Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Șefa serviciului juridic al Prefecturii acuzată de fals intelectual

PROCESE. Disponibilizații din Prefectură se judecă în continuare cu prefectul Petre Ungureanu. Unul dintre cei 14 disponibilizați, fostul șiofer,  Adrian Andrei, i-a făcut plângere penală juristei Avram Veronica, șiefa serviciului  juridic al Prefecturii Vâlcea. Aceasta este acuzată de abuz în serviciu, fals intelectual și mărturie mincinoasă. Foștii angajați   susțin că au fost dați afară în baza unui ordin de ministru inexistent, juristul șief al prefecturii validând falsul prin semnătura sa, fapt confirmat în instanța de judecată. Magistrații Tribunalului Vâlcea au cerut prezentarea respectivului ordin de ministru în baza căruia s-au făcut disponibilizările, dar jurista a declarat că nu se află în posesia lui, acesta aflându-se în arhiva MAI. O minciună evidentă, în condițiile în care niciunul din cele 87 de ordine emise de MAI  în 2010 nu are acest număr de înregistrare: nr. II /3004/26.08.2010.

Juriștii Prefecturii Vâlcea sunt pu și într-o situație dificilă, riscă să plătească în instanța de judecată  pentru faptele comise de prefect. În 2010, prefectul județului Vâlcea, Petre Ungureanu, a emis Ordinul nr.495/30.08.2010 privind restructurarea și reorganizarea aparatului de specialitate al instituției prefectului, în baza Ordinului nr. II /3004/26.08.2010 al Ministrului Administrației și Internelor, un ordin inexistent. Pe site-ul ministerului sunt postate toate cele 87 de ordine emise în 2010, dar niciunul cu acest număr. Astfel, 14 oameni și-au pierdut locul de muncă în baza unui act fantomă. În consecință, toate cele 14 disponibilizări sunt ilegale, toate fiind  făcute în baza unui ordin inventat de prefect și aprobat de juristul șief al Prefecturii Vâlcea, Veronica Avram.

Toate preavizele de disponibilizare au fost emise în baza aceluia și ordin, și toate au fost vizate pentru legalitate de șiefa serviciului juridic Veronica Avram.

,, Desființarea postului pe care-l ocupați se face ca  urmare a reorganizării Instituției Prefectului  Județului Vâlcea conform Ordinului Prefectului nr. nr.495/30.08.2010 privind restructurarea și reorganizarea aparatului de specialitate al instituției prefectului, Ordinul Prefectului 496/30.08.2010 care reglementează procedura de restructurare și reorganizare la nivelul Instituției Prefectului , aprobat de către ordonatorul principal de credite prin Ordinul de Ministrului Administrației și Internelor  nr.II /3004/26.08.2010.”

În baza aceluia și ordin inexistent, la cererea aceluia și prefect, Agenția de Șomaj a avizat trecerea în șiomaj a celor 14 angajați  disponibilizați ilegal. Conducerea AJOFM Vâlcea a încălcat legea la o simplă solicitare a prefectului Petre Ungureanu. Cei 14 l-au acționat în judecată pe prefect, unii au pierdut primul proces, alții se judecă și în prezent.

Șefa serviciului juridic acuzată de fals intelectual

Conștienți de faptul că prefectul are relații în lumea magistraților, la sfârșitul anului trecut, unul dintre foștii angajați ai Prefecturii, șioferul Andrei Nicolae Adrian, i-a făcut plângere penală șiefei serviciului juridic Avram Veronica pentru  abuz în serviciu, fals intelectual și mărturie mincinoasă.

” Trebuia să fac acest lucru, și nu e vorba de răzbunare. Eu sunt primul, ceilalți se judecă încă, dar au spus că vor face și ei plângere penală împotriva doamnei Avram după finalizarea proceselor. Dacă prefectul îmi vorbea frumos și n-ar fi încercat să-mi pună în cârcă tot felul de tâmpenii, aș fi plecat fără tot acest scandal. M-a deranjat modul ilegal și arogant în care s-a descotorosit de oameni. Ne-a spus că nu-i plac fețele noastre și că nu vrea să ne mai vadă în Prefectură. Nu cred că e un motiv de demitere, cu toate astea  am fost dați afară. Am încercat să ne câștigăm drepturile în instanță, dar am pierdut. Era de așteptat. Așa am decis să folosim alte căi de atac. I-am făcut plângere penală doamnei Avram Veronica, șiefa serviciului juridic, pentru că dânsa și-a dat avizul de legalitate pe toate ordinele emise de prefect. Dânsa a semnat un preaviz de disponibilizare emis în baza unui ordin de ministru inexistent, și tot dânsa a susținut că ordinul există. Am cerut de nenumărate  ori să ni se pună la dispoziție acest ordin, Ordinul Ministrului Administrației și Internelor  nr.II /3004/26.08.2010, dar doamna Avram a refuzat cu toate că era obligată să ni-l arate. Așa spune legea. Prefectul ne-a răspuns, printr-o adresă, că aceste documente se vor comunica doar la cererea instanței. M-am adresat instanței, cum mi-a sugerat prefectul, dar nici acolo nu am intrat în posesia ordinului fantomă. În șiedința publică din 10 februarie 2010 instanța a pus în discuție necesitatea depunerii la dosar a ordinului MAI, dar Veronica Avram a precizat foarte clar că este în măsură să depună la dosar doar nota de fundamentare, nu și ordinul MAI, întrucât Instituția Prefectului nu se află în posesia acestor documente, ele fiind deținute doar de minister. În concluzie, prefectul a semnat două ordine în baza unui document pe care Ministrul MAI nu l-a emis” , a spus  fostul angajat.

Amenințări cosmetizate la Prefectura Vâlcea

Fostul angajat susține că acest fapt nu a împiedicat-o pe Veronica Avram să-i cheme la prefectură pe toți cei 14 disponibilizați, pentru a le arăta ordinul fantomă. Unii s-au riscat și s-au prezentat, dar nu au intrat în posesia actului, au primit în schimb ,,sfatul” de a renunța la acțiunea în instanță pe motiv că nimeni nu câștigă un proces cu statul român.

,,Am fost chemați la prefectură pentru citirea ordinului la fața locului, dar a fost o păcăleală. Eu nu m-am dus, dar cei care s-au dus, s-au dus degeaba, pentru că  nu li s-a arătat nimic. A fost o mare păcăleală. Au fost ,,sfătuiți” să înceteze cu procesele că nu vor câștiga nimic. Dimpotrivă. De aceea m-am hotărât să-i fac plângere penală doamnei Avram pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de art.260 Cod Penal, abuz în serviciu, fals intelectual și mărturie mincinoasă, chiar și în instanța de judecată. Prin fișa postului, doamna Avram avea obligația să examineze sub aspectul legalității toate actele administrative adoptate sau emise, în termenele prevăzute de lege; să elaboreze Ordinele de prefect; să prezinte raportări prefectului cu privire la actele verificate; să asigure eliberarea de copii după actele aflate în arhiva instituției la cererea persoanelor interesate, inclusiv a ordinelor emise de prefect sau a ordinelor care au stat la baza ordinelor emise de prefect. Dânsa a ascuns toată mizeria făcută de prefect sub preșul serviciului juridic, pe semnătura proprie, și mi se pare corect să și răspundă” , a precizat Adrian Andrei.

DANA NEDESCU