1

Șpagărville „orașul capitală de județ

     Orașul Rm. Vâlcea este cunoscut în lumea întreagă sub denumirea de Hackerville, capitala hoților cibernetici – orașul cu cele mai multe ATM-uri de transfer bancar pe kilometru pătrat. Totu și, infractorii de la noi nu sunt hackeri adevărați ci „scameri” , înșelători, hoți. Oameni care scot la vânzare pe diverse site-uri comerciale din toată lumea marfă fictivă: telefoane mobile, tractoare, camioane chiar și arme și organe umane. Victimele plătesc și rămân cu buza umflată, iar hoții se plimbă prin România în ma șini de lux. 

     Ne-am făcut de râs, dar pentru derbedeii cibernetici nu contează. Bravează și se consideră intelectuali, sfidând legea și organele statului. Nici nu s-a stins bine scandalul cu „tărâmul criminalității online din România” că am dat-o iar în bară. România a aflat că la primăria Râmnicului a apărut un alt corupt, arestat de procurorii DNA pentru luare de mită. Astfel ne-am schimbat porecla de Hackerville, capitala hoților cibernetici în Șpagărville „orașul șipăgilor date la primărie, pentru saturarea poftei primarilor nesătui. O altă ru șine, o altă batjocoră adusă frumosului nostru oraș și râmnicenilor cinstiți și săraci de la poalele Capelei. Actualul primar liberal – Emilian Frâncu este al doilea primar al municipiului Râmnicu Vâlcea acuzat de luare de mită, după ce predecesorul său în fotoliul prim al administrației locale a fost condamnat tot pentru această infracțiune. 

     Cazul fostului primar al Râmnicului, Mircia Gutău, a fost primul care a tulburat liniștea patriarhală a municipiului capitală de județ, el fiind condamnat, printr-o sentință definitivă și executorie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din 27 ianuarie 2010, la trei ani și jumătate de închisoare pentru luare de mită. Gutău și fostul său viceprimar Dicu au fost acuzați de procurorii anticorupție că, în perioada aprilie – iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro, de la denunțătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.

Momentul zero

În dimineața zilei de 25 aprilie 2013, înainte de orele prânzului, un eveniment trist s-a petrecut în municipiul Rm. Vâlcea. În secretariatul postului de televiziune Vâlcea 1, proprietatea familiei primarului Emilian Frâncu, s-a derulat un flagrant organizat de procurorii DNA „structura centrală, determinat de denunțul făcut de arhitectul bucureștean Sorin Dragoș Popescu, care a reclamat că primarul Râmnicului i-a pretins suma de 50.000 de lei, din contractul încheiat în urma unei licitații câștigate de firma sa, condiționând, astfel, plata integrală a contractului. Denunțul a fost făcut la data de 10 aprilie, după cum rezultă din referatul procurorului DNA, iar flagrantul a fost realizat la data de 25 aprilie.

Tentația banilor

La începutul anului 2013, primăria Râmnicu Vâlcea a organizat un concurs de proiecte cu tema „Reorganizarea și amenajarea spațiului public central din Râmnicu Vâlcea” , tema care avea ca obiect amenajarea unei piețe publice, a unei parcări subterane și a unui pasaj pietonal. Acest contract a fost acordat biroului individual de arhitectură al lui Sorin Dragoș Popescu. Anterior semnării contractului, primarul i-ar fi spus arhitectului că, în realitate, contractul valorează 180.000 euro, dar că el va majora prețul la 200.000, diferența de 10% din valoare trebuind să-i revină lui.

Filmul negocierilor

Pe 22 aprilie, Emilian Frâncu și arhitectul Sorin Dragoș Popescu s-au întâlnit la restaurantul Hotelului Ibis de lângă gara de Nord. Această întâlnire a fost interceptată de anchetatori, discuția fiind înregistrată pe bandă magnetică. În cadrul discuției, Emilian Frâncu i-a explicat arhitectului că trebuie să îi remită procentul de 10% din contractul cu primăria. În înregistrarea aflată la dosar, primarul i-a indicat arhitectului locul în care să fie lăsați banii conveniți, respectiv la secretariatul televiziunii locale Vâlcea 1. „În contextul pretinderii foloaselor, inculpatul a prezentat denunțătorului o coală A4 ce avea deja consemnate mențiuni olografe în care se făcea referire la obligația biroului de arhitectură de plata a unui procent de 10 la sută din suma de 200 de mii de euro ce trebuia să o primească pentru lucrările efectuate și predate” , se menționează în referatul procurorului. După ce i-a transmis indicațiile cu solicitarea de șipagă, Frâncu a distrus coala de hârtie. Proiectul realizat de biroul de arhitectură era deja finalizat și predat, iar Primăria virase suma de 60.000 euro din contract. Restul de bani, adică 140.000 euro, urma să fie remis în două tranșe. Potrivit anchetatorilor, Emilian Frâncu a condiționat plata celor 140.000 de euro de plata șipăgii către el. Astfel, pentru a doua tranșă de bani din contract, primarul a cerut o mită de 50.000 lei, care urma să fie remisă în cursul acestei săptămâni. Pentru ultima tranșă de bani, primarul a cerut 40.000 lei. Primarul Frâncu nu a primit direct banii, șipaga a fost disimulată într-un contract de sponsorizare pentru postul Vâlcea 1 TV, post de televiziune fondat de edil și la care a deținut și acțiuni. Cei 20.000 euro urmau să fie transmi și postului TV sub formă de sponsorizare pentru festivalul ” Zilele municipiului Râmnicu Vâlcea” .

Momentul flagrantului

Pe 24 aprilie, Frâncu i-a transmis arhitectului că trebuie să predea banii directoarei postului de televiziune, Aurora Constatinov, și că urmează să semneze cu ea un contract de sponsorizare. A doua zi, pe 25 aprilie, la ora 10:00, arhitectul a mers la postul de televiziune, unde a remis suma de 50.000 lei. Procurorii DNA au constatat flagrantul. Potrivit anchetatorilor, directoarea Vâlcea 1 Tv a explicat că a fost sunată de primarul Frâncu care i-a spus că urmează să primească o sumă de bani. Ea a recunoscut că banii erau pentru Emilian Frâncu și, de altfel, nu putea spune altceva, înregistrarea telefonului fiind proba martor a sincerității Aurei Constantinov.

Lăcomia strică omenia

Cazul penal al primarului Râmnicului Emilian Frâncu arată cum lăcomia și beția puterii ia mințile politicienilor neadaptați realității curente, unde cinstea și onorabilitatea ar trebui să fie atitudinea cotidiană și exemplul demn de urmat pentru generația tânără aflată în formare. Liberalul râmnicean Emilian Frâncu s-a manifestat egoist și infatuat, pe scena politică vâlceană, transformându-se din lider de partid în deputat, senator și primar de municipiu. La rece analizând, omul avea toate calitățile politicianului de astăzi: mitoman, pervers, lăudăros, lacom și nesocotit. La aceste „calități” , pofta de îmbogățire rapidă și fără prea mare efort, devine un principiul ascuns al activității lor în slujba concetățenilor, majorității politicienilor și conducătorilor administrativ-teritoriali crescându-le, brusc, după începerea mandatului, în proprietate, case, vile, autoturisme și conturi la vedere sau ascunse. De unde atâtea valori materiale, că salariul bugetarilor și parlamentarilor nu predispune la opulență și grandomanie? De când președintele Traian Băsescu s-a declarat adversarul corupției și a pus în funcțiile de luptă împotriva corupției procurori demni de renumele lui Eliot Ness, au început să cadă capete „încoronate” , de la toate partidele, băgând frica în „îmbogățiții de război” .

Blestemul Popeștilor

Cazul se află în derulare, ancheta nefiind nici pe departe aproape de final. Secretomania în astfel de situații nu ne dă posibilitatea să vă oferim mai multe amănunte. Ceea ce șitim sigur este că Emilian Frâncu nu recunoaște nimic din ceea ce este acuzat și spune că suma considerată drept mită este, de fapt, o sponsorizare convenită cu denunțătorul, pentru Zilele Râmnicului. Apărătorii primarului arestat pentru 29 de zile, sunt fostul procuror Flavius Cîrsnic, din București și Monica Elena Livescu, din Rm. Vâlcea. Elemente liberale vâlcene se împăunau cu angajarea europarlamentarului Norica Nicolai în apărarea șiefului lor de partid, dovedind o crasă ignoranță. Nicolai nu poate fi avocata nimănui. Legea nu-i permite. Și, apoi, o astfel de infatuare, cu un avocat din politic, la un flagrant, lui Frâncu nu-i va prinde decât rău. Parlamentarii sunt pe ultimul loc în aprecierea românilor. Ca o stupizenie, vă invit să constatați că ambii denunțători ai primarilor arestați pentru o presupusă luare de mită se numesc Popescu. La Mircia Gutău – acesta a fost Constantin Popescu și la Emilian Frâncu – a fost Sorin Dragoș Popescu.

Sentința temporară

Soluția pe scurt: Admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție. În temeiul art. 136 litera d C.p.p., art. 143 C.p.p. 148 lit. c și f C.p.p. rap. la art. 1491 alin. 10 C.pr.pen., dispune luarea măsurii arestării preventive față de inculpatul Frâncu Emilian-Valentin, pe o durată de 29 de zile cu începere de la data de 26.04.2013, până la data de 24.05.2013. În baza art. 151 alin. 1 Cpp dispune emiterea mandatului de arestare preventivă a inculpatului Frâncu Emilian-Valentin. Respinge cererea de luare a măsurii obligării de a nu părăsi localitatea, ca nefondată. Măsura dispusă se comunică administrației locului de detenție. În baza art. 192 alin. 3 Cpp cheltuielile judiciare avansate rămân în sarcina statului. Cu drept de recurs în termen de 24 de ore de la pronunțare. Cercetată în camera de consiliu astăzi, 26.04.2013 și pronunțată în șiedință publică, astăzi 26.04.2013, ora 15:30.

• ROMEO POPESCU