Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: Vocea Valcii

Şapte infractori informatici, reţinuţi de procurorii DIICOT Vâlcea

Foto: Vocea ValciiÎn dimineaţa zilei de joi, 5 noiembrie 2015, procurorii DIICOT Vâlcea şi poliţiştii de la Crimă Organizată Vâlcea au destructurat o grupare mare de infractori informatici, care-şi întinsese „tentaculele” în mai multe localităţi din zona Drăgăşani, judeţul Vâlcea, dar şi în judeţul Olt, dar şi în municipiul Drăgăşani.

Au fost desfăşurate 41 de percheziţii domiciliare, iar 36 de suspecţi au fost duşi la audieri. După audieri, în seara zilei de joi, procurorii DIICOT Vâlcea au decis să reţină şapte dintre suspecţi şi să-i ducă în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă, sub acuzaţiile de fraudă informatică, spălare de bani şi fals informatic. Este vorba despre şapte bărbaţi care acum sunt încarceraţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.

Iată ce spun anchetatorii despre activitatea infracţională a suspecţilor:

„În fapt, din cercetări a reieşit că membrii grupării ar fi postat pe internet anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri (telefoane mobile, autoturisme, tractoare), iar banii pentru plata acestora ar fi fost viraţi de victime, cetăţeni străini, în conturi bancare deschise de membrii grupării în Polonia, apoi transferate imediat prin sistemul on line banking în conturi din România.

Primul palier al grupării era format din membri care ar fi racolat persoane dispuse să se deplaseze în Polonia, pentru a deschide conturi bancare pe care să le pună la dispoziţia unuia dintre ei. De asemenea, aceşti membri ai grupării ar fi retras banii din conturile din România, bani care fuseseră transferaţi din conturile din Polonia.

Al doilea palier era format din cei care aveau rolul de a lansa ofertele fictive de bunuri pe diferite site-uri de profil, de a crea adrese de e-mail introducând date fictive, de a crea pagini false de internet, copii ale unor pagini ale unor companii cunoscute de tranzacţii online şi de a coresponda cu victimele prin intermediul poştei electronice, inducându-le în eroare, în vederea transferării banilor.

Al treilea palier era format din acele persoane care deschideau conturi bancare în Polonia, punându-le la dispoziţia unuia dintre membrii grupării, în schimbul unor sume de bani. Prejudiciul total cauzat de cei în cauză este de aproximativ 500.000 de euro”.