Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul din Laloșu a fost reținut pentru 24 de ore

Pesedistul va fi prezentat instanței cu propunerea de reținere pentru 29 de zile

ÎN VIZORUL LEGII. Miercuri, 29 iunie, a.c, primarul comunei Laloșu, Ion Toma, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, asupra sa planând suspiciunea că ar fi înfăptuit acte de corupție într-un dosar ce se instrumentează încă din luna septembrie a anului trecut. Social-democratul este acuzat că ar fi încasat în mod ilegal sume de bani de la persoane care aveau de plătit amenzi la Primăria Laloșu. Oamenii legii susțin că Toma i-ar fi convins pe contravenienți să nu mai achite contravaloarea sancțiunilor, sub promisiunea că poate să aranjeze el lucrurile în acest sens. De asemenea, procurorii mai verifică și unele lucrări de construcții efectuate cu fonduri de la bugetul de stat, care, se pare, ar fi fost efectuate la limita legii. El a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca joi, 30 iunie a.c., să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Problemele cu legea ale primarului PSD, Ion Toma, sunt cunoscute în detaliu de opinia publică din luna septembrie a anului trecut, când procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au efectuat percheziții la sediul primăriei și la domiciliul primarului din localitatea Laloșu, județul Vâlcea. Primarul este suspectat, de procurori, de luare de mită, deturnare de fonduri, distrugere de înscrisuri și trafic de influență. În urma percheziției făcute, de la domiciliul primarului Toma, procurorii au ridicat sumele de 16.500 de euro și 300 de milioane lei vechi, dar și bijuterii din aur. Edilul susținea la momentul percheziției că nu înțelege care este motivul pentru care oamenii legii i-au luat banii și bijuteriile. ” Banii i-am obținut în urma vânzării unor utilaje agricole, iar aurul este primit, cu titlul de cadou, de fiica mea, care este medic, ridicat chiar din camera ei. Este vorba de o broșă, două brățări groase, două lănțișoare și mai multe perechi de cercei și inele, toate din aur, în total 30 de grame” , declara pesedistul.

Mai mult decât atât, la domiciliul său au fost găsite 400 de ghiozdane și penare pe care acesta a declarat că urma să le folosească în scop electoral, mai multe kilograme de zahăr, ulei și făina, precum și cantități apreciabile de gresie, faianță și parchet. În urma percheziției la Primăria Laloșu, oamenii legii au ridicat toate procesele verbale de contravenție încheiate din anul 2000 și până în prezent, primarul Toma fiind la al treilea mandat, la conducerea administrației publice comunale.

În Laloșu, casele s-au construit fără autorizație

Pe lista acuzațiilor care i se aduc le regăsim și pe cele legate de faptul primarul Toma nu a emis autorizații de construire pentru cele 90 de imobile construite în ultimii 10 ani în comună, edilul primind de la Prefectura Vâlcea, de mai multe ori, amenzi. Cu toate acestea, primarul pesedist a refuzat să intre în legalitate. ” Biroul de Informare Publică și Relații cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:  Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus prin rezoluția din data de 09.09.2010 începerea urmăririi penale față de TOMA ION „primar al comunei Laloșu, județ Vâlcea pentru săvâr șirea infracțiunilor de distrugere de înscrisuri, luare de mită și trafic de influență prev. și ped. de art.242, art.254 și art.257 C.pen. acestea din urmă în condițiile art.5 și 6 din Legea nr.78/2000. În cursul lunii iunie 2010 mai mulți cetățeni din comuna Laloșu, județ Vâlcea, au sesizat organele de urmărire penală arătând că primarul Toma Ion a pretins și a primit, în mai multe rânduri, diferite sume de bani, în schimbul cărora să fie absolviți de achitarea unor amenzi contravenționale aplicate în principal pentru încălcarea dispozițiilor legale privind circulația pe drumurile publice „prin nepunerea în executare și ruperea proceselor verbale de contravenție înaintate de către organele de poliție Primăriei Laloșu pentru dare în debit și executare, precum și pentru a interveni la alte instituții ale statului, din alte localități, pentru ca unii dintre cetățenii localității să nu fie obligați să achite contravaloarea unor amenzi administrative (aplicate de către procuror) sau contravenționale (aplicate de către organele de poliție). Alte detalii privind acest dosar nu pot fi comunicate în acest moment în conformitate cu art.12 alin.1 lit.e și f din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, date suplimentare urmând a fi oferite de îndată ce desfășurarea investigațiilor va permite acest lucru” , se arăta într-un comunicat de presă trimis presei de către Biroul de Informare Publică și Relații cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, în luna septembrie a anului trecut.

Ungureanu ar fi vrut ca Toma să fie deferit instanței mai demult

Contactat telefonic, prefectul de Vâlcea, Petre Ungureanu, ne-a declarat: ” Era previzibil, trebuia să se întâmple de mai multă vreme, dar, mă rog, aste este. Pe mine mă interesează că acolo nu avem nici primar și nici Consiliu Local. Viceprimarul nu șitiu și el săracu’ ce-o faceCum spuneam, era previzibil, nu mă surprinde. Mi se pare cam târziu la câte prostii a făcut, dar acum rămâne de văzut ce va face instanța. Dacă va primi mandat de arestare îl voi suspenda din funcție. Oricum, dacă se desființează prefectura, poate îmi pun și eu ceva pile să candidez acolo pentru primărie” , ne-a spus glumind prefectul județului, Petre Ungureanu.

Curtea de Conturi a descoperit grave nereguli la primărie

De altfel, în numerele trecute ale publicației noastre, ne-am informat cititorii că în Primăria Laloșu domnește haosul, fapt demonstrat și de un raport al Curții de Conturi care a scos la iveală deficiențe majore în ceea ce privește inventarierea materiei impozabile și a contribuabililor din comună, fapt ce a condus la declararea unui patrimoniu subevaluat. Pe cale de consecință, în scriptele primăriei au fost trecute solduri eronate ale conturilor de mijloace fixe și  nu au fost înregistrate în evidența tehnic operativă și financiar contabilă toate mijloacele fixe deținute de instituție. Tot din raport mai aflăm că în 2008, Primăria Laloșu a încheiat un contract de reparații și modernizare pentru șicolile din localitate, efectuate cu firma SC ISIHIA IMPEX SRL Craiova, în sumă de 840.951 lei. În urma controlului,  s-a stabilit că există lucrări neachitate furnizorului menționat mai sus, în valoare de 1.602.931 lei, reprezentând reparații și modernizări Școala Mologești, facturate de acesta, dar neînregistrate în contabilitatea instituției, iar diferența de preț aferentă autobuzului achiziționat în luna octombrie, în sumă de 5.000 lei,  nu a fost înregistrată în contabilitatea instituției. Pentru lucrările contractate în anul 2008 nu a fost identificată nicio documentație tehnico-economică, caiete de sarcini, antemăsurători sau devize estimative, respectiv nicio notă de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor respective, cheltuieli de natura lucrărilor de investiții. Au mai fost constatate deficiențe și în ceea ce privește alte sporuri acordate și plătite din cheltuieli de personal, constatându-se faptul că, în anul 2008, Primăria Laloșu a acordat salariatelor primăriei ,,stimulente de 8 Martie”,  în sumă de 1.728 lei, precum și premii în procent de 5%, acordate în luna decembrie 2008 tuturor salariaților primăriei care s-au ridicat la suma de 8.243 lei. Valoarea estimată a sumelor acordate nejustificat  este de 3.959 lei. Din analiza  documentelor prezentate de instituție privind plata salariilor aferente anului 2008, s-a constatat că  au fost  calculate eronat drepturile privind cel de-al 13-lea salariu aferent anului 2007, plătit în ianuarie 2008.

De și Curtea de Conturi a obligat, potrivit legii, Primăria Laloșu să recupereze banii cheltuiți aiurea, conducerea instituției s-a făcut că plouă. Netolerând comportamentul iresponsabil al primarului Ion Toma, CCV a făcut o adresă către Tribunalul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, prin care cere începerea cercetărilor împotriva primarului Toma, pentru săvâr șirea infracțiunii prevăzute de art. 64 din Legea nr.94/1992, republicată în anul 2009. Potrivit legii, art.64 se referă la ” nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și a neurmăririi de conducerea entității a măsurilor transmise de Curtea de Conturi, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani” . ” Vă înaintăm alăturat dosarul cu un număr de 45 file numerotate în ordine cronologică de la 1 la 45, care conține procesul-verbal de constatare înregistrat la Primăria comunei Laloșu, județul Vâlcea, la nr. 1385 din 05.05.2010, împreună cu Avizul  favorabil privind sesizarea organelor de urmărire penală emis de Șeful Departamentului Juridic al Curții de Conturi a României, în vederea efectuării cercetărilor împotriva numitului Toma Ion, primarul comunei Laloșu” , aflăm din adresa trimisă de CC Parchetului.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU