Directorul Conversmin recunoaşte: „Încă nu am transferat proprietatea!”
Situaţie inedită pentru ultimii strămutaţi din Ocnele Mari. Cu proprietăţile din câmpul II de sonde preluate de către Conversmin SA încă din 2007, şase familii s-au trezit că sunt nevoite să achite în continuare impozite pe aceste bunuri, în timp ce casele în care au fost instalaţi sunt înscrise la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale Râmnicu Vâlcea pe numele firmele contractate pentru a le construi. An de an, membrii celor şase familii îşi refac actele de flotant în timp ce conducerea Conversmin susţine că nu a găsit o soluţie pentru transferul de proprietate.
Fiii ploii de la marginea Râmnicului
La doi paşi de Ocnele Mari, în cartierul Copăcelu, pe terenul donat de Parohia Trăistari, şase familii de sinistraţi din câmpul de sonde II s-au alăturat încă din 2007, celor peste 20 de clanuri mutate în primul val al strămutărilor din oraşul sării. Spre deosebire de primii veniţi, noii refugiaţi din calea dezastrului tectonic par să fie abandonaţi de către toate autorităţile. „Am zeci de plângeri către Prefectură, către Consiliul Judeţean şi către Conversmin. Este o situaţie imposibilă. Cei de la Conversmin ne-au scos de pe proprietăţile noastre, le-au demolat iar noi stăm în contract de comodat în aceste case. Mâine, dacă vreau să vând nu pot. Nu am acte pe această proprietate. Ne-am făcut vize de flotant. Nu vă mai spun că sunt nevoit să plătesc şi impozit pe teren şi pe două construcţii deja demolate în Ocnele Mari. Este o adevărată bătaie de joc. Unde este dreptul de proprietate cu care s-a lăudat orice guvern?”, se lamentează Gheorghe Ciriperu, unul dintre strămutaţii lăsaţi în grija nimănui. Culmea ironiei, casa acestuia se învecinează cu cea a preşedintelui CJ Vâlcea, Ion Cîlea, unul ditre strămutaţii „de lux” din primul val. „Păi, ce să vorbesc cu domnul Cîlea? El nu stă aici. Vine rar la casa primită despăgubire. Mai apare fiul său, mai vine şi el, dar stau numai de grătare. Nu ne bagă pe noi în seamă domnul Cîlea. El e ocupat cu politica la nivel înalt nu cu problemele oamenilor simpli”, comentează ironic acelaşi sinistrat. Pe cele două case construite în Ocnele Mari, care sunt deja demolate de Conversmin SA, Gheorghe Ciriperu plăteşte în continuare impozit anual la primărie 480 de lei pentru că nimeni nu s-a obosit să radieze construcţiile din registrul administraţiei locale din Ocne. Prin aceeaşi situaţie trec şi ceilalţi nefericiţi intraţi în grija Conversmin şi mutaţi pe te miri unde.
„Suntem în linie dreaptă”
Replica directorului general al Conversmin SA, Ion Stamin Purcaru este halucinantă. Acesta admite că sunt probleme cu transferul de proprietate, dar nu are nicio explicaţie privind întârzierea de aproximativ şapte ani privind realizarea acestuia. „Nu am făcut încă transferul de proprietate. Este o decizie care va trebui luată în cadrul Ministerului Economiei. Noi am înaintat propunerea la minister. Este în linie dreaptă. Au fost discuţii privind transferul printr-o ordonanţă a guvernului sau prin încredinţare directă. Am discutat de mai multe ori cu aceste persoane. Problema se va rezolva în curând. Sigur, noi am semnat recepţia finală pentru casele construite pentru sinistraţi”, susţine Ion Stamin Purcaru. Ultima sa afirmaţie este contrazisă flagrant de situaţia descrisă de capii celor şase familii de nefericiţi. „Am fost să îmi refac actele de flotant aici. Eu sunt chiriaş într-o casă a Govora Com, vecinul meu stă într-una a Conexvilului. Ceilalţi cine ştie în ograda cui or mai fi cazaţi!”, spune şi Ion Şchiopu. Primii sinistraţi din Ocne au stat 4 ani fără acte şi fără drept de proprietate pe casele predate de către Conversmin. Pe lângă cele şase familii mutate din 2007 la Copăcelu, alte 20 au fost strămutate în 2011 în zona Căzăneşti. Pentru niciuna dintre acestea Conversmin SA şi Ministerul Economiei nu a găsit o soluţie pentru a evita încălcarea flagrantă a dreptului la proprietate.
Lasă un comentariu