Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PERCHEZIŢII la hackeri. PREJUDICIU de 350.000 euro

UPDATE: Comunicat DIICOT – „La data de 15.02.2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților PREDA VIOREL BOGDAN și NEAGU IOAN LUCIAN, pentru săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată. (…)

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că primul palier al grupului infracțional era format din autorii efectivi ai fraudelor care au utilizat conturile bancare deschise în străinătate pentru fraudarea victimelor şi ulterior au beneficiat de cota convenită din sumele de bani care le era remisă după ce sumele de bani erau transferate în România şi retrase. Al doilea palier era format din inculpatul Preda Viorel Bogdan şi alţi suspecți care s-au deplasat în străinătate, respectiv în Cehia şi Polonia şi au deschis, folosind acte de identitate falsificate emise de alte state pe care era aplicată fotografia acestora, conturi bancare pe care le-au pus la dispoziţia autorilor de fraude. De asemenea aceştia aveau şi rolul de a transfera sumele de bani prin sistemele de on line banking din aceste conturi în celelalte conturi ale grupării deschise în România.

Inculpatul Neagu Ioan Lucian împreună cu alte persoane au avut rolul de a racola membri pentru a deschide conturi bancare în România pe care le-au pus la dispoziţia membrilor grupului în vederea transferării sumelor de bani din conturile din străinătate şi ulterior a retragerii acestora. Modul de operare consta în postarea în mediul on line, pe diferite site-uri cu profil de comerţ în mediul virtual, oferte privind vânzarea unor bunuri, bunuri care în realitate nu le deţineau, solicitând preţuri sub preţul pieţii.
În concret, victimele interesate de respectivele bunuri contactau membrii grupului la adresele de mail respective, purtând conversaţii în mediul on line, ocazie cu care pentru a îi induce în eroare precizau că tranzacţia de vânzare cumpărare a bunului respectiv va fi efectuată prin intermediul unui serviciu larg cunoscut în mediul on line pentru siguranţa tranzacţiilor”.

 

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, au efectuat 9 percheziții domiciliare la persoane bănuite de fraudă informatică, fals informatic și spălarea banilor.

Polițiștii de combatere a criminalității organizate din Vâlcea, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea, au descins, ieri dimineață, în municipiului București, municipiul Drăgășani și în comuna Orlești, din județul Vâlcea, la domiciliul mai multor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, fals informatic și spălarea banilor.

Acţiunea a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în infracțiuni de fraudă informatică, fals informatic și spălarea banilor.  În acest sens, au fost efectuate 9 percheziții domiciliare, fiind emise 10 mandate de aducere.

Din cercetări a reieșit că, în perioada septembrie – noiembrie 2015, în municipiul Drăgăşani şi comunele limitrofe, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat iniţiat de un bărbat din localitate, persoană cunoscută de mai mult timp cu preocupări infracţionale în domeniul comiterii fraudelor informatice. La acest grup ar fi aderat mai multe persoane, al căror rol era de a deschide conturi bancare în Polonia şi România, pe care le-ar fi pus la dispoziţia membrilor grupării, pentru a determina victimele infracţiunilor să vireze sumele de bani în aceste conturi.

Prejudiciul estimat, în această fază a cercetărilor, este de aproximativ 350.000 de euro. În urma percheziţiilor, au fost ridicate 5 laptopuri, 3 hard disk-uri, 10 telefoane mobile, 11 cartele SIM, 120 USD și 55 de euro, precum și înscrisuri și documente bancare. Cei în cauză au fost conduși la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea, în vederea audierii, fiind reținute două persoane, care ulterior au prezentate, în cursul zilei de astăzi, Tribunalului Vâlcea în vederea dispunerii măsurilor legale. Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinul jandarmilor.