Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul din Tetoiu s-a spânzurat

GEST EXTREM. Primarul localității Tetoiu, Gheorghe Popa, a fost găsit la începutul acestei săptămâni spânzurat de un copac la 100 de metri de locuința sa. În biletul de adio găsit într-un buzunar, edilul își cere scuze cetățenilor și spune că a fost victima unui șiantaj din partea firmei de construcții SC Ro Construct Center SRL din Pitești. Din greșeală, Gheorghe Popa a plătit în plus acestei societăți suma de 291.985 lei și intrase pe fir și Curtea de Conturi. Inspectorii Curții de Conturi Vâlcea mai descoperiseră însă că cel mai mare prejudiciu a fost cauzat se pare de nereflectarea în contabilitate a valorilor patrimoniale reprezentând un număr de 13 construcții din patrimoniul public. Pe lângă toate acestea, chemarea pentru audieri la DNA Pitești se pare că a fost picătura care a umplut paharul, Gheorghe Popa clacând psihic. Pe numele său se pare că demarase o anchetă pentru construirea, din bani publici, a unei piețe ce a fost amenajată pe un teren privat.

Sinuciderea primarului localității Tetoiu, Gheorghe Popa, a șiocat o țară întreagă. Vestea că fostul liberal în vârstă de 60 de ani a decis să- și pună capăt zilelor a circulat cu viteza vântului, iar motivul pentru care acesta și-a pus șitreangul de gât a ie șit la iveală destul de repede. În buzunarul hainei cu care era îmbrăcat a fost găsit de către anchetatori un bilet de adio, în care Gheorghe Popa și-a cerut scuze cetățenilor și și-a explicat gestul extrem. Edilul le-a transmis oamenilor că în ultimele luni a fost ținta unui șiantaj ordinar din partea firmei SC Ro Construct Center SRL, firmă pe care, din greșeală, se pare că a plătit-o cu mai mulți bani decât trebuia. Toate aceste nereguli și multe altele au fost descoperite de Curtea de Conturi Vâlcea, care a stabilit că abaterile financiar-contabile și prejudiciul create administrației publice locale sunt de nu mai puțin de 20 de miliarde lei vechi. Cel mai mare prejudiciu a fost cauzat se pare de nereflectarea în contabilitate a valorilor patrimoniale reprezentând un număr de 13 construcții din patrimoniul public. Totu și, ceea ce se pare că l-a dărâmat psihic pe primarul Gheorghe Popa a fost faptul că era chemat pentru audieri la DNA Pitești, iar când a aflat a intrat într-o depresie severă. ” Îmi  pare rău, regret gestul și îmi este ru șine de oamenii din comună pentru că  au avut încredere în mine. Mă simt înșelat. Din dorința de a face cât mai mult bine comunității am gre șit, regret anumite lucruri din activitatea mea de primar. Am avut cinci luni de coșmar.( ) Am gre șit la amenajarea pieței centrale pe care n-am terminat-o. Mă veți judeca gre șit că am furat. Nu e adevărat! Colegii mei m-au lăsat să greșesc. Unii mă bârfesc pe la colțuri” „scrie, printre altele, în biletul de adio al primarului din Tetoiu.

Localnicii l-au găsit spânzurat

Marți, 27 martie a.c., în jurul orei 08.00 dimineața, edilul localității Tetoiu, Gheorghe Popa, a fost găsit spânzurat de un copac de pe marginea râului Sașa, la 100 de metri de casa sa. Primarul a fost găsit mort de doi localnici, după ce-i văzuseră ma șina parcată pe un drum agricol din apropiere.  Anchetatorii ajun și la fața locului au descoperit că Gheorghe Popa era decedat de mai bine de 10 ore. ” Locul unde a fost găsit este cunoscut de localnici ca fosta Stațiune de Mecanizare a Agriculturii și se află în apropierea casei primarului localității Tetoiu. Din primele cercetări a rezultat că Gheorghe Popa era decedat de mai bine de 10 ore” „ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, Alina Teodorescu.

Nereguli constatate de Curtea de Conturi la Primăria Tetoiu

Una din cauzele pentru ca primarul Gheorghe Popa a decis să- și pună capăt zilelor este un raport al Curții de Conturi Vâlcea, raport în care sunt scoase la iveală o serie de neregularități găsite în situațiile economico „financiare ale Primăriei Tetoiu. Conform inspectorilor Curții de Conturi, edilul Gheorghe Popa a achitat firmei SC Ro Construct Center SRL din Pitești întreaga sumă de 1,5 miliarde lei pentru reabilitarea a două poduri din beton armat peste pâraiele Sașa și Budele, iar societatea argeșeană nu a finalizat lucrările. Mai mult decât atât,  SC Ro Construct Center SRL Pitești a înscris date nereale în situațiile aferente construcției a celor două poduri din Tetoiu, respectiv cantități de materiale al căror consum nu se justifică și a suplimentat lucrări pentru care nu s-a putut face dovada executării lor efective. Prejudiciul total estimat este de 291.985 lei. ” Au fost acceptate la plată și decontate situații de lucrări, la obiectivul de investiții „Construcție pod din beton armat, peste pârâul Sașa, L =18 ml, l = 7,5 ml, în satul Țepești” executate de SC Ro Construct Center SRL Pitești, având înscrise date nereale fiind majorată nejustificat cantitatea de piatră brută utilizată la crearea de gabioane cu 364,47 mc. Au fost înscrise date nereale de către SC Ro Construct Center SRL Pitești, la obiectivul de investiții „Pod din beton armat, peste pârăul Budele, L = 10 ml, l = 8,2 ml în satul Budele”, lucrare finalizată și recepționată” „se arată într-un raport al Curții de Conturi Vâlcea.

În baza acestui raport, Curtea de Conturi a solicitat luarea de îndată a măsurilor de recuperare a prejudiciului, dar și aflarea responsabilului. Primarul Popa a chemat în judecată atunci firma SC Ro Construct Center SRL din Pitești, cerând recuperarea banilor. De atunci, apropiații edilului susțin că acesta era șiantajat frecvent de reprezentanții societății argeșene și se simțea înșelat.

Chemat la DNA pentru construirea unei piețe pe un teren privat?

Apropiații primarului Gheorghe Popa susțin că acesta era abătut de mai bine de două săptămâni de zile, intrând într-o depresie din care nici măcar familia nu l-a mai putut scoate. Gurile rele din localitate afirmă însă că totul a pornit de curând, atunci când edilul a fost vizitat de procurorii DNA Pitești, la Primăria Tetoiu fiind demarată o anchetă privind o investiție din bani publici într-o piață agro-alimentară amenajată pe un teren privat. Colegii de partid ai primarului Gheorghe Popa au susținut însă că acesta era chemat la DNA chiar în ziua în care a fost găsit spânzurat. Revenind, piața despre care se face vorbire a fost denumită ” La intersecție” , iar câțiva localnici susțin că au fost deposedați de terenurile private pentru amplasarea acestei investiții. Mai mult decât atât, în apropierea centrului comercial se află două magazine alimentare, patronii acestora fiind deranjați de concurența pe care le-o făcea. Consilierii locali din Tetoiu cred că aceștia din urmă l-ar fi putut denunța la DNA. ” Pentru a extinde piața, am stabilit prin Consiliul Local să chemăm câțiva cetățeni care aveau teren acolo și să le luăm acceptul de a amplasa mese și pe terenul lor. Trebuie să menționez că o parte din terenul pe care este piața este al Consiliului Local. Ei bine, cetățenii în cauză și-au dat acceptul în șiedința de CL și au semnat procesul „verbal prin care aprobă amplasarea pieței și pe terenurile lor. După ce primarul a făcut amenajări, a igienizat zona prin scoaterea unui grajd și a făcut gardul, unii dintre cetățenii care și-au dat acceptul s-au răzgândit și au început să-l amenințe. Luni de zile primarul s-a frământat să găsească o soluție. I-am spus că vom discuta totul în Consiliul Local, iar el atunci mi-a dat un răspuns care mi-a dat de înțeles că era într-o stare sufletească destul de delicată. Mi-a spus că nu va mai fi o altă șiedință. El s-a consumat mult pentru că a fost implicat în această problemă și era dezamăgit de oameni. Nu șitim de nicio anchetă a DNA, dar ar fi bine să aibă loc chiar și acum pentru că numele primarului trebuie reabilitat. Trebuie să vadă toată lumea că el nu a făcut nimic ilegal, ci s-a zbătut să facă ceva pentru cetățeni. Era un om extrem de apreciat” „ne-a declarat consilierul local Emil Antonie.

CLAUDIA STANCIU