Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Premierul Ponta promite marea cu sarea pentru angajații de la Oltchim

DECLARAȚI. Prefectul  județului  Vâlcea,  Mircea  Nadolu, susține că încercarea de privatizare a Oltchim a eșuat, deoarece Dan Diaconescu, câștigătorul licitației, nu a avut banii să cumpere pachetul majoritar de acțiuni deținut de statul român. În  acest  moment, a precizat Nadolu, Guvernul caută o soluție pentru remedierea situației în care a ajuns combinatul vâlcean.

Potrivit declarațiilor reprezentantului Guvernului în teritoriu, Mircea Nadolu, ministrul delegat pentru Dialog Social a declarat, într-o conferință de presă că salariații Oltchim ar putea primi o parte din avansul pe luna august, întrucât banii, 2.4 milioane de lei, au fost virați, zilele trecute, în contul societății. Noua conducere Oltchim poartă, deja, discuții cu creditorii pentru o reeșalonare a datoriilor, pentru ca în maximum șase luni activitatea să fie la parametri necesari privatizării cu succes. ” Vineri am semnat o scrisoare către Comisia Europeană în care am înștiințat că dorim să acordăm un ajutor de salvare pentru reluarea activității la Oltchim. Noi putem să acordăm un ajutor de salvare sub formă de împrumut pe termen de șase luni la dobânda pieței pentru repornirea activității combinatului. Suma pe care statul o poate avansa va rezulta și din negocierea cu băncile creditoare, astfel încât să șitim cu ce sume vor veni la finanțare” , a spus ministrul Daniel Chițoiu.  ” În  acest  moment, statul, acționarul majoritar la Oltchim, negociază cu băncile datoriile combinatului către acestea, în valoare de 180 milioane de euro, în vederea găsirii unei soluții pentru repornirea combinatului. Totodată, una dintre băncile creditoare a blocat conturile Oltchim, dar urmează să ridice sancțiunea după discuțiile cu reprezentanții statului. Întrebat dacă intrarea în insolvență ar putea fi o soluție pentru Oltchim, Ministrul Daniel Chițoiu a răspuns afirmativ, dar a subliniat că Ministerul Economiei este în primul rând interesat ca Oltchim să își reia producția” , ne informează un comunicat de presă al prefecturii.

Precizăm că reprezentanți ai ministerelor Economiei și Finanțelor, Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica și ai unor bănci care au de recuperat bani de la Oltchim au înființat un Comitet pentru Stabilizarea Financiară a combinatului. Comitetul are ca obiectiv plata salariilor restante, repornirea activității Oltchim și identificarea, în condițiile funcționării societății comerciale, a unui investitor cu o capacitate financiară corespunzătoare, pentru a asigura operarea Oltchim și Arpechim la un nivel cât mai apropiat de capacitatea de producție potențială a acestora. ” Mijloacele de realizare a obiectivelor strategice pentru Oltchim constau în restructurarea și reorganizarea societății, în vederea funcționării sale în condiții de profitabilitate, menținerii locurilor de muncă și creării unei atractivități sporite pentru potențialii investitori. Mecanismele de reluare a activității întreprinderii se vor baza pe asigurarea de către principalele bănci creditoare a capitalului de lucru, conform programului de restructurare, care va cuprinde și rezultatele negocierii între creditori” , mai aflăm din comunicatul prefecturii.

Premierul zice că nu vor fi disponibilizări

La începutul acestei săptămâni, premierul Victor Ponta s-a întâlnit la Guvern cu Ministrul Finanțelor și șieful Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru a discuta despre repornirea Oltchim, prim-ministrul anunțând că vrea să discute și cu Joaquin Almunia, comisar european pentru Concurență, despre susținerea financiară a combinatului. ” Premierul Victor Ponta a declarat că Ministerul Economiei a transmis vineri Comisiei Europene notificarea pentru acordarea unui ajutor de salvare către Oltchim de 10 milioane euro și așteaptă răspunsul Executivului comunitar într-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul dacă nu va explica foarte bine cazul. El a explicat că un împrumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de așteptare a răspunsului din partea CE de șase luni. Sprijin financiar care, conform normelor europene în materie, se poate acorda unei întreprinderi aflate în dificultate, pentru menținerea în funcțiune pe durata elaborării unui plan de restructurare viabilă și durabilă a societății. După autorizarea acestei forme de sprijin financiar, și Guvernul poate acorda, din fonduri publice, un împrumut pentru relansarea activității societății. Premierul Victor Ponta a  arătat că avizul pentru un împrumut mai mic de 10 mil. euro pentru Oltchim ar fi varianta secundară, cea principală fiind continuarea creditării în condițiile strategiei de restructurare, în așa fel încât băncile și creditorii care asigură și vor asigura în continuare bani la Oltchim pentru salarii și repornirea combinatului, să aibă garanția că își recuperează acei bani” , susțin reprezentanții Prefecturii Vâlcea.

Ponta promite că planul de restructurare  al  combinatului este într-o fază avansată și susține că în cursul acestei luni pot fi plătite salariile restante, iar în cursul lunii noiembrie, în mod treptat, pot fi pornite anumite secții. De asemenea, acesta a mai precizat că la Oltchim nu  vor  avea  loc  disponibilizări, chiar  dacă  combinatul  va  funcționa, în  perioada  următoare, la  doar  65 %  din  capacitate.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU