Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Romulus Bulacu se află în stare de incompatibilitate

De și legea interzice, a făcut afaceri cu statul

AFACERI. După ce PDL a fost lovit la nivel de imagine de scandalul iscat de presupusa stare de incompatibilitate a viceprimarului Cosmin Constantinescu, acum partidul se confruntă cu o nouă situație, similară, despre care în mass-media locală va curge, de acum încolo, multă cerneală. Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vâlcea, Romulus Bulacu, este acuzat de adversarii politici că a făcut afaceri cu Regia Autonomă de Drumuri și Poduri (RAJDP), subordonată instituției pe care o conduce, de și legea interzice acest lucru, fapt ce a condus la declanșarea stării de incompatibilitate. Romulus Bulacu neagă acuzele ce i se aduc, susținând că nu a procedat gre șit, însă legea nu este deloc de partea sa, prin restricțiile pe care le impune în acest sens.

Romulus Bulacu, potrivit declarației de interese depusă pe site-ul CJ Vâlcea, este acționar la SC MINET SA, cu o participare la capitalul societății de 1.072.942 lei, în timp ce fiul său are calitatea de administrator al acestei societăți. În luna iunie a anului trecut, firma la care este asociat a livrat RAJDP terasin și geocompozit, materiale necesare la reabilitarea unei străzi din municipiu, în sumă de 109.826 lei. Cum Regia a întârziat foarte mult cu plata facturilor, conducerea SC MINET SA a decis să acționeze în instanță RAJDP pentru recuperarea debitului. Ne aflăm în posesia unei sentințe a Tribunalului Vâlcea „Secția Comercială și Contencios din care aflăm următoarele: ” La data de 26.01.2010, creditoarea SC MINET SA Rm. Vâlcea a formulat cerere de emitere a somației de plată în contradictoriu cu debitoarea SC RAJDP Rm. Vâlcea pentru plata sumei de 109.826,41 lei creanță certă, lichidă și exigibilă. În motivare se arată că în baza raporturilor comerciale între părți, creditoarea a livrat  debitoarei marfă în valoarea sus menționată, debit confirmat de către debitoare conform extrasului de cont nr.238/15.12.2009,  act șitampilat și semnat de către aceasta. Au fost anexate patru facturi fiscale emise în perioada 20.07.2009-04.09.2009, prin care au fost livrate către debitoare geocompozit și terasin. Față de cele expuse mai sus, ( ) privind măsurile pentru combaterea întârzierii executării obligațiilor de plată rezultate din contracte comerciale, instanța constată că societatea creditoare este titulara unei creanțe certă, lichidă și exigibilă (a cărei executare poate fi cerută de îndată de către creditor „n.r.). Prin urmare, cererea va fi admisă, iar potrivit art. 274, cod procedură civilă, se vor acorda cheltuieli de judecată în cuantum de 6.395 lei „taxă de timbru și onorariu avocat. Pentru acestea, în numele legii instanța hotărăște: admite cererea formulată de către SC MINET SA, cu sediul în Rm. Vâlcea, str. Depozitelor, nr.12, jud. Vâlcea, str. Gib Mihăescu, nr.28, jud. Vâlcea. Pronunțată în șiedința publică din 17 februarie 2010, la sediul Tribunalului Vâlcea” .

Bulacu ne minte cu grație

Încercând să iasă basma curată din toată această poveste, Romulus Bulacu susține că nu a șitiut că firma la care este asociat cu 28% a livrat materiale de construcție RAJDP și că a aflat despre acest lucru foarte târziu, undeva la începutul acestui an.  ” RAJDP a cumpărat anul trecut de la MINET materiale de construcție pentru reabilitarea unui străzi din Râmnic. Au luat materialul, dar nu l-au plătit. Cei din firmă mi-au spus că RAJDP nu a plătit datoria și că trebuie să-i dăm în judecată. Eu nu am făcut afaceri cu Regia, nu sunt incompatibil. Nici nu m-am gândit că cineva va putea să spună așa ceva despre mine. Au venit la mine ca la magazin, nu am încheiat cu Regia niciun fel de contract. Poate că a fost și greșeala mea, ar fi trebuit, probabil, să mă retrag definitiv din firmă. Oricum, vreau să vă spun că niciuna din firmele din România nu produc terasin și geocompozit, ar fi trebuit să le importe, așa că era normal să le cumpere de la MINET” , ne-a spus, supărat, Romulus Bulacu. În urma unor investigații jurnalistice, am aflat că vicele CJ nu spune adevărul. Astfel, am aflat că în România există o listă întreagă de firme care produc terasin și geocompozit. Pe cale de consecință, MINET nu este singura producătoare de astfel de materiale de construcții din țară. Pentru a demonstra că cele afirmate de noi au suport în realitate vom insera în articolul nostru câteva exemple de firme care, cum spuneam, produc materialele amintite. Este vorba de: SC NETEX SA, care produce familiile de geotextile TERASIN, MADRIL PES și MADRIL PP, http://www.euroholding.com.ro/site/docs/fataspatero_1.pdf, B2B CONSPROD DESCRIERE: produce și comercializează geotextile și produse geosintetice pentru construcția și reabilitarea drumurilor – geocompozit antifisură, geotextile etc, http://www.ghidafaceri.ro/sc/97953/B2B_CONSPROD, IMP-ROMANIA care produce și ea, printre altele, terasin, http://www.ghidafaceri.ro/sc/744598/IMP-ROMANIA, iar lista poate continua. Prin urmare, Bulacu, considerându-ne, probabil, rupți de realitate, ne minte cu grație.

Ce spune legea?

Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției prevede la Art. 90: ” Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective” . Prin urmare, legea este mai mult decât clară în acest sens. Romulus Bulacu, vicepreședintele CJ, se află în stare de incompatibilitate, chiar dacă acest fapt îi dă insomnii la ceas de noapte. Desigur, viitorul său în funcția de vicepreședinte al CJ stă în pixul prefectului Petre Ungureanu, care, putem să afirmăm cu certitudine de pe acum, se va face că plouă, scoțându-l basma curată din situația în care se găsește. Precedentul a fost, deja, creat.  Dar, așa cum am văzut, PDL ține abitir pasul cu moda, lansată tot de acela și partid, de a face afaceri cu statul din care încasează sume de bani deloc de neglijat. De ce nu ar fi și Bulacu în trend?

Bulacu se victimizează

Romulus Bulacu se consideră o victimă a răfuielilor ce au loc pe scena politică. Potrivit declarațiilor sale, acum se căiește că a intrat în administrație și spune că ar fi avut mai multe de câștigat dacă rămânea în mediul afacerilor. Să se fi năruit, odată cu descoperirea faptului că a făcut afaceri cu statul, visurile sale de preamărire de a ajunge președinte al Consiliului Județean? Este posibil. Dacă această poveste ar fi rămas adânc îngropată în uitare, așa cum și-ar fi dorit vicele Bulacu, poate că și acum domnia sa ne-ar fi privit adânc în ochi încercând să ne convingă de corectitudinea faptelor sale.

Președintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, a adus și el în atenția opiniei publice afacerile lui Bulacu cu RAJDP, subliniind interdicțiile legii atunci când vine vorba de asemenea situații. ” Am făcut cereri către toate instituțiile din Vâlcea, pentru a putea prezenta opiniei publice clientela PDL pe banii statului. Iată de ce, în România, nu se face politică în folosul cetățenilor, ci doar în cel al unor grupuri de interese. Mă aștept ca Ungureanu să studieze actele pe care le-am prezentat și noi și să constate starea de incompatibilitate a lui Romulus Bulacu. În cazul în care nu se va întâmpla așa, ne vom adresa instanței de judecată” , a menționat Buican.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU