Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

RETROCEDĂRI ILEGALE LA VAIDEENI: Paguba se ridică la 8 milioane euro

Retrocedările ilegale de păduri din nordul judeţului Vâlcea sunt, de ceva timp, în atenţia anchetatorilor de la Poliţia Vâlcea. De curând, un nou abuz a ieşit la iveală în localitatea Vaideeni, acolo unde au fost restituite 2.000 de hectare unor moştenitori falşi, care au adus în faţa comisiilor de retrocedare şi a justiţiei documente contrafăcute. Numai în acest dosar, prejudiciul se ridică la peste 8 milioane de euro.

Povestea începe în 2007, atunci când moştenitoarea familiei Orezeanu, despre care nimeni din Vaideeni nu ştie mare lucru, a depus cerere pentru a i se restitui o pădure de 1.300 hectare. A obţinut dreptul de proprietate asupra ei în anul 2011, în baza unei hotărâri judecătoreşti. Tot în 2011, urmaşa lui Orezeanu a mai cerut încă 816 hsa de pădure, însă a fost împroprietărită cu doar 461 ha.

Atât Comisia locală de fondu funciar, cât şi Direcţia Silvică Vâlcea s-au opus retocedării, însă fără câştig de cauză.

„Procesele au durat vreo 4-5 ani, eu nu eram primar atunci, dar din câte ştiu, Comisia Locală de Fond Funciar a respins cererea de retrocedare (…) Probabil documentele care au fost puse la dispoziţia Comisiei nu au fost suficiente pentru a putea fi pusă în posesie”, a spus Daniel Băluţă, primar Vaideeni pentru Digi24.

Imediat după ce a fost pusă în posesie, moştenitoare a vândut pădurea unei firme din Bucureşti, care a şi început exploatarea, în condiţiile în care mulţi dintre oamenii din Vaideeni încă se mai judecă pentru pădurile strămoşilor lor.

Inspectorul şef alIPJ Vâlcea susţine că în acest dosar finalizat de poliţiştii vâlceni s-au comis mai multe infracţiuni, printre care fals, uz de fals şi înselăciune, dar şi fapte de corupţie.

„Am finalizat un dosar complex, în care s-a constatat faptul că în perioada 2006-2007 au fost restituite în condiţii ilegale aproximativ 2.000 de hectare (…) Erau prescrise faptele, s-a dat soluţie procedurală în dosare, urmând ca persoanele în cauză, de fapt părţile vătămate, în instanţa de judecată să obţină restituirea legală”, a precizat Nicolae Sărdărescu, comisar şef IPJ Vâlcea.