Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Percheziții FBI în Vâlcea! Alți 3 vâlceni au fost arestați în SUA

În luna noiembrie 2021, autoritățile SUA au fost sesizate despre comiterea mai multor infracțiuni de ,,furt prin distragerea atenției” în dauna unor cetățeni americani, în general persoane în vârstă, cărora le-au fost sustrase bijuteriile pe care le purtau sau diverse sume de bani aflate asupra lor. În cursul investigației, a fost identificat un grup infracțional organizat format din cetățeni români, domiciliați pe raza județului Vâlcea, care au participat la fraude și furturi pe întregul teritoriu al Statelor Unite ale Americii, context în care a fost descoperită și schema infracțională folosită pentru obținerea în mod fraudulos a unor ajutoare de șomaj în statul California.

O persoană care face obiectul unei cereri de arestare provizorie în vederea extrădării formulată de autoritățile americane a fost prezentată procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești care a dispus reținerea sa pentru 24 de ore.

Ulterior, Curtea de Apel Pitești a admis cererea de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

În cursul zilei de 14 noiembrie 2023, alți 3 membri ai grupului infracțional organizat au fost arestați pe teritoriul SUA.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate, au fost identificate și indisponibilizate: un autoturism de lux cu o valoare estimată de 105.000 dolari SUA, aproximativ 300 grame bijuterii din aur, 4 ceasuri de lux (din care unul în valoare de 55.000 USD, iar altul în valoare de 15.500 USD), 24 plăcuțe de înmatriculare despre care există indicii că ar fi sustrase din SUA, două telefoane mobile, sumele de 4.700 lei și 8.000 euro, precum și înscrisuri relevante pentru cauză.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor și valorilor ridicate, în vederea recuperării prejudiciului, autoturismul fiind predat reprezentanților din cadrul ANABI în vederea luării în custodie și valorificării.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Pitești și S.C.C.O. Teleorman și a beneficiat de suportul operațional al jandarmilor din cadrul B.S.I.J. Vlad Țepeș.

Activitățile procedurale au fost efectuate cu participarea unui agent federal și a unui analist din cadrul Biroului FBI San Diego, a unui agent IRS, precum și a 3 reprezentanți ai Biroului FBI la București.

Cooperarea polițienească între cele două state a fost realizată prin intermediul Biroului FBI la București.