Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Poliţiştii locali din Râmnicu Vâlcea cer să vină DNA-ul

Scandalurile se ţin lanţ de Poliţia Locală Râmnicu Vâlcea, acolo unde interimatul de la conducere dăunează grav imaginii instituţiei. Asta şi în condiţiile în care poliţiştii locali se răzvrătesc împotriva şefilor lor, cărora nu le recunosc profesionalismul şi competenţa în acest domeniu.

Zilele trecute, pe adresa redacţiei noastre a sosit o scrisoare, prin intermediul căreia mai mulţi poliţişti locali cer ca procurorii anticorupţie ai DNA Piteşti să intervină. Se vorbeşte despre probabilitatea ca viitoarele concursuri de angajare a unor poliţişti locali să fie trucate, lucru extrem de grav care trebuie totuşi probat. Sigur, nu este de neglijat totuşi faptul că încă de anul trecut DNA-ul a pus ochii pe Poliţia Locală din Râmnicu Vâlcea, conducerea interimară de atunci fiind chemată să dea cu subsemnatul în urma unei plângeri a societăţii Urban.

Iată însă ce spun poliţiştii locali în scrisoarea trimită, cu menţiunea că le vom păstra anonimatul acestora:

„Poate DNA se sesizează şi la acest concurs. D-na Claudia, în instituţie se ştie deja cine va reuşi la acest concurs. E o mare mizerie ce se întâmpla în continuare şi toate sub oblăduirea unor oameni care sunt aşezaţi pe scaunele acelea cu salarii de 4.000 lei să ne îndrume, să ne instruiască şi când colo ei sunt primii care încalcă legea. Vă redau mai jos despre ce este vorba.

În luna decembrie 2016 (informaţiile de mai jos se regăsesc pe site-ul Poliţiei Locale), Poliţia Locala Râmnicu Vâlcea a organizat concurs, în zilele de 12 şi 14 ianuarie 2016, pentru ocuparea a patru funcţii publice de execuţie vacante de: poliţist local, clasa III, gradul profesional principal în cadrul Compartimentului Siguranţa Circulaţiei pe Drumurile Publice, două posturi; poliţist local, clasa III, gradul profesional superior în cadrul Compartimentului Dispecerat Monitorizare-Serviciul Dispecerat Monitorizare, Pază şi Instruire; poliţist local, clasa III, gradul profesional principal în cadrul Compartimentului Dispecerat Monitorizare-Serviciul Dispecereat Monitorizare, Pază şi Instruire, din cadrul Poliţiei Locale a Municipiului Râmnicu Vâlcea. Concursul urma să se desfăşoare la sediul Poliţiei Locale Râmnicu Vâlcea, în zilele de 12 ianuarie 2016, ora 10.00-proba scrisă şi 14 ianuarie 2016, ora 15.00-interviul.

Toate bune şi frumoase până acum, dar se amână concursul dintr-un motiv care, cel puţin din punctul meu de vedere este pueril: neaprobare buget. Dar, să zicem…!!!.

În luna martie 2016 se reia procedura şi se organizează din nou concurs. Iată anunţul de pe site-ul Primăriei Râmnicu Vâlcea: «Poliţia Locală Râmnicu Vâlcea organizează concurs în zilele de 26 şi 28 aprilie 2016, pentru ocuparea a patru funcţii publice de execuţie vacante».

Interesant este faptul că la prima organizare de concurs, din decembrie 2015 pentru luna ianuarie, au fost numite cu decizie două persoane din cadrul instituţiei, dar care nu se mai regăsesc şi la cea de a doua organizare de concurs, fiind numită o altă comisie. De ţinut cont că nu s-a modificat absolut nimic în privinţa numărului de locuri sau specializării în funcţiile publice. Din noua comisie fac parte peroane care nu au nici o pregătire de specialitate în domeniile posturilor scoase la concurs, ştiindu-se faptul că HG 611/2008 specifica: SECŢIUNEA a 3-a – Constituirea comisiilor de concurs şi de soluţionare a contestaţiilor, Art. 31, (1) Pot fi desemnaţi ca membri în comisiile de concurs sau de soluţionare a contestaţiilor funcţionarii publici definitivi; (2) Pentru a fi desemnaţi în comisiile de concurs sau de soluţionare a contestaţiilor, funcţionarii publici trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: a) să aibă cunoştinţe aprofundate în unul dintre domeniile funcţiilor publice pentru care se organizează concursul sau cunoştinţe generale în administraţia publică; b) să aibă pregătire şi/sau experienţă în unul dintre domeniile funcţiilor publice pentru care se organizează concursul, managementul resurselor umane sau în administraţia publică;c) să aibă o probitate morală recunoscută; d) să deţină o funcţie publică cel puţin din aceeaşi clasă cu funcţia sau funcţiile publice vacante pentru ocuparea cărora se organizează concursul; e) să nu se afle în cazurile de incompatibilitate sau conflict de interese prevăzute la art. 32 şi 33; (3) Pentru concursurile organizate în vederea ocupării funcţiilor publice de conducere, cel puţin 2 dintre membrii comisiei de concurs, respectiv ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor trebuie să fie funcţionari publici de conducere.

Întrebarea ar putea fi: Cele două persoane nu erau credibile sau poate există «viitori poliţişti locali» care nu sunt prea siguri pe legislaţie şi trebuie «îndrumaţi», iar persoanele nominalizate în prima comisie nu erau credibile în …«îndrumare»?

Răspunsul se afla poate în curtea sau prin unul din birourile Primăriei sau prin cea a Poliţiei Locale unde şi fostul interimar şi actualul – inginer interimar sunt mari bătători din călcâie.

Avem destui poliţişti locali specializaţi în domeniile respective (circulaţie şi ordine publică) în cadrul unei instituţii de învăţământ din cadrul MAI (aşa cum spune legea 155/2010) chiar cu studii superioare, daca era neapărată nevoie, cu toate că nu este o condiţie aceasta, care ar fi putut face parte din aceasta comisie.

De ce era nevoie ca din comisie să facă parte un şef serviciu ordine publică (şi nominalizat la interviu cu DNA) şi un şef de birou contabilitate – ambii cu funcţii publice generale şi nu specifice de poliţist local? Ce legislaţie în domeniu cunosc ca să corecteze nişte lucrări?”.