Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Prefectul amenință primarii cu decretarea stării de război

IMPRUDENȚĂ. Prefectul de Vâlcea a luat-o cu legea din nou pe arătură. În timp ce inspectorul șief al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, democrata Gabriela Ene, se plânge că are probleme cu transportul elevilor din cauza numărului redus de microbuze șicolare, prefectul Petre Ungureanu amenință primarii cu rechiziționarea ma șinilor, dacă le folosesc și în alte scopuri. Reprezentantul Guvernului a declarat că va decreta și stare de război dacă acesta este singurul mod de a-i  readuce la ordine pe primarii care folosesc microbuzele șicolare în alte scopuri sau le țin degeaba în curtea primăriei.

Prefectul Petre Ungureanu a sărit din nou la gâtul primarilor, de această dată cu o amenințare năucitoare. Miercuri, 13 octombrie, Ungureanu i-a amenințat cu rechiziționarea microbuzelor, prin decretarea stării de război în comunele vizate, dacă aceștia mai folosesc microbuzele în alte scopuri sau le țin degeaba în curtea primăriei.

,,Să nu vă imaginați că nu vă putem lua microbuzele. O putem face foarte ușor, pentru că gestionarea microbuzelor este problema noastră, și o vom face. Decretăm stare de război în comuna respectivă și rechiziționăm microbuzele. Este foarte simplu!” , a declarat triumfător prefectul de Vâlcea.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu  a dat cu barda în primari, în stilu-i caracteristic, chiar dacă aceștia au atras atenția că Guvernul Boc i-a adus în sapă de lemn și în imposibilitatea de a- și angaja șioferi pentru microbuzele șicolare. Primarii nu mai au bani pentru obținerea licenței de transport  sau pentru plata rovinietei, iar benzina îi costă foarte mult. Pentru un singur microbuz, primarii sunt obligați să scoată, anual, din bugetul primăriei aproximativ 60 milioane lei: 12 mil, pentru rovinietă; aproximativ 7 mil, pentru obținerea licenței de transport, benzină, salariul șioferului și alte avize tehnice.

Primarii au cerut ca aceste cheltuieli să fie suportate de Ministerul Educației și nu din bugetele locale, dar au primit un refuz categoric, chiar dacă, cu o săptămână de zile în urmă, șiefa Inspectoratului Școlar Vâlcea spunea că are nevoie urgentă de 25 de microbuze șicolare pentru transportul elevilor  din teritoriu: ,,Avem probleme cu transportul  elevilor la șicolile generale din localitățile Berbești și Grădiștea. Încercăm să găsim soluții pentru că niciun copil nu merită să parcurgă, pe picioare, zeci de kilometri  pentru a ajunge la șicoală. În prezent, la nivelul județului, mai avem  nevoie de 25 de ma șini pentru transportul elevilor. Este adevărat că sunt și localități unde nu avem decât un autoturism, dar încercăm să suplinim din  comunele  care au în dotare câte trei. Încercăm să obținem de la Ministerul Transportului   și o micșorare a taxelor pentru a nu mai muta banii dintr-un buzunar al statului în altul, dar nu am primit niciun răspuns” , a declarat  Gabriela Ene.

În ceea ce privește imposibilitatea angajării unui șiofer, inspectorul șief al ISJ Vâlcea a declarat în cadrul șiedinței cu primarii, că aceștia pot angaja personalul necesar, dar pe durată determinată. ” Puteți angaja un șiofer, dar pe durată determinată, dacă nu putem transfera postul de la primărie la șicoală, pentru că oricum tot primăria se ocupă să asigure și  carburantul” , a precizat Gabriela Ene.

La finalul șiedinței, primarii au plecat așa cum au venit: fără soluții la problemele prezentate, fără siguranța obținerii fondurilor necesare, dar cel mai grav, cu un nou set de amenințări lansate cu o inconștiență fără margini de către reprezentantul Guvernului în teritoriu. Un guvern care a tăiat toate sursele de finanțare din Educație și Sănătate pentru a le redirecționa către clientela sa politică, pentru proiecte de investiții iluzorii.

DANA NEDESCU