ABUZ. Patru familii au fost puse în posesie pe o suprafață de 1,90 de hectare de teren în punctul ” La Poligon” din Bujoreni, de și nu au niciun act care atestă că ar fi proprietarii acelui pământ. Primarul Alexandru Roșu a călcat legea fondului funciar în picioare, înstrăinând un teren ce se află în domeniul public al statului, este administrat de Ministerul Administrației și Internelor și dat în administrare Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea. Gurile rele spun, însă, că în spatele ” afacerii” se află oameni de afaceri importanți din județul Vâlcea.
CLAUDIA STANCIU
În ultimii ani, ilegalitățile primarului localității Bujoreni, Alexandru Roșu, au fost scoase rând pe rând la iveală de reprezentanții presei locale. Cu toate acestea, nimeni nu a luat nicio măsură până acum, autoritățile județului dormind în continuare în ” papucii statului” , lăsându-l pe Roșu să calce legea în picioare fără nicio jenă. Printre ultimele isprăvi ale primarului din Bujoreni se numără împroprietărirea a patru familii pe un teren ce se află în domeniul public al statului și pe care este amplasat Poligonul de tragere administrat de Ministerul Administrației și Internelor și dat în folosință Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea. Culmea este că și instanța a fost oarbă în acest caz, deoarece magistrații vâlceni au dat câștig de cauză celor patru familii, în condițiile în care niciuna dintre acestea nu avea acte doveditoare cum că ar fi fost proprietarii acelui teren.
Legea, călcată în picioare
Totul a început în anul 2006, mai exact în data de 19 septembrie 2006, când primarul localității Bujoreni, Alexandru Roșu, a întocmit un proces „verbal de punere în posesie a patru familii pe o suprafață totală de 1,90 hectare în punctul ” La Poligon” . Conform procesului verbal, aceștia au cerut stabilirea dreptului de proprietate pentru niște terenuri cooperativizate, care se aflau în cu totul alte locații în afara Poligonului. Astfel, Gheorghe Sima și Ana Stroe au solicitat 0,22 hectare, Ion Bâră „0,28 hectare, Dobriceanu Dobrinescu și Gabriela Mihaela „0,90 hectare, dar și Gheorghe Mustață „0,50 hectare. Dovedindu-se mai generos decât ar fi fost cazul, primarul Roșu a organizat o scurtă șiedință a Comisiei de Stabilire a Dreptului de Proprietate Bujoreni, al cărei președinte este, și a stabilit ca moștenitorii să își primească terenurile solicitate în punctul ” La Poligon” . Asta, repetăm, în ciuda faptului că la dosar nu a existat niciun act care să dovedească că terenurile cooperativizate aveau amplasamentul acolo. Primarul Alexandru Roșu nu a ținut cont de prevederile Legii fondului funciar, nr. 18/1991, unde scrie negru pe alb că pot fi puse în posesie numai terenurile aflate în patrimoniul fostelor cooperative agricole de producție la data de 1.01.1990, precum și terenurile private ale unităților administrative teritoriale. Iar, după cum bine se șitie, Poligonul de la Bujoreni se află în domeniul public al statului, fiind administrat de Ministerul Administrației și Internelor (MAI) și dat în folosință Inspectoratului Județean de Jandarmi Vâlcea. Un lucru neimportant pentru primar, interesele sale și ale grupurilor de interese pe care le reprezintă fiind mult mai importante.
Nepăsarea autorităților județului
În urma șiedinței mai sus amintită, s-a întocmit un proces „verbal care a fost trimis, la scurt timp, către Comisia Județeană de Fond Funciar Vâlcea pentru a fi validat. Nicio problemă în obținerea avizului, pentru că membrii comisiei județene nu s-au sinchisit să cerceteze cazul pentru a vedea că Legea fondului funciar a fost încălcată flagrant, dându- și avizul cu ochii închi și. Luând act de această decizie, consilierul juridic al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea a trimis o adresă către Instituția Prefectului Vâlcea prin care aducea la cunoștință că terenul pus în posesie este în domeniul public și nu face obiectul punerilor în posesie. Răspunsul prefectului de atunci, Anuța Handolescu, nu a întârziat să apară, specificând că ” prin hotărârea nr. 946 din 19.10.2006 s-au validat pentru persoanele îndreptățite suprafețele deținute în poligonul de tragere, însă ca drept, nu ca și amplasament” . Mai mult decât atât, în răspuns se face referire la Legea Fondului Funciar, dând dreptate Jandarmeriei Vâlcea. ” În cazul prezentat de dvs., terenul în discuție nu poate face obiectul punerilor în posesie, fiind în administrarea Ministerului Administrației și Internelor” „mai scrie fostul prefect de Vâlcea. Trebuie menționat faptul că nici Comisia Locală de Fond Funciar Bujoreni și nici Comisia Județeană de Fond Funciar nu au făcut o cercetare la fața locului, refuzând să facă schițe cu delimitări. Iar, în ciuda faptului că prefectul de atunci a dat dreptate Jandarmeriei, procedurile de punere în posesie a celor patru familii au continuat.
Justiția și sincopele ei
Cu toate acestea, punerea în posesie a întârziat datorită numeroaselor adrese făcute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea. Atunci, cele patru familii au dat în judecată Comisia Locală de Fond Funciar Bujoreni, cerând să li se dea terenul imediat. După doar o singură înfățișare, în data de 28 mai 2007, instanța a hotărât obligarea Comisiei Locale de punere în posesie. Moștenitorii au continuat, însă, și în 2008, ei au dat în judecată Ministerul Administrației și Internelor, precum și Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea cerând să elibereze terenul. În data de 5 decembrie 2008, instanța dă câștig de cauză Ministerului și Jandarmeriei vâlcene, prin sentința nr. 7085. Cele patru familii au făcut recurs la începutul anului 2009, iar în data de 5 mai a.c., magistrații vâlceni au hotărât ca MAI să dea terenul. ” Toate căile de atac s-au terminat. Cele patru familii au câștigat în instanță și acum urmează să se facă măsurătorile și să fie pu și în posesie. Noi am rămas doar cu clădirea în care ne desfășurăm o parte din activitățile de pregătire ale unității, având totodată acolo și depozite ale unității. În continuare, jandarmii vâlceni își vor restrânge și muta antrenamentele de tragere în poligoane ce aparțin Ministerului Apărării Naționale” „ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vâlcea, Cosmin Iordache.
Lasă un comentariu