Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

România trebuie să elimine total pescuitul cu setci în derivă

Începând cu 1 ianuarie 2015, Comisia Europeană dorește să interzică utilizarea oricărui tip de setci în derivă pentru activitățile de pescuit desfășurate în apele UE. Propunerea Comisiei include atât interdicția totală a pescuitului cu setci în derivă în UE, cât și interdicția de a le păstra la bordul navelor de pescuit. În plus, pentru a evita orice ambiguitate, propunerea detaliază și actuala definiție a setcilor în derivă.

La noi în ţară, pescuitul cu setci în derivă se practică activ. Astfel, ţara noastră trebuie să îşi adapteze legislația la noile norme în domeniu pe care Comisia Europeană intenționează să le introducă începând din ianuarie 2015.

Setcile în derivă sunt plase de pescuit care pot pluti în derivă și pot fi utilizate la suprafața mării sau aproape de aceasta pentru a captura specii de pești care înoată în partea superioară a coloanei de apă. Începând cu anul 2002, toate setcile în derivă, indiferent de mărimea lor, au fost interzise în apele UE în cazul în care erau destinate capturării speciilor mari migratoare, precum tonul și peștele-spadă.