Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Romi din Vâlcea trimiși să fie sclavi în SUA

DESCINDERI. Descinderi cu cântec în Craiova, la începutul acestei săptămâni. Zeci de procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) „Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Craiova, au procedat la destructurarea unui grup infracțional organizat transfrontalier, specializat în traficul de migranți, ce acționa pe relația România „Mexic „Statele Unite ale Americii – Canada. Au fost efectuate 13 percheziții domiciliare în Craiova la interlopi, dar și verificări la opt agenții de turism din Dolj. 

Luau 8.000 USD pentru a-i trimite la cer șit în State

Oamenii legii au reu șit să-i identifice pe liderii grupării, aceștia fiind Dumitru Chiciu, zis ” Paris” , de 39 de ani, Filip Serdaru, de 40 de ani și Luigi Cristinel Popescu, de 44 de ani,  cunoscuți ca membri ” marcanți” ai lumii interlope din Craiova. Ei bine, aceștia nu acționau numai în Craiova, ei fiind foarte activi și în județele Vâlcea și Mehedinți. Conform procurorilor DIICOT, interlopii, în  schimbul sumei de circa 8.000 de dolari/ migrant, racolau, îndrumau și călăuzeau persoane de etnie romă din Vâlcea și din alte județe, facilitându-le acestora trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic și SUA, respectiv SUA – Canada.

Astfel, membrii grupării își îndreptau atenția în special către persoanele de etnie romă, cărora le luau o căruță de bani pentru a-i trimite la cer șit peste Ocean. Așa se face că procurorii DIICOT au identificat aproximativ 600 de persoane, dintre care și romi din Vâlcea, care au părăsit teritoriul României cu destinația Mexic. Din câte se pare, 300 de persoane au fost depistate ulterior pe teritoriul SUA. Migranții erau călăuziți pentru a ajunge în mod fraudulos în localitățile Cancún și Mexico City, din Mexic și ulterior, după efectuarea plății, erau preluați de către alți membri ai grupării și transferați pe teritoriul statului american, cu destinația Los Angeles și New York.

Prejudiciu de 1 milion de dolari

În cadrul cercetărilor efectuate în cauză este analizată inclusiv posibilitatea ca unii migranți, care nu au putut plăti integral sumele de bani pretinse de  către interlopi, să fi fost obligați să comită infracțiuni sau să cerșească pe teritoriul SUA, în beneficiul învinuiților. Membrii grupării ar fi obținut din activitatea infracțională suma de peste 1 milion de dolari.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism „Serviciul Teritorial Craiova au fost audiate  60 de persoane, inculpații fiind ulterior prezentați instanței de judecată a Tribunalului Dolj cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile. ” Procurorii  D.I.I.C.O.T. au cooperat în instrumentarea cauzei  cu U.S Immigration and Customs Enforcement – ICE, din cadrul U.S. Department of Homeland Security, fiind realizat un schimb permanent de informații cu autoritățile judiciare din SUA și Canada. Suportul tehnic și operativ a fost asigurat de către SRI „Secția Județeană Dolj. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Dolj „SPIR, IJJ Dolj și BMJ Craiova. În cauză sunt efectuate cercetări pentru săvâr șirea infracțiunilor prev. de art. 7 alin. 1 din Legea nr. 39/2003 și art. 2 alin. 1 din OUG nr. 112/2001. Facem precizarea că faptele învinuiților urmează a fi analizate prin raportare la dispozițiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumția de nevinovăție” „se arată într-un comunicat al DIICOT.