Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PRIVATIZAREA CFR, FAZA PE DIICOT: Dan Şova a sesizat DIICOT cu privire la Raiffeisen Bank

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a sesizat DIICOT că scrisoarea de garanţie de 10 milioane de euro emisa către patronul GFR, Gruia Stoica nu a fost executată de către Raiffeisen Bank. La sfârşitul lunii ianuarie 2014, în timp ce ministru al Transporturilor era Ramona Mănescu, DIICOT a cerut informaţii, dorind să află, dacă după eşuarea privatizării, Gruia Stoica şi-a recuperat garanţia de 10 milioane de euro. Nici până acum, DIICOT nu a primit un răspuns în acest sens.

„Din motive care ne sunt străine, în timpul mandatului ministrului Ramona Mănescu nu s-au întreprins măsuri concrete de soluţionare a cererii DIICOT. În momentul preluării mandatului de ministru al Transporturilor de către Dan Şova, la data de 5 martie 2014, una din primele acţiuni întreprinse a fost aceea de a se răspunde cererii DIICOT.

În acest sens, a fost împuternicit secretarul de stat Buică Nicuşor Marian pentru a lua toate măsurile necesare în ceea ce priveşte solicitarea DIICOT, fiind mandatat să analizeze şi să soluţioneze cererea DIICOT”, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

„Împuternicitul” a demisionat în data de 19 martie a.c., fără a oferi vreo explicaţie pentru decizia sa.

„Executarea scrisorii nu se putea realiza decât prin EximBank, bancă la care a fost depusă scrisoarea de garanţie de către GFR. Deşi EximBank a întreprins toate demersurile legale, cu respectarea integrală a tuturor condiţiilor impuse, Raiffeisen Bank a refuzat executarea scrisorii de garanţie. Ulterior acestui refuz, ca urmare a primirii infirmării de la Eximbank, ministrul Dan Şova a dispus Corpului de Control al ministrului transporturilor efectuarea cercetărilor în cadrul direcţiilor implicate.

Controlul este în desfăşurare, iar în acest moment ne aflam în curs de strângere a documentelor şi de formulare a unei plângeri penale in rem către Parchetul General – DIICOT pentru a se cerceta dacă există culpă din partea Ministerului Transporturilor sau daca refuzul Raiffeisen Bank este nelegal, şi pentru a se proceda la eventuala tragere la răspundere a celor vinovaţi”, se mai arata în comunicatul MT.