Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Percheziţii în Vâlcea și alte 3 județe într-un dosar de tăieri ilegale de arbori

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au descins, marți, în patru locații din județul Sibiu și alte 14 din judeţele Alba, Vâlcea și Gorj la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare şi complicitate la ultimele două infracţiuni.
Deschinderile s-au făcut la persoane bănuite că ar fi tăiat, fără drept, arbori din fondul forestier naţional, iar pentru acoperirea faptelor ar fi folosit avize de însoţire false, creând astfel un prejudiciu de peste 570.000 de lei, potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, potrivit agerpres..ro.
“Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că, în perioada 2018 – 2020, o societate comercială din judeţul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept şi ar fi sustras arbori, din speciile molid şi brad, din fondul forestier naţional. Pentru a da o aparenţă de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanţii societăţii ar fi întocmit, în fals, documente de însoţire între punctele de lucru ale societăţii, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoţire pe care erau menţionate cantităţi de material lemnos mai mici decât cele transportate. Materialul lemnos, în formă brută sau prelucrat sub formă de cherestea, ar fi fost transportat şi comercializat spre diverse societăţi comerciale şi persoane fizice”, se precizează în comunicatul de presă.
Prejudiciul a fost estimat la 571.061 de lei.
Potrivit aceleiași surse, poliţiştii vor pune în executare 8 mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie conduse la sediul IPJ Alba, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.
La percheziţii, alături de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din IPJ Alba, participă poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, poliţişti din Inspectoratele de Poliţie Judeţene Vâlcea, Sibiu şi Gorj, precum şi consilieri superiori din cadrul Gărzii Forestiere Cluj.