Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Sperând să-și mai spele puțin imaginea publică/Prefectul Ungureanu se dă îngrijorat de consumul de etnobotanice

PROIECT. Senatul României a adoptat legea privind interzicerea produselor etnobotanice, proiectul obținând 102 voturi pentru și o singură abținere. Legea, în forma sa existentă, propune sancționarea comercializării fără autorizație și închisoare de la doi la opt ani și interzicerea unor drepturi. În plus, pedeapsa poate fi între 10 și 20 de ani, dacă în urma consumului de droguri ușoare vor fi înregistrate decese. Tot textul de lege spune că instituțiile statului vor avea dreptul să inițieze oricând acțiuni de control și să retragă marfa de pe piață în cazul în care consideră că acesta prezintă riscuri, iar în acțiunile de control vor participa și inspectorii Direcției de Criminalitate Organizată și Terorism.

Prefectul județului, Petre Ungureanu, recunoștea, cu mai multă vreme în urmă, că în Vâlcea consumul de plante etnobotanice a atins cote alarmante. Declarația reprezentantului Guvernului în teritoriu contravine întrucâtva politica de partid la nivel local, deoarece, după cum v-am mai informat și cu alte ocazii, unul dintre magazinele care comercializează droguri locale este chiar un pedelist de seamă. Totu și, trebuie să recunoaștem, cu toate că Ungureanu face destul de rar afirmații inspirate, că apreciem virulența cu care combate acest fenomen, ce se dovedește a fi unul extrem de nociv pentru sănătatea publică.  Până va ie și, în forma finală, din Senat, legea privind interzicerea etnobotanicelor, noi vom continua să facem verificări și vreau să vă spun că mă îngrijorează creșterea numărului de consumatori. Fenomenul a căpătat un aspect comercial, tocmai pentru că legea nu interzice comercializarea acestor produse. Fiind liber la vânzare, nimeni nu se mai ascunde, iar instituțiile publice care, prin ordin de ministru, erau obligate să- și facă datoria, și-au făcut-o. Am avut trei controale și am aplicat la cele două societăți comerciale care vând etnobotanice, sancțiuni în valoare de 20 de milioane de lei vechi. Văd că sunt cuminți, nu prea contestă și- și plătesc la timp amenzile, pentru că sumele primite sunt mici. Au fost ridicate și mostre, lucrurile sunt sub control, dar, din păcate, la nivel național, dacă nu intervine legea, situația se va agrava. La Vâlcea, le supraveghem. Atât putem face, dar Doamne Ferește să se întâmple ceva grav” , susținea prefectul într-una dintre conferințele sale de presă.

Reamintim cititorilor noștri că potrivit noii legi care interzice comercializarea etnobotanicelor, Ministerul Comunicațiilor va iniția demersuri de blocare a site-urilor care promovează publicitate pe internet pentru astfel de produse, cunoscut fiind faptul că mare parte din vânzarea drogurilor are loc în spațiul virtual.

Spuneți ” NU” etnobotanicelor!

Zeci de tineri din Râmnic au ajuns la spital după ce au consumat plante etnobotanice, comercializate, la doar câteva sute de metri de șicoala în care învață. Opinia publică a cerut, în nenumărate rânduri, închiderea magazinelor care comercializează droguri legale, însă doleanțele cetățenilor au rămas de fiecare dată fără ecou. În ultima șiedință a Consiliului Local (CL) Rm. Vâlcea, ale și au decis că magazinele nu mai pot funcționa la o distanță de 1 kilometru în apropierea unităților șicolare, ceea ce nu înseamnă, însă, că vânzătorii de vise vor dispărea complet. Practic, comercianții de etnobotanice se vor muta în alte locații, care nu intră în raza de incidență prevăzută de hotărârea Consiliului Local.

La sfârșitul anului trecut, Consiliul Local a decis că magazinele nu mai pot funcționa la o distanță de 1 kilometru în apropierea unităților șicolare, ceea ce nu înseamnă, însă, că vânzătorii de vise vor dispărea complet. Practic, comercianții de etnobotanice se vor muta în alte locații, care nu intră în raza de incidență prevăzută de hotărârea Consiliului Local. Pe cale de consecință, singurul mod în care se poate eradica fenomenul consumului de plante etnobotanice este interzicerea comercializării acestora.

Conform opiniilor specialiștilor, efectele produse de aceste substanțe sunt similare celor date de cele psihotrope, având efect direct asupra creierului uman: stări de confuzie-pierderea identității, halucinații, diminuarea atenției combinate cu efecte adverse ca: dureri puternice de cap, anxietate, amețeli, confuzie și atacuri severe de panică, creșterea frecventei cardiace, tensiunii arteriale și a temperaturii corpului. În timp, ” vânzătorii de vise” și-au dezvoltat o adevărată afacere care a atins cote îngrijorătoare pe Internet, tinerii procurându- și cu ușurință punguțele cu iarba care să îi ajute să lase la o parte inhibițiile, fără a se teme că ar comite vreo ilegalitate. Așadar, contra unei sume ce variază între 25 și 40 de lei poți experimenta tot felul de stări: halucinație, euforie sau extaz.

Prin urmare, hotărârea de a muta locația magazinelor de etnobotanice este fix o frecție de piciorul de lemn, deoarece comercianții se vor muta în alte zone ale orașului, unde își vor continua afacerea nestingheriți. Dar, atenție!, reglementarea despre care vorbeam se referă doar la municipiu, ceea ce înseamnă că în județ ” magazinele de vise” vor vinde, în continuare, plante halucinogene în apropierea unităților de învățământ. De aceea, subliniem încă o dată, aprobarea unei legi care să interzică vânzarea etnobotanicelor este imperios necesară.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU