Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

SC URBAN SA a înregistrat o primă victorie

REUȘITĂ. La jumătatea lunii în curs, la Primăria Râmnicului trebuia să se deruleze licitația pentru noul operator de salubrizare al municipiului, având în vedere decizia Consiliului Local de a nu mai prelungi contractul de concesionare al acestui serviciu către URBAN SA. Menționăm că ale și au aprobat, prin  hotărârea nr. 240/29.09.2011, studiul de oportunitate pentru delegarea gestiunii Serviciului public de colectare, transport deșeuri menajere din municipiu datorită faptului că  în data de 31 decembrie 2011, contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare încheiat cu SC URBAN SA   și-a încetat aplicabilitatea. Numai că, în data de 10 aprilie a.c., instanța a decis suspendarea executării HCL privind neprelungirea contractului de concesiune a serviciului de salubrizare, până la soluționarea irevocabilă a cauzei.

De și, zilele trecute, a fost programată, cum spuneam, licitația pentru atribuirea serviciului de salubrizare a orașului, totu și, membrii comisei de licitație s-au văzut nevoiți să amâne procedura, datorită unei hotărâri judecătorești prin care s-a admis cererea de prelungire a contractului de concesiune, formulată de SC URBAN SA. ” Se certifică prin prezentul certificat că, prin Încheierea 384/10.04.2012, pronunțată de Tribunalul Vâlcea „secția II-a civilă, în cauza ce face obiectul dosarului 1405/90/2012, privind pe reclamanta SC Urban SA, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al municipiului Rm. Vâlcea, s-a admis cererea formulată de reclamanta Urban SA. S-a dispus suspendarea executării Hotărârii Consiliului Local nr. 219 din 29.08.2011, până la soluționarea definitivă și irevocabilă a cauzei” , se arată într-o decizie a Tribunalului Vâlcea din data de 10 aprilie 2012.

Mai trebuie spus că sentința la care facem referire are termen de recurs de 15 zile de la data comunicării. În aceea și zi, cea a deciziei instanției, la care făceam referire în rândurile de mai sus, strada din fața municipalității a fost blocată, în semn de protest, de mai multe ma șini aparținând URBAN SA.

Menționăm că în ziua în care ar fi trebuit să aibă loc licitația, societatea de salubrizare URBAN a trimis Consiliului Local o adresă prin care-i aducea la cunoștință decizia instanței: ” ( ) Decizia 1406/90/1012 ce are ca obiect anularea Hotărârii nr.265/11.10.2011 privind modificarea HCL nr.240/29.09.2011 de aprobare a studiului de oportunitate pentru delegarea gestiunii Serviciului Public de Colectare „Transport Deșeuri Menajere din municipiul Rm. Vâlcea, prin care prin instanța de judecată Tribunalul Vâlcea a dispus suspendarea hotărârii până la soluționarea irevocabilă a celor două dosare. În temeiul art.14 alin 4 din Legea 554/2004 „hotărârea prin care se pronunță suspendarea este executorie de drept „, „motiv pentru care urmează să sistați licitația deschisă pentru atribuirea contractului de delegare prin concesiune a gestiunii unor activități componente ale serviciului public de salubrizare din municipiul Râmnicu Vâlcea, organizată pentru data de 12.04.2012” .

Comunicatul

La scurt timp după amânarea licitației, Primăria Râmnicului a trimis un comunicat de presă, prin care se încerca poziționarea societății URBAN într-o lumină mai mult decât nefavorabilă. ” ( ) În ultima perioadă, SC Urban SA a încercat continuu „prin intervenții în instanțele de judecată realizate la limita termenelor legale „să paralizeze procesul de selecție a unui nou operator de salubritate ca urmare a faptului că această societate, din pricina litigiului avut cu administrația locală municipală, nu mai poate participa la un astfel de proces. Demersurile făcute de SC Urban SA au silit Municipalitatea să suspende licitația și șiedința de deschidere a ofertelor depuse de patru firme din domeniu, ce era programată pentru data de 12 aprilie, la ora 11.00. Administrația locală municipală dorește în continuare să soluționeze această situație în limitele legii, prin respectarea prevederilor contractuale asumate. Reamintim faptul că, la acest moment, Primăria municipiului deține deja un titlu executoriu către SC Urban SA prin care această societate este obligată la plata unei sume de peste 600.000 lei în contul taxei de utilizare a Rampei de Deșeuri (alte sume restante, depă șind peste 2 milioane euro, fiind în litigiu pe rolul instanțelor de judecată) și subliniem ca vom face toate demersurile care se impun pentru recuperarea tuturor sumelor cuvenite bugetului local” , se spune în comunicatul municipalității.

Spre aducerea aminte

Reamintim cititorilor noștri că în data de 5 septembrie 2010, SC URBAN a chemat în judecată Consiliul Local Râmnicu Vâlcea ” pentru ca hotărârea ce se va pronunța să dispună suspendarea executării HCL 168.30.06.2010, până la soluționarea definitivă și irevocabilă a cauzei” . Din acțiunea intentată în instanță de societatea vâlceană aflăm că s-a efectuat o expertiză contabilă de unde rezultă că primăria municipiului are de încasat, pentru perioada 2006-2008, de la Urban suma de 1.745.613 lei, reprezentând redevența. Pe de altă parte, reprezentanții firmei de salubrizare susțin însă că URBAN a plătit concedentului, adică primăriei, în aceea și perioadă, suma de 2.567.386 lei ” de unde se desprinde concluzia că motivele ce au stat la baza HCL 168/30.06.2010 nu sunt justificate” . Mai mult decât atât, la art.13 din contractul de concesiune a serviciului de salubrizare, scrie negru pe alb că ” potrivit OUG 30/2006 privind procesul de atribuire a contractelor de achiziție publică, prestatorului, în cazul în care nu- și recuperează investiția  făcută, i se prelungește concesionarea cu până la 49 de ani” .

Recursul declarat de Primăria Râmnicului privind suspendarea HCL 168/30.06.2010 a fost strămutat de la Curtea de Apel Pitești la Curtea de Apel Brașov conform încheierii nr. 2607/06.05.2011.  Instanța de judecată s-a pronunțat favorabil, respingând recursul declarat împotriva încheierii nr.291/02.11.2010, decizia nr. 12.07.2011, care suspendă judecarea recursului împotriva sentinței civile în baza art.244 pct.1 din Codul de Procedură Civilă. Așadar, judecarea recursului a fost amânată până la soluționarea în instanță a unui alt proces între Urban și Primăria Râmnicului privind întocmirea unui raport de expertiză, din care reiese că firma de salubrizare a plătit către instituția amintită o sumă mai mare decât ar fi trebuit, aproape 90 de miliarde lei. Acest raport a fost supus unor obiecțiuni, atât din partea URBAN, cât și din partea Primăriei, societatea cerând ca pe lângă suma mai sus menționată să fie recunoscută și investiția de vreo 3 milioane de euro pentru achiziționarea stației de sortare a deșeurilor, dar și a avizelor necesare funcționării acesteia.

 OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU