Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Șeful IPJ Vâlcea, Ion Stoica, agățat în mafia permiselor argeșene

Despre inspectorii șiefi care s-au perindat la comanda Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea au curs râuri de cerneală și probabil că vor mai curge, aceștia fiind criticați sau lăudați, după caz și după cum au fost relevate faptele lor. De-a lungul anilor trecuți, putem numi maximum trei – patru șiefi ai IPJ, considerați de populația Vâlcii cinstiți, corecți și pe meserie. I-am numi aici pe colonelul (r) Nicolae Dinu, care a condus inspectoratul în timpul mineriadei din 1999, pe colonelul (r) Nicolae Petrăreanu, sub comanda căruia în poliția vâlceană s-a produs o reală reformă și comisarul șief Florian Marin, cel care a adus o notă de occidentalism și modernism în instituție și în relațiile cu publicul. Îl avem în vedere, aici și pe comisarul șief Eugen Neață, numai ca acesta s-a aflat prea puțin la comandă și o caracterizare a relațiilor sale cu subalternii și publicul, favorabilă, evident, ar părea subiectivă. Ca un blestem, de parcă n-ar mai exista polițiști pregătiți și la noi, de mai bine de o lună de zile, la șiefia IPJ Vâlcea a fost adus chestorul Ion Stoica, despre care presa argeșeană a scris că ar fi fost implicat în dubiosul scandal al permiselor auto date ” pe sub mână” . Gurile rele susțin că Nicolae Căbulea, șieful IPJ Mureș, este cel care l-a ” ajutat” pe Stoica să iasă basma curată din scandal.

Chestorul Stoica are tinicheaua de coadă?

După ce o perioadă de timp chestorul Stoica a fost avansat secretar general la Ministerului Administrației și Internelor, practic al patrulea om din minister, acesta a coborât din sferele înalte, fiind numit inspector șief la IPJ Vâlcea. Pare-se că ” retrogradarea” se datorează implicării imaginii și numelui său în scandalul permiselor din Argeș. Conform site-ului săptămânalului ” Jurnal de Argeș” , chestorul Stoica a fost denunțat, în aprilie 2009, la ministrul (de atunci) Dan Nica, de Nicolae Baciu, ofițer judiciar la Poliția municipiului Pitești, pentru presupuse ilegalități comise. Acesta i-a cerut ministrului cercetarea și sancționarea chestorului, pentru implicare în mafia permiselor. Concret, Baciu susține că polițistul Stoica ar fi intervenit la Codruț Vlăsceanu, fostul șief al Serviciului Permise Auto, pentru ca un protejat al său să ia carnet de conducere. Baciu mai spunea că Direcția Generală Anticorupție deține înregistrări telefonice, care se regăsesc și în rechizitoriul trimis în instanță de către DNA, prin care chestorul intervine la comisarul șief Codruț Vlăsceanu pentru ca un anume Ionescu Mihai Răzvan să ia permis de conducere pentru categoriile B, C, E. Conform datelor puse la dispoziția ministrului de interne de către ofițerul Baciu, chestorul Stoica ar fi făcut intervenția telefonică la data de 11 iunie 2008, la ora 09.30.

Stoica lucrează prin emisari

Mai mult decât atât, în momentul în care Stoica a aflat de denunțul împotriva sa s-a internat repede la Spitalul Militar, din Pitești. La aproape o lună de zile de la denunț, Nicolae Baciu a fost vizitat de doi ofițeri de la Corpul de Control al ministrului de interne, comisarul șief Sandu Nicolae și comisarul Cristian Târnovan, care i-ar fi propus acestuia o înțelegere pentru a renunța la acuzațiile împotriva lui Stoica. Iată ce declara polițistul Nicolae Baciu „Jurnalului de Argeș” : „Le-am spus celor doi ofițeri trimi și de la Minister că accept orice formă de dialog, dar niciodată nu voi accepta să fiu prostit în față. Chestorul Stoica m-a hăituit vreme de șiapte ani, iar acum îi este teamă de moarte și-mi propune funcții. În urmă cu șiapte ani, pe când conducea IPJ Argeș, chestorul Stoica m-a sancționat, după ce mi-a înscenat o anchetă exact ca în cazul lui Nicolae Ceaușescu. Le-am cerut doar atât celor doi reprezentanți ai corpului de Control, ca dl chestor Stoica să aibă parte de un proces corect pentru implicarea domniei sale în mafia permiselor. Le-am mai spus și să strângă probele în timp util, având în vedere că circulă deja zvonul că ancheta va fi tergiversată până pe data de 11 iunie 2009, când se împlinește un an și răspunderea disciplinară a chestorului Stoica pentru implicarea sa în dosarul mafiei permiselor va atinge termenul de prescripție” .

Denunțul comisarului șief Baciu

Domnule ministru Dan Nica

Subsemnatul Baciu Nicolae, domiciliat în Pitești, str. XXX, bl. X, ap X, județul Argeș, ofițer de poliție judiciară în cadrul IPJ Argeș, în temeiul Legii 571/2004, Legii 360/2002 și Ordinului MI nr. 400/2004 prin prezenta vă solicit să examinați cu atenție articolul apărut în cotidianul local ” Ancheta” și să dispuneți în conformitate cu prevederile locale. Vă pun la dispoziție în xerocopie extrasul din ziar referitor la chestorul Ion Stoica, actual secretar general al MAI. Având în vedere cele semnalate de presă, personal apreciez că chestorul Ion Stoica a încălcat cel puțin două articole din Ordinul MI nr. 400/2004, motiv pentru care solicit efectuarea cercetării prealabile a acestuia pentru încălcarea prevederilor art. 12, lit. ” i” și lit. ” j” :

La litera ” i” – imixtiune ilegală în activitatea altui polițist.

La litera ” j” – intervenție pentru influențarea soluționării ilegale a unor cereri privind satisfacerea intereselor oricărei persoane.

Vă rog să dispuneți solicitarea către DGA a înregistrărilor chestorului Stoica Ion, să constatați faptele acestuia și cu respectarea procedurilor să fie sancționat. Sper ca cercetarea să nu fie tergiversată pentru a se ajunge la termenul de prescripție și din nou chestorul Stoica Ion să se situeze deasupra legii, cum s-a situat până în prezent de atâtea și atâtea ori. Va reamintesc că, în urmă cu șiapte ani, chestorul Stoica Ion, prin minciună și abuz în funcție, a mobilizat împotriva mea polițiști din IPJ Argeș, IGPR și MAI și a susținut în mod fraudulos învinuirea mea pentru aceste fapte. Urmare a acțiunilor infracționale ale acestuia suport și astăzi consecințele unor fapte pe care nu le-am comis. Vă solicit un răspuns scris referitor la măsurile luate împotriva acestui chestor care, prin minciună, mi-a distrus cariera.

Semnătură                                         Data 20.04 2009

Nicolae Baciu

Ecce homo!… și dacă se va dovedi că-i așa, asistăm la exercitarea profesiei, la noi, de un polițist cu grave tare de comportament profesional. Pentru corecta informare a populației județului nostru, solicităm domnului chestor Ion Stoica să organizeze o conferință de presă prin care să explice și să dovedească contribuabililor vâlceni, plătitori de taxe și impozite, din care și dumnealui își primește simbria, ce este adevărat și ce nu, din toate faptele prezentate prin presa argeșeană. Nimeni nu își poate începe mandatul în fruntea unei instituții coercitive a statului, cu astfel de suspiciuni, într-un județ unde, predecesorii săi, la comandă, nu au avut probleme reprobabile vizând pătarea onoarei militare și demnității profesionale.

RAUL POP