Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Silviu-Purcarete 045d63bae3

Regretatul medic Serafim, batjocorit într-un film al regizorului Purcărete

• Fiul medicului vâlcean cere despăgubiri de 600.000 de euro, considerând că a fost pătată memoria tatălui său, Dragoş Serafim, ce a murit într-un tragic accident rutier.

Acum un an de zile, regizorul de teatru Silviu Purcărete şi-a făcut debutul şi în film, el lansând pe piaţă pelicula „Undeva la Palilula”. Personajul principal al acestui film este nimeni altul decât medicul vâlcean Dragoş Serafim, care a murit cu mulţi ani în urmă într-un tragic eveniment rutier. Acum însă, pe seama acestui film s-a iscat un adevărat scandal. Potrivit celor de la tabloidul Libertatea, Silviu Purcărete e pus să plătească bani grei pentru că l-a prezentat pe eroul filmului, doctorul Dragoş Serafim, drept „curvar şi beţiv”. Fiul marelui medic vâlcean vrea de la Purcărete 600.000 de euro şi retragerea de pe piaţă a pelicului lansate anul trecut, din cauză că memoria tatălui său e terfelită de adăugirile regizorului.

Filmul a luat distincţii peste distincţii

Pelicula lui Purcărete se bucură de prestaţia actoricească a unor mari artişti ca Răzvan Vasilescu, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă şi Luminiţa Erga, care au răspuns pozitiv la invitaţia de a readuce la viaţă atmosfera de depravare a unui mic oraş de provincie. Conform informaţiilor ziariştilor de la Libertatea, filmul a fost repede apreciat, primind distincţii peste distincţii, iar cel mai important premiu a fost cel Gopo.

Cu toate acestea, modul în care a fost prezentat tatăl său acolo, l-a deranjat peste măsură pe Dragoş Serafim Jr., care pe lângă faptul că a cerut drepturi de autor pentru scenariu în valoare de 600.000 de euro, el a solicitat şi retragerea difuzării filmului. Motivul a fost acela că viziunea artistică a regizorului i-ar fi afectat imaginea tatălui său, medicului Dragoş Serafim.

Aşadar, pe rolul instanţelor de judecată din Cluj Napoca, acolo unde locuieşte fiul răposatului medic vâlcean, a fost înregistrată o acţiune Dragoş Serafim Jr. susţinând că filmul a fost realizat pe baza povestirilor tatălui său, care i-a împărtăşit personal lui Silviu Purcărete aspecte din perioada debutului său profesional. „Este inadmisibil ca tatăl meu să fie prezentat ca un beţivan şi curvar” – a declarat fiul medicului Serafim pentru Libertatea.

Prietenii l-au acuzat că şi-a vândut tatăl

Dragoş Serafim Jr. susţine că anul trecut a fost la premiera filmului alături de prietenii săi, iar la final aceştia l-au apostrofat, spunându-i că a vândut imaginea tatălui său pe câţiva bănuţi. „M-am trezit acuzat pe nedrept de prietenii din copilărie că aş fi autorizat această versiune reprobabilă pentru bani, când eu nu mi-am dat acceptul nici pentru povestirile adevărate relatate de tatăl meu şi preluate în majoritatea scenelor din film” – a mai spus fiul medicului vâlcean.

Viaţa medicului Dragoş Serafim a fost prezentată în film de regizorul Purcărete pe parcursul mai multor ani. Acţiunea se desfăşoară într-un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare, iar populaţia din oraş e condamnată pentru eternitate să trăiască în beţie, petreceri şi orgii. În realitate, medicul a fost repartizat la Brezoi, iar după o perioadă, Dragoş Serafin a ajuns unul dintre cei mai reputaţi doctori din Râmnicu Vâlcea. În film, regizorul a mutat acţiunea în Palilula, un sat care există în Dolj, dar a păstrat atmosfera specifică Brezoiului anilor ’60, cu petreceri şi beţii crunte atât printre italienii mari consumatori de broaşte, cât şi printre localnicii autohtoni.

Purcărete: „Mi se pare o aberaţie”

Regizorul Silviu Purcărete a reacţionat dur la acţiunile fiului medicului vâlcean, el susţinând că Dragoş Serafim Jr. nu i-a reproşat nimic niciodată. „Nu ştiu nimic de o asemenea solicitare. Acum aflu şi eu. Nu mi-a reproşat niciodată aşa ceva. L-am întâlnit zece minute la premiera filmului şi era vesel, jovial. Nu a făcut nici o remarcă de acest gen. Oricum mi se pare o aberaţie. Personajul din film ţine de un act artistic” – a declarat reputatul regizor pentru Libertatea.