Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

TAXA PE APA DE PLOIE: Războiul declarațiilor de presă între PNL Râmnicu Vâlcea și primarul Mircia Gutău

O campanie de informare a PNL Râmnicu Vâlcea privind reintroducerea taxei pe apei meteorice în baza Legii 215/27 iulie 2018 a încins spiritele în mediul administrativ și politic din Vâlcea. Liberalii de la municipiu au informat cetățenii din Râmnicu Vâlcea că societatea APAVIL SA intenționează să reintroducă taxarea apei meteorice.
În replică, primarul Mircia Gutău susține că respectivele prevederi au fost abrogate în decembrie 2018. Prin intermediul unei conferințe de presă, primarul Mircia Gutău a anunțat că În municipiul Râmnicu Vâlcea, pentru persoanele fizice nu se taxează şi nu se va taxa apa meteorică. În schimb, APAVIL facturează apa de ploaie pentru persoanele juridice.

Comunicat de presa PNL Râmnicu Vâlcea

După ce în decembrie 2017 a majorat aberant și nejustificat taxele locuitorilor și a pregătit introducerea unei noi taxe precum cea pe apa de ploaie, Primarul Taxă a ieșit la rampă, acompaniat de lacheul său Costică din Consiliul Județean. Considerând Primăria Râmnicului feuda sa și folosind într-un comunicare oficială a acestei instituții exprimarea „nemernici”, Primarul Taxă, altfel un aparat de disimulat și mințit populația, erijază acum în militant pentru eliminarea birurilor instituite de alianța PSD-PER din Consiliul Local.
Pentru a exemplifica acest lucru, amintim desființarea în scop imobiliar a liceului tehnologic Oltchim și a tentativei de schimb de clădiri referitor la care a afirmat public că va avea acordul ministerului de resort, însă nu l-a arătat nici până azi și modul în care a împrumutat
orașul la bănci pe 10 ani cu peste 5 milioane de euro motivând necesitatea unor investiții în dezvoltare și infrastructură, ca apoi să schimbe destinația banilor pentru achiziționarea fostei clădiri SOCOM cu peste 2 milioane de euro în scopul amenajării unor birouri pentru personalul din Primărie. Față de acest ultim aspect, acuzat de PNL Rm. Vâlcea la acel moment, Gutău Mircia a spus că împrumutul nu are nicio legătură cu achiziția clădirii SOCOM, ci cu investiții necesare aprobate prin HCL. Așa cum am arătat, ulterior, tot prin HCL, a mutat banii împrumutați la bancă în buzunarele proprietarilor acestui imobil.
Mai mult, acuzat de PNL Rm. Vâlcea de dimensiunile majorării taxelor pentru anul trecut, în dezbaterea publică din 2018 din cinematograful din zona Ostroveni, Primarul Taxă a afirmat la fel că intoxicăm cu minciuni, dar a primit chiar în timpul discuțiilor, de la un consilier local PNL, o copie a unei facturi care indica exact contrariul.
Referitor la deranjul provocat de informarea populației de către PNL Rm. Vâlcea despre intențiile primarului Gutău Mircia de a pune din nou taxă pe apa de ploaie, dăm publicității documentul distribuit de S.C. APAVIL S.A. și îi adresăm acestuia următoarele întrebări :
1. Ținând cont de faptul că Primăria Râmnicului este acționar majoritar la S.C. APAVIL S.A, la care are reprezentant dorit de Gutău Mircia în Consiliul de Administrație și instituirea unei asemenea taxe pe apa de ploaie are obligatoriu nevoie de Hotărârea Consiliului Local, cum a fost posibil ca S.C. APAVIL S.A. să distribuie fără o asemenea Hotărâre înștiințarea acesta și fără știința Primarului ? Când a fost distribuită, Gutău Mircia a știut, sau nu de acțiune ?
2. De ce în înștiințare scrie, sub semn și semnătură privată, „în cazul în care nu vă conformați solicitării noastre în termen de 15 zile urmează să considerăm acceptul dumneavoastră tacit pentru facturarea serviciilor prestate privind apa meteorică” ? Care este cadrul legal pentru o astfel de atitudine și cum este posibilă fără Hotărâre de Consiliu Local ?
3. Cum l-am putea crede pe Gutău Mircia că s-a luptat pentru eliminarea acestei taxe-bir în condițiile în care pentru anul 2018 a majorat taxele și cu 300% și cât timp S.C. APAVIL S.A. a distribuit înștiințarea acesta locuitorilor Râmnicului ?
Vă prezentăm atașată acestui comunicat de presă dovada intențiilor Primarului Taxă și îl asigurăm pe acesta că, așa cum a procedat și până acum, PNL Râmnicu Vâlcea va informa locuitorii despre toate deciziile sale pe care le considerăm nocive, greșite și păguboase, mai ales cele care privesc banii plătitorilor de taxe și impozite.
Departamentul de Comunicare al PNL Râmnicu Vâlcea

Comunicat primar Mircia Gutău

Observ că începutul de an este momentul în care PNL-ul local se trezeşte din euforia sărbătorilor de iarnă şi mai împrăştie un nou tiraj de ”fluturaşi” prin cutiile poştale ale râmnicenilor, cu care încearcă intoxicarea opiniei publice din oraş.
În ediţia de anul acesta, PNL Râmnicu Vâlcea, folosindu-se de acelaşi procedeu al jumătăţilor de adevăr împănate cu multe minciuni, mă acuză pe mine şi Primăria municipiului că intenţionăm, prin intermediul Societăţii APAVIL SA, să reintroducem taxarea apei meteorice în baza Legii nr. 215/27 iulie 2018. Acest act normativ modifica Legea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare nr. 241/2006 în sensul introducerii a două alineate conform cărora ”Costurile generate de colectarea, transportul, epurarea şi evacuarea apelor pluviale sunt suportate de utilizatorii serviciului”, dându-se, totodată, posibilitatea consiliilor locale să adopte ”hotărâri pentru scutirea populaţiei de la plata colectării, transportului, epurării şi evacuării apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităţilor şi a sumelor alocate cu această destinație”.
Ce uită să spună, însă, PNL Râmnicu Vâlcea este că în luna decembrie a anului trecut – ca urmare a demersurilor susţinute pe care eu, alături de alţi primari din ţară, le-am făcut prin Asociaţia Municipiilor din România – aceste prevederi au fost abrogate de art. 82 al mult hulitei OUG nr. 114/29.12.2018, ceea ce face ca întreg demersul liberalilor locali să rămână fără obiect.
Şi mai trebuie să precizez că luarea unei eventuale astfel de decizii se face nu de către Societatea APAVIL SA, ci ţine de nivelul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”APA Vâlcea”, prin modificarea Regulamentului serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.
Acum, rămân în discuţie două variante de lucru:
Fie PNL Râmnicu Vâlcea nu a aflat de prevederile în acest domeniu ale OUG nr. 114/2018 – ceea ce, pentru un partid politic care se vrea ”apărătorul” populaţiei din Râmnicu Vâlcea, este deosebit de grav.
Fie PNL Râmnicu Vâlcea ştia că OUG nr. 114/2018 le-a lăsat ”fluturaşii” fără substanţă, dar dacă tot îi trăseseră la xerox prin toamnă, s-au gândit că e păcat de hârtia irosită şi i-au împărţit oricum prin oraş, doar-doar mai prind pe câte cineva în plasa lor de minciuni – ceea ce este de-a dreptul ridicol.
Oricum, râmnicenii trebuie să ştie clar că, la nivelul municipiului, Societatea APAVIL SA NU taxează apa meteorică şi că NU se intenţionează acest lucru, iar singura legătură a ”fluturaşilor” PNL cu subiectul în cauză e că aceşti NEMERNICI care intoxică populaţia din Râmnicu Vâlcea sunt, pur şi simplu, o ”apă de ploaie” şi nimic mai mult.

Comunicat de presă Apavil SA

În cursul săptămânii trecute a fost distribuită, în municipiu, o „informare” intitulată „Primăria pune din nou taxă pe apa de ploaie!” aparținând, se pare, PNL Rm. Vâlcea și, conform căreia, Societatea Apavil SA va factura din nou serviciile pentru apa meteorică fără a avea la bază o dispoziție a Consiliului Local Rm. Vâlcea.
După cum se știe, în luna iulie a anului 2018, urmare modificărilor legislative din Legea 215/ 27.07.2018 pentru modificarea și completarea Legii serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/ 2006 și anume la art. 31, a fost introdus alineatul (23) conform căruia „Costurile generate de colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor pluviale sunt suportate de utilizatorii serviciului.”
La sfârșitul anului trecut, acest alineat a fost abrogat prin OUG 114/29.12.2018.
Așadar, Societatea Apavil SA nu facturează apa meteorică. Orice schimbare în politica tarifară a societății se face de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „APA Vâlcea” prin modificarea Regulamentului serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. Mai mult decât atât, societatea nu intenționează să solicite ADI Apa Vâlcea modificarea acestui regulament în sensul introducerii facturării apei pluviale.
Considerăm că afirmațiile făcute sunt tendențioase și aduc atingere imaginii Societății Apavil SA, de aceea solicităm PNL Rm. Vâlcea să declare public dacă își asumă sau nu, conținutul și distribuirea acelei așa-zise informări, având în vedere faptul că în afară de sigla partidului nu mai există și alte elemente de identificare.
De asemenea, dorim să informăm utilizatorii serviciilor Apavil SA că societatea refuză să facă parte din jocurile politice inițiate de PNL sau oricare alt partid politic, principalul nostru obiectiv fiind oferirea unor servicii de calitate și apă potabilă la standardele impuse de Uniunea Europeană.
• Compartimentul mass-media al societății Apavil S.A.