Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

POLIŢIST din Drăgăşani, condamnat pentru CORUPŢIE

Încet, dar sigur Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea scapă de poliţiştii corupţi sau de cei care au probleme de comportament. Zilele trecute, mai exact în data de 25 martie a.c., încă un miliţian a fost condamnat de instanţa de judecată a Tribunalului Vâlcea, fiind găsit vinovat pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi efectuarea de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia. Poliţistul în cauză este nimeni altul decât Tiberiu Nuţu, din cadrul Postului de Poliţie Drăgăşani, care a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

Agentul de poliţie Tiberiu Nuţu a lucrat în cadrul Postului de Poliţie Drăgăşani până anul trecut. Cunoscut ca afacerist şi oportunist, omul legii şi-a făcut de cap prin Drăgăşani până la sfârşitul lunii noiembrie a anului 2014, atunci când mascaţii şi procurorii au descins la locuinţa sa, ridicându-l şi punându-l sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu, furnizare de informaţii nedestinate publicităţii şi efectuarea de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia.

Infracţiunile poliţistului Nuţu…

Procurorii susţin că în data de 13 august 2014, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DN 64, pe raza localităţii Prundeni, Tiberiu Nuţu a pretins şi primit, de la conducătorul auto V.K.A., suma de 400 lei. În schimbul mitei, poliţistul rutier s-a angajat să nu îl amendeze pe şoferul în cauză pentru faptul că acesta a condus un autovehicul cu o viteză care depăşea limita maximă admisă pe sectorul de drum respectiv. Mai mult, o altă faptă comisă de agent s-a petrecut în data de 19 octombrie 2014, atunci când, deşi a identificat în trafic un autovehicul care efectua transport de balast, fără a deţine tichet de cântar, poliţistul Nuţu nu a procedat la constatarea şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare, potrivit art. 8 din HG 1373/28.10.2008 modif., prejudiciind bugetul local cu suma de 6.500 lei. Ei bine, şi în data de 30 septembrie 2014 agentul de circulaţie a comis o infracţiune de corupţie, el furnizând informaţii din bazele de date administrate de MAI referitoare la datele de identitate ale proprietarului unui autovehicul, martorei D.N., la solicitarea acesteia, permiţând astfel, accesul unei persoane neautorizate la astfel de informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii unor sume de bani sau alte foloase.
Şi pentru a completa tabloul infracţional, mai trebuie adăugat că în perioada octombrie 2013 – noiembrie 2014, agentul de poliţie Tiberiu Nuţu a realizat operaţiuni comerciale, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase, prin aceea că a organizat şi condus efectiv activitatea de achiziţie şi comercializare de anvelope second-hand, obţinând astfel sume de bani pentru sine.

Condamnarea…

Deşi este acuzat de trei fapte grave de corupţie, poliţistul Tiberiu Nuţu a scăpat cu o condamnare uşoară dată de magistraţii Tribunalului Vâlcea. Sigur, trebuie să menţionăm că el a primit patru condamnări pentru fiecare faptă săvârşită, însă instanţa a decis să o aplice pe cea mai grea, cea de 2 ani de închisoare, la care a adăugat încă un spor de 10 luni de închisoare, dar cu suspendare. „Condamnă inculpatul NUŢU CONSTANTIN TIBERIU, la 2 ani închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a,b şi g Cod penal pe o durată de 2 ani. (…) Condamnă inculpatul la 1 an şi 4 luni închisoare şi interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a,b Cod penal, pe o durată de 2 ani. (…) Condamnă inculpatul la 6 luni închisoare. În baza art. 12 lit. a teza I din Legea 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal, art. 75 alin. 2 lit. b Cod penal şi art. 396 alin. 10 Cod pr.penală; Condamnă inculpatul la 8 luni închisoare. În baza art. 38 alin. 1, art. 39 alin. 1 lit. b şi art. 45 alin. 2 Cod penal; Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 10 luni închisoare, urmând să execute, în total, 2 ani şi 10 luni închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a,b şi g Cod penal. (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, cu termen de supraveghere de 3 ani” – se arată în decizia instanţei.
Pe durata termenului de supraveghere, Tiberiu Nuţu are obligaţii următoare: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vâlcea, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea; să anunţe, în prealabil,schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Muncă în folosul comunităţii…

Pentru a putea fi recuperat prejudiciul cauzat statului în urma infracţiunilor de corupţie pe care le-a comis, Tiberiu Nuţu va trebui să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei municipiului Drăgăşani sau a Primăriei comunei Prundeni. Mai mult, poliţistul trebuie să achite 6.500 lei, despăgubiri civile către Primăria Drăgăşani, care s-a constituit parte civilă în proces. „Dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 400 lei. Menţine măsura asiguratorie a sechestrului dispusă prin ordonanţele nr. 632/P/2013 din 02.12.2014 şi nr. 632/P/2013 din 05.12.2014 ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. În baza art. 274 alin. 1 Cod pr.penală; Obligă inculpatul la 29 800 lei, cheltuieli judiciare către stat” – se mai arată în sentinţă.
În final, trebuie să precizăm că decizia instanţei nu este definitivă, ea fiind cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Dacă şi Curtea de Apel Piteşti menţine această pedeapsă sau îi aplică una mai dură, Tiberiu Nuţu îşi poate lua adio de la cariera lui de poliţist în cadrul IPJ Vâlcea.