Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

REVOLTĂTOR: O bătrână decedată a zăcut ore în șir pe stradă la Bălcești! ”Ambulanța nu transportă cadavre”, este reacția reprezentanților SAJ Vâlcea

Un sistem bolnav, care nu se mai face bine și oameni inimoși care fac și ei ce pot. Cam așa se poate descrie ceea ce se întâmplă la Ambulanța Vâlcea. Situația de aici a revenit în atenția publică, după ce cazul de la Gorunești a fost prezentat de mass-media.
Oamenii din satul Gorunești, orașul Bălcești din județul Vâlcea s-au revoltat, luni, 6 noiembrie 2017, după ce o persoană decedată a zăcut câteva ore în stradă lângă școala generală. Vecinii au asistat nepuntincioși la plecarea Ambulanței și nu se știe de ce nu s-a ridicat cadavrul din drum.
”Asta este România! Spitalul Clinic de Urgență a fost desființat. O să murim precum câinii. Asta e țara în care trăim”, a strigat disperată o tânără pentru care bătrâna din stradă a fost ca o bunică.

Culpe administrative

Desființarea spitalului de la Bălcești a dus la această situație aproape tragică ca peste 65.000 de oameni să fie deserviți de doar 2 ambulanțe. Autoritățile județului Vâlcea ar trebui să se alarmeze și să ia măsuri rapid. Este inadmisibil să existe doar 2 ambulanțe, extrem de uzate, una dintre ele având peste 800.000 de km. la bord.
Situația e jalnică la Ambulanța Bălcești. Aceasta dispune de doar 2 ambulanțe, una medicalizată, adică cu medic, iar cealaltă fără și acoperă o zonă de 65.000 de locuitori. SMURD Măciuca nu funcționează de 2 luni de zile, mașina este defectă. La Măciuca există un echipaj de prim ajutor, dar acum este nefuncțional. În acest moment, ISU Măciuca, Grădiștea și Băile Govora sunt nefuncționale, mașinile fiind defecte.

Bătrâna a făcut infarct

Ambulanța a ajuns la peste o jumătate de oră de la apelul făcut pe 112, dat fiind faptul că venea de la Laloșu. Medicul care a coordonat duminică, 5 noiembrie 2017, ambulanțele pe întreg județul Vâlcea a trimis cele 2 ambulanțe la Gorunești. Bătrâna care a căzut în stradă a avut un infarct miocardic, după cum a stabilit medicul legist, care a efectuat necropsia.
”În momentul primirii apelului pe 112, cu pacient căzut în stradă, Ambulanța Bălcești dispunea de 2 ambulanțe, una medicalizată și una nemedicalizată. Ambele erau plecate la cazuri, respectiv 23, cea nemedicalizată, era plecată la Laloșu, la un pacient cu colică renală, iar 04 era plecată la Valea Mare la un pacient hipertensiv. În momentul primirii apelului pe 112, cu pacient căzut în stradă, am redirecționat cele 2 ambulanțe către Gorunești. 04, cea medicalizată, a reușit să administreze hipotensoarele la pacientul de la Valea Mare, lăsându-l în stand-by pentru că nu reprezenta urgență de gradul zero. Amândouă Ambulanțele s-au îndreptat către pacienta căzută în stradă. Am optat pentru această variantă deoarece 23 avea o distanță mai scurtă de parcurs, dar nu era medicalizată. 04 era medicalizată, dar ajungea mai târziu. S-au întânit la acest pacient căzut în stradă, 23 a început resuscitarea a venit și 04, au continuat împreună timp de 10 minute resuscitarea. În momentul în care s-a constatat că măsurile de resuscitare nu au dat rezultate, am redirecționat 23-ul către cazul de la Valea Mare, unde fusese 04 și l-a preluat și l-a dus în spital. Echipajul 04 a rămas în stradă să aștepte echipajul de poliție pentru declararea decesului”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Ambulanței Vâlcea, Adrian Popescu.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, Sandra Dăscălete, a declarat că în cazul femeii care a decedat pe stradă în oraşul Bălceşti, sat Goruneşti, medicii legişti ai Serviciului de Medicină Legală nu erau obligaţi să ridice cadavrul. Ea a adăugat că, în acest caz, poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au deschis dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă.