Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

RĂZBOIUL GUNOIULUI a ajuns şi la Prefectură! Soluţia aleasă: Să fie bine, ca să nu fie rău

Miercuri, 30 martie 2016, la Instituţia Prefectului Vâlcea a avut loc o întâlnire de lucru având drept principal subiect depozitarea deşeurilor menajere colectate pe raza municipiului Rm Vâlcea. Întâlnirea a fost solicitată de firma ROMPREST ENERGY SRL, care a fost amendată recent de Garda de Mediu cu suma de 60.000 de lei.

La această întâlnire au participat reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Consiliul Judeţean Vâlcea, Primăria municipiului Rm Vâlcea, Direcţia Administrării Domeniului Public, Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Vâlcea, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vâlcea, Sistemul de Gospodărire a Apelor Vâlcea, dar şi ai firmelor Sc Romprest Energy SRL şi SC Sacomet Horezu.

La finalul întâlnirii, prefectul Dumitru Nicu Cornoiu a emis şi un comunicat de presă, în care a prezentat concluziile întrunirii.

„Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Vâlcea a sancţionat contravenţional atât Primăria Rm Vâlcea, cât şi societatea prestatoare SC Romprest Energy SRL pentru depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor şi depăşirea capacităţii de depozitare pe platforma de la Râureni.

Agenţia de Protecţie a Mediului Vâlcea a făcut o serie de precizări tehnice legate de depozitarea deşeurilor la Feţeni, precum şi de problemele de la depozitul de la Râureni. în cazul acestuia din urmă, s-a specificat că autorizaţia a fost pe 100 mp şi s-au extins la cea de 500 mp, motiv pentru care au fost sancţionaţi contravenţional de către Garda de Mediu-Comisariatul Judeţean Vâlcea.

Pe de altă parte, administratorul societăţii Sacomet SA, unde Romprest depozitează temporar deşeurile, a menţionat o serie de probleme cu care se confruntă. Una dintre acestea se referă la imposibilitatea transportării deşeurilor în incinta depozitului de la Horezu fără utilaje speciale din cauza precipitaţiilor abundente înregistrate. în lipsa acestora, o parte dintre operatori au depozitat deşeurile în vecinătate drumului naţional. în consecinţă, se solicită în continuare utilajele societăţii Romprest pentru a repara drumul şi încărca deşeurile”, susţine prefectul Cornoiu.

Soluţia de la Prefectură

Ceea ce totuşi nu s-a discutat la întâlnirea de la Prefectură este faptul că dacă Romprest ar fi respectat de la bun început legea nu s-ar fi ajuns în această situaţie. Soluţiile de avarie adoptate în perioada de când Romprest a câştigat licitaţia s-au dovedit a fi doar temporare şi deloc eficiente.

„În vederea soluţionării urgente a problemei deşeurilor menajere pe raza municipiului Rm Vâlcea, conducerea Primăriei Rm Vâlcea a solicitat Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Vâlcea deplasarea pe platforma Râureni pentru a constata remedierea deficienţelor de către Primărie astfel încât să poată fi deblocată situaţia cât mai repede.

Reprezentantul societăţii Romprest a solicitat aprobarea Primăriei Rm. Vâlcea de a amplasa, în incinta Depozitului ecologic de la Feţeni, o instalaţie de sortare/tratare deşeuri. în acest sens, atât Primăria Rm Vâlcea, cât şi Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Vâlcea şi-au exprimat acordul de principiu în vederea începerii demersurilor pentru acest amplasament, Primăria solicitând şi un punct de vedere de la APM Vâlcea în acest sens”, a mai adăugat reprezentantul guvernului în teritoriu.