Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Popii au prea mult tupeu, revendică toată Vâlcea

DORINȚE. Recent, în atenția mass-mediei locale a ajuns zvonul conform căruia clădirea Colegiului Național ” Mircea cel Bătrân” din Vâlcea este revendicată. Surpriza a fost mare însă când s-a aflat că Arhiepiscopia Râmnicului este cea care își cere drepturile pe această clădire. Nu este singurul caz din Vâlcea de acest gen, preoții vâlceni dorind să pună monopol probabil pe întreg județul ăsta. În numărul viitor, vom prezenta un alt caz în care preoțimea se vrea stăpân pe un teren al unei unități de învățământ.   

În numărul trecut al publicației noastre, aduceam la cunoștința cititorilor că unul dintre cele mai prestigioase licee din Vâlcea, Colegiul Națioanl ” Mircea cel Bătrân” , este revendicat de foștii proprietari. Nimeni nu șitia nimic în acel moment cine revendica, doar directorul unității de învățământ Cătălin Pană presupunea că directorul Seminarului Teologic din Rm. Vâlcea ar putea fi interesat de clădire, o clădire în care au funcționat în trecut. Numai că pare-se că nu este așa, cei care revendică fiind chiar popii de la Arhiepiscopia Râmnicului, care susțin cu tărie că liceul le aparține. Despre acest lucru, autoritățile județene, așa cum spuneam, nu aveau habar și susțin că au fost luate prin surprindere, în timp ce conducerea Arhiepiscopiei Râmnicului susține că își revendică drepturile de câțiva ani încoace și că nu vor accepta să fie despăgubiți, ci doar să fie pu și în posesia clădirii pentru ca, mai apoi, să ceară bani pe chirie. Popii au trimis cererea lor de revendicare chiar la Comisia Centrală, spunând că au o bază legală și anume Ordonanța de Urgență Nr. 94/29 iunie 2000 „privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România.

Pretenții preoțești

Povestea retrocedării Colegiului Național ” Mircea cel Bătrân” din Rm. Vâlcea a început încă de acum 15 ani, când Seminarul Teologic Vâlcea a revendicat clădirea colegiului, pe motiv că, între anii 1912 -1914, acolo a funcționat seminarul, iar în anul 1946 clădirea a fost preluată, abuziv, de stat. Atunci, președinte al Consiliului Județean Vâlcea era social-democratul Iulian Comănescu, iar acesta a încercat să-i împace pe popii de la Seminar, găsindu-le o altă locație și ajutându-i să- și construiască o clădire numai să renunțe la revendicarea Colegiului Național ” Mircea cel Bătrân” .

Acum însă, Arhiepiscopia Râmnicului nu mai recunoaște acest lucru și susține că oricum Seminarul Teologic Vâlcea a trecut sub tutela Ministerului Educației, iar preoții vâlceni își vor clădirea colegiului înapoi ca să nu rămână cu mâna goală. Reprezentanții Arhiepiscopiei Râmnicului spun că au și dovezile necesare, adică acte din arhivă care stau mărturie a acestui fapt. ” Actele s-au depus toate la comisia de retrocedare. Am solicitat în timp și un schimb cu un alt imobil, dar au fost numai promisiuni. Noi decât solicităm imobilul pentru că a fost al bisericii” „susține părintele Constantin Cîrstea, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La Colegiul Național ” Mircea cel Bătrân” învață peste 1500 de elevi, pe care Arhiepiscopia susține nu vrea să-i scoată afară, cel puțin nu în următorii 10 ani, cât îi obligă Ordonanța de Urgență să mențină actuala destinație a imobilului.

CLAUDIA STANCIU