efectuate şi veniturile realizate şi, totodată, au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive. Acest lucru a fost posibil prin utilizarea unor acte contabile falsificate de către Liviu Popa, Ilie Bodorin, Ilie Neagu, Liliana Turcu, Tudor Păun şi Aurel Săndulescu, la solicitarea liderilor grupării Brătianu Bedu şi Brătianu Mihai.

Statul ţepuit cu peste 5 milioane de euro

Astfel, prin aceste metode, clanul Brătianu din Drăgăşani a prejudiciat bugetul statului cu suma totală de 18.932.688 de lei (peste 5 milioane de euro), reprezentând accize, taxa pe valoare adăugată şi impozit pe profit. Cu această sumă Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea şi Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova s-au constituit parte civilă în cauză. Oamenii legii au susţinut că sumele de bani rezultate au fost însuşite de către Bedu Brătianu şi Mihai Brătianu în numerar sau au fost folosite pentru achiziţionarea unor autoturisme de lux (Jaguar, Ferrari, Hammer, Porsche) şi pentru construirea a două case. De asemenea, pentru a crea aparenţa de legalitate, o parte din sumele obţinute prin evaziune fiscală, au fost transferate în mod ilegal în conturile unor societăţi comerciale controlate de către Bedu Brătianu şi Mihai Brătianu în mod direct sau prin membrii ai familiei. „În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Brătianu Bedu, Brătianu Mihai, Popa Liviu Ion şi Săndulescu Aurel” – se arăta în rechizitoriul procurorilor DNA.

Condamnarea…

Aşa cum spuneam, săptămâna trecută, mai exact în data de 18 martie 2015, magistraţii Tribunalului Vâlcea au decis să-i condamne pe cei 8 acuzaţi, însă marea majoritatea a condamnărilor sunt cu suspendare, după cum urmează:
• BRĂTIANU BEDU – 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. S-a stabilit termen de încercare de 5 ani ( 3 ani pedeapsa aplicată şi 2 ani termenul stabilit de instanţă).
• BRĂTIANU MIHAI – 3 ani de închisoare cu suspendare şi pedeapsa complementară contopită, pe o durată de 4 ani. S-a stabilit termen de încercare de 5 ani ( 3 ani pedeapsa aplicată şi 2 ani termenul stabilit de instanţă).
• NEAGU ILIE – 5 ani de închisoare cu executare.
• BODORIN ILIE – 3 de ani închisoare cu suspendare şi pedeapsa complementară contopită, pe o durată de 4 ani. S-a stabilit termen de încercare de 5 ani ( 3 ani pedeapsa aplicată şi 2 ani termenul stabilit de instanţă).
• POPA LIVIU-ION – 2 ani de închisoare cu suspendare, 1.500 lei amendă şi pedeapsa complementară contopită, pe o durată de 4 ani. Termenul de încercare este de 4 ani, compus din pedeapsa aplicată de 2 ani, şi termenul prevăzut de lege, de 2 ani.
• CIORA NICOLAE – 3 ani de închisoare cu suspendare şi pedeapsa complementară contopită, pe o durată de 4 ani. S-a stabilit termen de încercare de 5 ani ( 3 ani pedeapsa aplicată şi 2 ani termenul stabilit de instanţă).
• PĂUN TUDOR – 3 ani de închisoare cu suspendare şi pedeapsa complementară contopită, pe o durată de 4 ani. S-a stabilit termen de încercare de 5 ani ( 3 ani pedeapsa aplicată şi 2 ani termenul stabilit de instanţă).
• SĂNDULESCU AUREL – 3 ani de închisoare cu suspendare şi pedeapsa complementară contopită, pe o durată de 4 ani. S-a stabilit termen de încercare de 5 ani ( 3 ani pedeapsa aplicată şi 2 ani termenul stabilit de instanţă).

Supremaţia din Drăgăşani, disputată cu săbii şi topoare

Despre membrii Clanului Brătianu din Drăgăşani se mai ştie că, în anul 2011, chiar după ce s-au întors de la Festivalul Internaţional al Romilor de la Costeşti, s-au luat la bătaie cu membrii familiei Hristache. Romii s-au bătut cu săbii, cuţite şi topoare, iar membrii familiei Brătianu au fost grav răniţi, ajungând la spital cu plăgi multiple înjunghiate.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea i-au reținut atunci pe cei doi agresori. Este vorba despre Bogdan Hristache, care a fost acuzat de violare de domiciliu, distrugere prin incendiere și tentativă de omor deosebit de grav, dar și de Ardelean Hristache, acuzat de tentativă de omor deosebit de grav. Anchetatorii au reținut că pe fondul unor relații tensionate preexistente între cele două familii din Drăgășani, Bogdan Hristache a pătruns prin escaladare în curtea vecinilor, ocazie cu care a incendiat autoturismul marca Ferrari amplasat pe o platformă, în curtea casei. După ce Bogdan Hristache a părăsit curtea locuinţei, în drumul public, între acesta şi tatăl său, Hristache Ardelean, pe de o parte, şi 4 dintre membrii familiei Brătianu, pe de altă parte, a avut loc un conflict violent, chiar în stradă. Ardelean Hristache i-a înjunghiat cu un cuţit, pe care îl avea asupra sa, pe 2 dintre Brătinei, provocându-le răni la nivelul abdomenului. Nici fiul său, Bogdan Hristache, nu s-a lăsat mai prejos, el înjunghiindu-i pe alţi doi rivali.
=90