ILEGALITĂȚ. Compania elvețiană Intercable Verlag AG este acuzată că a reu șit să păcălească mai multe societăți românești să semneze contracte de sute sau chiar mii de euro, prezentate sub forma unor simple formulare. În urma acestor inginerii financiare, ilicite, firma obține profituri uriașe de zeci de milioane de euro. Intercable Verlag nu a dat țepe doar în România. Cu șimecherii bine puse la punct, societatea a indus în eroare mii de companii din toată Europa. Escrocheriile companiei elvețiene au ajuns, însă, și la Vâlcea, unde sperau să păcălească câțiva patroni de firme sau șiefi de instituții. În luna iunie 2008, Intercable a trimis Consiliului Județean un formular și câteva facturi pe care instituția vâlceană, ulterior, le-a returnat. Firma care a cumpărat contractele, CEA kft. Ungaria, a transmis un contract de reziliere și solicitarea plății de 1.789 de euro, reprezentând două apariții publicate pe site-ul www.cetregister.com.
Intercable Verlag AG și-a făcut o adevărată practică din a alege victime din rândul companiilor mici, lipsite de experiență. Promițând că le vor face publicitate în catalogul on-line al companiei, Verlag convingea patronii de firme să completeze o serie de formulare, care, ulterior, se dovedeau a fi contracte în toată regula, prin care se obligau să plătească elvețienilor – timp de cinci ani „sume cuprinse între 600 și 1.200 de euro. În fapt, aceste contracte erau camuflate drept oferte sau facturi pentru convorbiri telefonice. Numai în București, peste o sută de societăți au dat în judecată compania elvețiană pentru contracte de publicitate pe care patronii acestora nici măcar nu șitiau că le semnaseră.
Mai trebuie spus că elvețienii de la Verlag AG aveau un mod aparte de a-i trage pe sfoară pe cei pe care îi alegeau drept ” victime” : agenții companiei se deplasau la sediul firmelor luate în vizor, cu o comandă scrisă în engleză, susținând că reprezintă evidența societăților cu care au luat contact. Navigând pe Internet am aflat că secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice din Elveția (SECO) a cerut, în septembrie 2005, ca practicile ” dubioase” ale unor companii din Elveția să fie cercetate. Astfel, aflăm că Intercable este anchetată încă din 2004, iar numărul victimelor este de ordinul zecilor de mii. Acum firma este puternic orientată spre estul Europei.
Din informațiile pe care le deținem, compania, care este parte a unui holding ce conține societăți care au acela și obiect de activitate, este condusă de un om de afaceri german, Meinolf Ludenbach.
Capcana
Așa cum vă informam și în rândurile de mai sus, escrocheria pusă la cale de cei de la Intercable este una extrem de elaborată. După ce, în urma mai multor insistențe, reușesc să- și păcălească ” victimele” să completeze formularul pentru oferirea unor servicii de publicitate în spațiul virtual, țeparii insistă ca cei care completează formularul să treacă datele personale reale, confirmate prin șitampilă și semnătură. În plus, elvețienii fac tot posibilul să distragă, prin toate metodele posibile, atenția de la clauzele așa-zisului formular trecute, cu un scris foarte, foarte mic, pe spatele ” documentului” . Mai mult decât atât, mințind cu o dezinvoltură ce șiochează, elvețienii de la Intercable Verlag AG dau asigurări că orice comandă se poate anula. În realitate, însă, cei care semnează hârtia nu fac altceva decât să aprobe plata pentru servicii de publicitate pe o perioadă de cinci ani, care se ridică la aproape 700 de euro pe an. La doar câteva luni, intră în scenă firmele de recuperare a debitelor, care cresc datoria chiar și până la 4.000 de euro, speculând neatenția celor pe care-i atrag în capcană. Clienții au fost abordați direct, prin agenți, sau prin contracte-capcană trimise pe e-mail și cu toate că firmele de recuperare a debitelor amenință ” datornicii” cu tribunalul, nu s-a înregistrat încă niciun proces. Potrivit mai multor publicații elvețiene, în 2006, mai muți directori ai companiei au fost condamnați pentru înșelăciune. Compania Intercable s-a aflat, până în 1990, în supravegherea Interpol, fiind acuzată că a realizat profituri de milioane de franci, în perioada 1981-1983, prin înșelarea clienților din Hexagon, trimițându-le acestora, prin poștă, contracte editate astfel încât să semene perfect cu facturile emise de Frace Telecom. Foarte mulți plăteau, crezând că- și achită convorbirile, și astfel contractul de publicitate intra în vigoare. De asemenea, în 1994, mai mulți directori ai Intercable, din Germania și Austria, au primit sentințe de la 2 la 4 ani de închisoare, pentru înșelăciune și fraudă, plus amenzi cumulate de peste 4 milioane de franci, dar condamnările au fost însă anulate în 1996.
Intercable se află în lichidare
În 2005, cazul a intrat, din nou, în atenția autorităților când poliția elvețiană a găsit, în baza de date a companiei amintite, mai multe date cu privire la societățile de recuperare angajate de elvețieni. În România, peste 5.000 de firme din toate orașele mari se află în litigiu cu Intercable.
Pe site-ul Federațiilor Industriilor Mici din Marea Britanie „Federation of Small Business „compania elvețiană este dată ca exemplu de înșelăciune și potrivit mai multor pagini de Internet pe care se publică, cu preponderență, șitiri economice, compania Intercable Verlag AG se află în lichidare, nu înainte, însă, de a- și vinde contractele unei firme din Ungaria, Cea. Kft. Lista de companii și organizații românești incluse în catalogul on-line al Intercable conține nume sonore precum: Academia Română sau Loteria Română, dar și multe ambasade, instituțiile menționând că nu au fost niciodată contactați de reprezentanții acestei companii. Din fericire, Consiliul Județean Vâlcea, pe care elvețienii de la Intercable au vrut să-l tragă pe sfoară, a refuzat să semneze formularele transmise de reprezentanții companiei, cunoscând ilegalitățile săvâr șite de aceștia de-a lungul timpului. ” Nu am vrut să avem de-a face cu ei, pentru că șitiam bine povestea acestei companii, dar și faptul că aceasta se află în litigiu cu sute de mii de firme din Europa. Astfel, ne-am gândit că, având în vedere aceste circumstanțe, este bine să nu avem de-a face cu cei de la Intercable” , ne-a spus Ion Stanciu, purtătorul de cuvânt al CJ Vâlcea.
OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU
Lasă un comentariu