Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Proiectul de la Obârșia Lotrului, lansat doar pe jumătate

INAUGURARE. Proiectul turistic de la Obâr șia Lotrului dă bătăi de cap autorităților locale și județene. Întâmplarea face ca prima parte a proiectului să fie inaugurată chiar în prag de 1 aprilie, după un accident în care doi dintre muncitorii care executau lucrări de montaj la celebrele gondole s-au prăbu șit cu snowmobilul. După patru ani de muncă asiduă în demararea acestui proiect, autoritățile județului, în special prefectul, au realizat că au pus căruța înaintea boilor, că stațiunea are nevoie de infrastructură, iar baza turistică  are nevoie de personal specializat. Primarul Dobrin Gheorghe susține că   administrarea bazei turistice nu reprezintă o problemă. Deocamdată. Această responsabilitate revenind constructorului,  până la finalizarea  proiectului. Din noiembrie, administrarea pârtiei de schi va fi concesionată, prin licitație pe SEAP. În cazul în care Consiliul Local Voineasa nu va găsi un partener de la prima strigare a licitației, primarul va fi obligat să găsească resurse financiare pentru menținerea proiectului prin forțe proprii.

Pârtia de schi de la Obâr șia Lotrului este aproape gata. Autoritățile locale au făcut primele probe, iar rezultatul a fost satisfăcător, de și s-au soldat cu un accident de muncă. Prima parte a proiectului turistic va fi inaugurată oficial pe data de 7 aprilie, iar  neoficial pe 31 martie, după patru, cinci ani de încercări nereu șite. Proiectul de la  Obâr șia Lotrului – Voineasa face parte dintr-un proiect de amenajare a unuia dintre cele mai moderne domenii schiabile din Europa, din declarațiile fostului ministru Elena Udrea, a cărui valoare de investiție este de 28 de milioane euro. La Voineasa vor fi amenajate patru pârtii de schi, care vor avea o lungime totală de 5 kilometri, o telegondolă mixtă cu cabină, un telescaun, o parcare cu o capacitate de 400 de locuri, instalații de iluminat, tunuri de zapadă etc. În zona lacului Vidra, MDRT are în program amenajarea unei noi stațiuni moderne pe scheletul fostei stațiuni începute înainte de 1989, dar  abandonate după Revoluție.

Aparent, proiectul pare perfect, fără nicio hibă. Realitatea bate scenariul publicitar. Localitatea nu și-a finalizat problemele pe fond funciar nici în prezent, de și au trecut 22 de ani de la Revoluție, o parte din terenul pe care s-a construit baza turistică fiind revendicat de foștii proprietari în instanța de judecată. Obștile au revendicat o jumătate din munte, iar sindicatele se lasă greu convinse să dea înapoi clădirile abandonate de mai bine de 20 de ani. Acestor probleme li se adaugă una mult mai mare: lipsa infrastructurii. O condiție esențială în avizarea pensiunilor sau a restaurantelor. Localitatea nu are rețea de apă și canalizare, de și calendaristic a intrat în mileniul trei. Drumurile sunt proaste, energia electrică a ajuns și nu prea, rețelele de comunicații lasă de dorit, iar locurile de cazare sunt aproape inexistente. Turiștii veniți la schi vor avea parte de o experiență de coșmar, iar agenții economici interesați de dezvoltarea unor afaceri în zonă vor fi  blocați din start de lipsa infrastructurii.

Sfânta licitație, salvatoarea pârtiei de schi

Zilele trecute a apărut o nouă problemă: finanțarea bazei sportive în cazul unui eșec la licitația de atribuire a administrării bazei turistice. Nimeni nu s-a gândit la acest aspect, cu toate că toată lumea aștepta momentul inaugurării cu sufletul la gură. Primarul Gheorghe Dobre a declarat că administrarea bazei turistice va fi asigurată de constructor  până la finalizarea proiectului, după această dată soarta proiectului va depinde în totalitate de câștigătorul licitației. ,,Noi sperăm să-i dăm drumul la 31 martie. Inspectorii ISCIR Pitești vor veni să avizeze aparatura pe 30 martie, iar pe 31 îi vom da drumul. Avem 96 de gondole, deocamdată doar o parte vor fi funcționale. Trebuia să-i dăm drumul în prima zi a lunii aprilie, dar ținând cont de semnificația zilei de  1 aprilie am hotărât să facem  deschiderea pe 31 martie, dar inaugurarea oficială va avea loc pe data de 7 aprilie. Vom inaugura doar o parte din investiție, deoarece  proiectul va fi finalizat în luna noiembrie. Până la data respectivă, toate cheltuielile vor fi suportate  de constructor, de la energia electrică la  formarea angajaților. Avem deja  7 oameni trimi și la un curs de perfecționare la  Bușteni, cei care vor avea în grijă gondolele, iar domnul Cîlea a vorbit cu domnul Arafat pentru înființarea unui echipaj SMURD, dacă nu aici în zonă, măcar la Brezoi. Baza turistică aparține Consiliului Local Voineasa, administrarea ei va fi concesionată, prin licitație pe SEAP, unei firme private” , a  declarat primarul localității Voineasa.

Prefectul Ungureanu aruncă pisica în ograda lui Cîlea

Prefectul Petre Ungureanu are angoasele lui legate de acest proiect, o parte din ele vizează lipsa unui punct SMURD în zonă, altele lipsa unei echipe de salvamontiști, iar altele lipsa infrastructurii. Reprezentantul Guvernului în teritoriu spunea, pe bună dreptate,  că realizarea infrastructurii intră în atribuțiile consiliilor locale și județene, iar lipsa ei reprezintă un handicap major în atragerea investitorilor străini,  la fel de neadevărat este însă faptul că nu autoritățile locale și județene sunt vinovate de blocarea posturilor în administrația publică locală. Primarii și președinții consiliilor județene nu pot înființa unități medicale și de salvamont decât cu aprobarea ministerelor, iar ministerele sunt conduse de premierul României, nu de președinții consiliilor județene. În cazul de față, înființarea unui punct SMURD la Voineasa nu depinde de avizul președintelui CJ Vâlcea, oricât de președinte de județ ar fi el, ci de Guvernul PDL, căruia prefectului îi e frică să-i ceară ajutorul.

,,Sunt unele scursori de jurnaliști care picură în timpanele populației ideea că toți politicienii și demnitarii sunt corupți. Dau vina pe guvern, pe prefect, pe parlamentari  pentru tot ce se întâmplă rău în județ sau în țară. Toți sunt corupți. După ei ar trebui să dinamităm Parlamentul. Nimeni nu șitie cât mă frământ eu că-mi trebuie personal pentru proiectul de la Obâr șia Lotrului, că am nevoie de șioferi, de ambulanțieri, de salvamontiștiProblemele astea trebuie rezolvate cu colegii tăi din administrația locală și județeană. Nu-ți suni șiefii de la București, că ei nu au treabă că ai tu probleme. Ei vor să le rezolvi singur. Și atunci  te consulți cu ei, dar nu ai cu cine. Pe cine să suni aici? Ce, eu sunt fraierul? Nu sunt Și nu poți colabora cu niște oameni care vin din istorie, cum e domnul CîleaJudețul acesta stă prost la toate capitolele de când e condus de el și de PSD” , a precizat prefectul.

DANA NEDESCU