Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Revoluționarii cer pământ

Primăria a trecut 5 hectare de teren în proprietatea lor

NEJUSTIFICAT. Consiliul Local al Râmnicului a aprobat în data de 30 iunie raportul de hotărâre privind atribuirea a 5 hectare de teren membrilor Ligii Naționale a luptătorilor din decembrie 1989, fără discuții și comentarii. Cei doi președinți ai Ligii au venit ” înarmați” cu dosare prin care- și justificau acest drept, de teama unui vot negativ. Pentru atribuirea terenului așa zi șilor revoluționari din decembrie, CL și-a dat  acordul pentru  trecerea acestuia din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a municipiului Râmnicu Vâlcea și mai departe, în proprietatea revoluționarilor. Iar lista poate continua.

Consilierii locali au votat zilele trecute, la foc rapid, proiectul de hotărâre care prevede trecerea a 5 hectare de teren din proprietatea privată a statului în proprietatea privată a municipiului și mai departe în proprietatea revoluționarilor și a unor grei ai PDL. Capii Ligii revoluționarilor au venit ” dotați” cu dosare și un discurs foarte bine pregătit în cazul în care Ion Matei, consilier PSD, ar fi lansat un nou atac la adresa așa zi șilor revoluționari. Conflictul s-a stins chiar înaintea șiedinței. Matei le-a transmis că gestul este lipsit de bun simț, iar revoluționarii au ripostat cerându-i acestuia să conteste public listele pe care erau trecuți aceștia, asta dacă are curajul să- și asume un asemenea demers.

Conflictul a izbucnit, săptămâna trecută, când prefectul Petre Ungureanu i-a cerut primarului Romeo Rădulescu,  printr-o adresă, mai multe hectare de la Căzănești, pentru un grup de persoane aflate pe lista Ligii Naționale a luptătorilor din decembrie 1989, care au solicitat acest lucru și pentru care se va iniția un proiect de hotărâre de Guvern. Pământul de la Căzănești se află în proprietatea privată a statului și administrarea Ministerului Agriculturii  prin Agenția Domeniilor Statului. Și asta nu este totul. Terenul nu este liber chiar dacă nu este revendicat de nimeni, figurând la Ministerul Agriculturii ca plan de rezervă pentru construirea locuințelor pentru sinistrații de la Ocne. Consiliul Local Mihăești a emis o hotărâre în care atribuie acest teren pentru construirea locuințelor.

Cu toate că în raport se specifica  că ,,inițiativa proiectului de hotărâre de Guvern are loc în condițiile în care legile restituirii proprietății nu au fost finalizate, iar pe cealaltă parte a fost eliberat un titlu de proprietate de către CL Mihăiești” , cei doi au introdus raportul pe ordinea de zi a șiedinței din data de 30 iunie, iar consilierii l-au votat.

Contestări peste contestări

Matei a cerut lista celor 50 de beneficiari, dar cei doi președinți ai Ligii l-au trimis la primar, cu mențiunea că este foarte prost informat cu privire la numărul acestora, lista fiind mult mai scurtă. Cele trei asociații se contestă reciproc spre disperarea  Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor din Decembrie 1989, departament desemnat cu preschimbarea certificatelor de revoluționari.  Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor din Decembrie 1989 a înaintat, spre verificare, Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Conform ultimelor date  ” au fost avizate de către comisia S.S.P.R. 14542 de dosare, dintre care 1266 de dosare au fost publicate în Monitorul Oficial 7/2005 (însă M.O. 7/2005 cuprinde și 4 erori, finalmente fiind vorba de 1262 de dosare). Au fost tipărite, semnate și înmânate: 8 certificate de participanți, 2007 de certificate de luptători răniți, 161 de certificate de luptători răniți și reținuți, 5.620 de certificate de luptători remarcați, 539 de certificate de luptători reținuți și  2.041 de certificate de urma și.

De asemenea, 540 de noi certificate au fost eliberate în ultimele două săptămâni, 70 de certificate tipărite se află la C.P.R.D. pentru a fi semnate, 108 certificate tipărite au fost reținute la C.P.R.D., 748 de dosare care au primit avizul S.S.P.R. se află în situația de a le fi fost amânat avizul C.P.R.D. fără a fi fost vreodată discutate la comisia parlamentară, 297 de dosare, care au fost avizate de comisia S.S.P.R. și al căror aviz a fost amânat la C.P.R.D., au fost discutate dar au rămas în aceea și situație, 541 de dosare, avizate de S.S.P.R., se află în așteptarea avizului C.P.R.D., 600 de dosare, cu avize acordate de S.S.P.R., urmează să fie trimise la C.P.R.D.” .

Se pare că au fost înmânate deja 11.638 de certificate și încă 540 de certificate  eliberate dar  neacordate. Alte 2364 de certificate stau în așteptarea pentru că n-au trecut încă de filtrul comisiei parlamentare. În rândurile de mai jos, vă prezentăm numele persoanelor care au solicitat teren pe raza municipiului nostru în conformitate cu prevederile Legii nr. 42/1990 republicată: Ion Sebastian Vrabie (rănit în Revoluție), Mihai Dumitrescu (general(r), fost comandat Comisariat), Nicolae Nistor, Dorel Stancu (rănit în Revoluție), Gheorghe Roibu (fost șief al Poliției Băbeni), Ion Tudor (colonel(r), fost șief Stat Major CMJ), Traian Iriza (ofițer CMJ), Savu Nicula, Nicolae Bucureanu, Luiza Popa, Ion Gavrilă, Dănuț Dumitru Dumitrescu (ofițer poliție), Liviu Moruz, Iorgu Solomon, Ion Șarpe, Severin Baciu (colonel(r) MAPN, fost deputat 1992-1996), Nicolae Butariu Vlad, Gheorghe Bobei (avocat), Ion D. Balmeș și Nicole Mesea (șef serviciul juridic din cadrul Primăriei Râmnicului).

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU