Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Nu lăsați România să devină o colonie, o țară a insolvențelor!”

MEMORIU. Scenariul prestabilit se respectă cu sfințenie. DJ Vulpescu și DJ Vlădescu, cei doi mânuitori din umbră, fac tot posibilul pentru ca PCC să pună labele pe Oltchim. Opera de aducere a Oltchimului în faliment, stabilită deja în laboratoare sus-puse, este aproape de final. Raportul administratorilor judiciari, apărut săptămâna trecută, ne întărește convingerea că planul merge ca uns. În timp ce sindicaliștii vâlceni se ceartă pe sindicate, cei de la Pitești iau atitudine, ripostează, protestează, fac memorii. Memoriul adresat guvernanților USL de către angajații Diviziei Petrochimice Bradu este poate unul dintre cele mai disperate mesaje transmise către niște guvernanți autiști, care nu vor să vadă că dacă Oltchimul se duce de râpă, trage după el un județ întreg. Un județ care în proporție de 70% a votat USL! Putem spune fără teama de a gre și că USL-ul ne-a transformat într-un județ în insolvență. Avem probleme la societățile din sistemul Hidro, dar și la Oltchim. Probleme grave care în cel mai scurt timp ne pot transforma în Valea Jiului.

MAGDA POPESCU **************************************************************************************************************************************

Domnilor administratori Piperea/ Bălan,

Vă vom comunica oficial în cele ce urmează o scrisoare deschisă a petrochimiștilor argeșeni cu scopul de a reliefa eforturile și investițiile făcute de Oltchim de la preluarea Petrochimiei de la OMV în stare inertă de fier vechi până în situația punerii în funcțiune a unei capacități de producție – instalația Separare Propan Propilenă – în anul 2011.

Din păcate în cadrul raportului întocmit de către firmele dumneavoastră privind cauzele care au determinat insolvența Oltchim se menționează numai lucruri negative despre Petrochimia piteșteană și specialiștii de aici fiind prezentați ca o piatră de moară care a determinat de fapt insolvența Oltchim.

Realitatea este de fapt transmisă de noi prin scrisoarea deschisă prezentată mai jos:

SCRISOARE DESCHISĂ A ANGAJAȚLOR DIVIZIEI PETROCHIMICE BRADU – FOSTA PETROCHIMIE ARPECHIM

DOMNILOR ADMINISTRATORI,

Situația incertă a Oltchim Râmnicu-Vâlcea și, implicit, a petrochimiei de la Pitești, determină o stare de tensiune din ce în ce mai mare pe platforma petrochimică de la Arpechim. Angajații din Petrochimie sunt extrem de deranjați legat de modul în care sunt prezentați și ei și procesul de preluare petrochimie de către Oltchim în raportul privind cauzele insolvenței Oltchim.

De la bun început, după preluarea Petrochimiei de către Oltchim, am privit acest proces ca o șiansă de salvare a capacităților de producție de pe Platforma Arpechim – capacități pe care OMV le-a abandonat. Ne-am implicat de la bun început toți în revizia generală de amploare fiind ferm convin și că odată finalizată această revizie se va continua și procesul de preluare Rafinărie și se va reporni integrat.

Din păcate modul cum este prezentată platforma de la Divizia Petrochimică Bradu – ca o gaură neagră, ” un dar otrăvit” cum îl numea domnul Piperea pentru Oltchim, iar angajații preluați niște profitori care au beneficiat de salarii fără drept stând degeaba nu face altceva decât să creeze neliniște și să determine incertitudinea viitorului acestei platforme legat de posibilitatea funcționării integrate și privatizare în tandem cu Oltchim Râmnicu Vâlcea.

De altfel, în cadrul raportului la sfârșit planul de salvare cu constituirea acelui SPV – Oltchim 2 cum îl numește domnul Piperea – lasă puține șianse Petrochimiei de a mai face parte integrantă din viitorul Oltchim care seamănă tot mai mult cu scenariul dorit de PCC încă din anii 2007-2008 adică un Oltchim care să cuprindă numai la Vâlcea câteva capacități de producție și platforma Arpechim să dispară. În acest fel nu se creează premisele viitorului locurilor de muncă ci se continuă politica susținută de OMV de a decima platforma Arpechim fără milă. Acestea fiind spuse, vă reamintim și dumneavoastră și Guvernului că în iarna anului 2012 am votat în masă actuala coaliție de guvernare cu încredere că se identifică un investitor potent care să fie interesat să preia la privatizare atât Oltchim Vâlcea cât și capacitățile din Petrochimie și Rafinărie de la Arpechim șitiind că statul român nu are capacitatea financiară să susțină repornirea acestei platforme.

Atunci am votat cu încredere pentru promisiunile electorale în care am avut încredere și pe care astăzi le-am pierdut din cauza neimplicării guvernului și a ignoranței dumneavoastră legat de strategia de viitor a Oltchim de funcționare și cu capacitățile Diviziei Petrochimice Bradu această strategie ar fi trebuit să aibă în vedere ce s-a promis în campania electorală adică ” păstrarea locurilor de muncă la Oltchim SA” .

Într-un moment care speram să nu fie „cel de-al 12-lea ceas” , noi, angajații Direcției Petrochimice Bradu (fosta Petrochimie Arpechim-Pitești, actuala Direcție Petrochimică a SC OLTCHIM SA), vă adresăm această scrisoare, în speranța că vă veți face timp să o citiți, să o analizați și să aveți în vedere o strategie de funcționare integrată și privatizare cu un investitor potent pentru salvarea locurilor de muncă din  Arpechim în consecință.

Nu putem accepta că noi am fost preluați de la OMV dintr-o regretabilă eroare sau că am constitui o gaură neagră în șiansele Oltchim de relansare. Se discuta înainte de alegeri de repornirea Oltchim și funcționarea la minimum 60% din capacitate. Cum se va realiza acest lucru fără Petrochimie??? Noi avem certitudinea că de fapt s-a pregătit acest raport pentru a găsi motivele renunțării la activitatea de petrochimie și pregătirea de adoptare a strategiei dorite de mult de acționarul minoritar de la Oltchim. Situația este foarte gravă, deciziile trebuie luate urgent, pentru că… „timpul nu mai are răbdare” și orice lună cât fabricile nu funcționează acumulează noi datorii.

Nu ne mai spune nimeni nimic despre împrumutul de 45 de milioane promis de guvern încă din toamna anului trecut. Ni se comunică voalat că ne-am luat salariile la zi și că muncesc numai 300 de angajați, dar salarii iau 3.300. De ce nu se face nimic de către Ministerul Economiei pentru relansarea producției??? Există un plan de salvare??? Dacă da, în ce constă acesta??? Sau se așteaptă practic intrarea în faliment și lichidarea…

Motivele disperării noastre, care ne-au determinat să ne adresăm dumneavoastră sunt nenumărate. Vă vom enumera o parte dintre ele: 1. În anul 2008, OMV a decis că nu mai are nevoie de Petrochimia de la Pitești și ne-a dat la vânzare la S.C. Oltchim SA.

La 29 ianuarie 2010, am fost preluați de către Oltchim și am început activitatea. Timp de 2 ani de zile, în cadrul Direcției Petrochimice Bradu, s-au desfășurat activități de revizie și de investiții. Vă putem demonstra, cu fotografii, dar, se poate vedea și la fața locului, cum arătau instalațiile atunci când au fost părăsite de către OMV-ul, care nu a mai făcut nici o revizie și nici o investiție în Petrochimie cu mulți ani înainte de oprirea combinatului  și cum arată acum, după ce, cu greu, cu devotament și sacrificii din partea oamenilor, s-a realizat o revizie serioasă.

A fost pornită o investiție nouă – „Instalația de Purificare Propilenă-Propan” , care a și funcționat în 2011 timp de 3 luni de zile (atât cât s-a putut achiziționa materie primă – amestecul propilenă/propan, în funcție de situația financiară a Oltchim). Această instalație poate asigura materia primă – propilena – la Oltchim Vâlcea, pentru funcționarea acestuia la o capacitate de 60%, pe partea de propenoxid – polioli.

În raportul întocmit de către dumneavoastră privind cauzele insolvenței Oltchim ați menționat că de la preluarea de la OMV și până astăzi nu s-a pornit nici o capacitate de producție și muncitorii au fost plătiți să stea degeaba. Probabil că ați fost dezinformat complet și vi s-a spus că noi nu am făcut altceva decât am mâncat bani și am stat degeaba. Nu este adevărat. În perioada iunie-septembrie 2011 la Petrochimie s-au produs următoarele cantități de propilenă livrată la Râmnicu Vâlcea pentru producția de polioli:

– 835, 372 tone (luna iunie) - 119,77 tone (luna iulie) - 150 tone (luna august)

De asemenea s-au mai produs circa 300 de tone de propan care a fost comercializat de către Oltchim Vâlcea tot de la această instalație de Separare Propan Propilenă. Se pare că sunt persoane care v-au dat informații strict în funcție de interesele pe care le au legat de strategia de discreditare a angajaților de la Petrochimie. Este păcat că se minte în asemenea hal. Noi am fi produs în continuare propilenă și propan, însă nu am mai avut abur de la OMV, aceștia luând decizia de a sista producția de abur, rafinăria fiind oprită și neexistând nici materie primă din lipsă de bani.

Nu am stat degeaba 3 ani, așa cum se indică voalat în raportul întocmit de către dumneavoastră și nu ne-am luat banii de pomană. Am fost plini de speranță, când ne-a preluat Oltchim-ul, că, în sfârșit, în țara asta, o industrie de stat nu moare. Am muncit în credință, atât cât ni s-a cerut. Nu este vina noastră că lucrurile au luat-o razna!

Se afirma în raport de asemenea că am fost remunerați disproporțional față de activitatea desfășurată. Nu este adevărat!!! Trebuia să fiți informat că în perioada august 2011-martie 2012 noi la Petrochimie am fost inclu și într-un program de șiomaj tehnic, indemnizația salarială fiindu-ne redusă la 80%.

2. În anul 2011, OMV a decis și închiderea, definitivă, a Rafinăriei Arpechim Pitești. Am sperat, cu toții, că statul român se va implica și, în regim de urgență, va negocia cu OMV preluarea Rafinăriei, în vederea integrării acesteia cu Petrochimia și cu Oltchim, pentru că așa au fost gândite să funcționeze: ca un întreg! Nu s-a văzut nici o intenție în acest sens și am ajuns la acest moment în care alte zeci de mii de oameni își pierd locurile de muncă, își pierd speranța în viitorul lor și al copiilor lor. Ba mai mult, Guvernul României a adoptat un memorandum de salvare a Oltchim și notifică prin faxuri Oltchim întrebând-o dacă a întreprins demersuri de achiziție rafinărie către OMV. Noi angajații nu puteam negocia preluarea rafinăriei cu OMV fără suportul statului român și fără finanțarea necesară.

3. USL a  câștigat alegerile prin promisiunile electorale de păstrare a locurilor de muncă! Oltchim-ul era, pentru toți politicienii, în perioada campaniei electorale, un punct nevralgic: toți promiteau că se vor implica în rezolvarea situației de la Oltchim, dar nu oricum, ci cu păstrarea locurilor de muncă. Unde sunt acei politicieni, de la toate partidele? Ce s-a întâmplat cu promisiunile dvs.? Ce s-a întâmplat cu declarațiile repetate ale dvs., conform cărora „ministrul Chițoiu răspunde cu capul de situația de la Oltchim” ? Cum a răspuns dl. ministru Chițoiu pentru minciunile repetate spuse la posturile TV? I s-a luat capul de ministru al Economiei și i s-a dat un altul, de ministru de Finanțe? Cum vă simțeați când, informat gre șit de către acest domn ministru, declarați că „angajații Oltchim și-au primit salariile la zi” , iar noi eram cu 2 luni întârziere?

4. Am trecut, cu toții, cei 3300 de angajați Oltchim, prin perioade de șiomaj tehnic cum spuneam anterior  în speranța că se va redresa situația financiară. Am acceptat, în liniște, să ne primim salariile cu întârziere de 2 luni (Copiii noștri pot fi hrăniți din 2 în 2 luni? Facturile și ratele la bănci pot fi plătite din 2 în 2 luni?). Am tăcut, cu toții, cei 3300 de angajați Oltchim, în perioada campaniei electorale, pentru că „speriam investitorii” ! Care investitori? S-a mințit și se minte în continuare. Ați negociat măcar cu o firmă de „mâna a 4-a” din lumea asta, privatizarea Oltchim? Se pare că singura firmă care își tot încearcă norocul să preia pe nimic o parte din combinatul de la Vâlcea rămâne tot faimoasa PCC. Nimeni nu mai ia în calcul și integrarea Petrochimiei și a rafinăriei. De ce??? Toată lumea ne spune povești că nu există investitori interesați în acest sens. Câte discuții a încercat Ministerul Economiei să poarte cu potențiali investitori din Rusia cum spunea domnul Vosgnanian sau din zona Golfului??? Povești, atât ni se spun!!!

5. USL a câștigat alegerile  prin declarațiile privind crearea de noi locuri de muncă în țara asta, pe lângă păstrarea celor existente. Ați câștigat, convin și fiind că oamenii sunt „mulți, dar proști” și că uită!!! Oamenii nu sunt nici proști, nici nu uită! Le este doar lehamite de 23 de ani de guvernare în care nimănui nu i-a păsat de popor, decât 2 – 3 luni, odată la 4 ani, pentru a promite și a fi ale și.

6. Ați vrut liniște socială în perioada alegerilor, ați avut-o! S-a ajuns, însă, la un moment în care răbdarea oamenilor nu mai poate fi pusă la încercare! Cine răspunde pentru rateul privatizării Oltchim în toamna anului 2012??? Domnul Prim Ministru ne spunea de 3 ori pe zi câte contacte are cu firme rusești (TISE și altele) care imediat după alegerile din decembrie 2012 vor veni cu miliarde de EURO să investească în Oltchim și să preia și rafinăria. Unde s-a ajuns în prezent??? La un viitor inexistent pentru noi cei din Petrochimie!!! După ultima șiedință de AGA de săptămâna trecută de la Oltchim aflăm pe zvonuri că vom pleca acasă și la Vâlcea se va instala în câteva secții denumite OLTCHIM 2 faimoasa firmă poloneză care nu ne-a agreat pe noi, petrochimiștii, niciodată. Suntem bătaia de joc???

S-a declarat insolvența Oltchim! Dumneavoastră, domnule administrator judiciar – AVOCAT Gh. Piperea – făceați  tot felul de declarații, care mai de care mai năucitoare, pe toate posturile TV, în presă, on-line… Ca orice avocat, vă place, probabil, să vă auziți vorbind, dar, tocmai pentru că sunteți avocat și aveți această „șansă” de a ne decide nouă și familiilor noastre viitorul și, până la urmă, chiar unei țări întregi, tocmai pentru acest lucru, ar trebui să fiți  foarte responsabil și să fi identificat un plan de salvare care să includă și Petrochimia. Dați declarații prin presă blamând Petrochimia și luați în considerare voalat decizia de vânzare la fier vechi! Genocid pentru județul Argeș și nu numai!

Oltchim fără Petrochimie nu poate obține profit! Dacă Guvernul ar face un calcul serios al funcționării integrate Rafinărie Arpechim – Petrochimie Pitești – Oltchim Vâlcea, ar constata că integrarea celor 3 unități ar putea revigora industria românească în pragul colapsului, dar pe care, de asemenea, în campania electorală, toate forțele politice luptau „să o pună pe picioare” și să facă „reindustrializarea României” . De altfel nu este o noutate!!! Acest complex a mai funcționat integrat și anterior zeci de ani de zile. Nu a inventat fosta conducere Oltchim funcționarea integrată.

Domnul Ministru Vosganian se lăuda recent cu un concept de reindustrializare a României. Cum??? Cu firme de doi lei ca PCC care abia așteptă să se prezinte în raportul administratorilor Petrochimia ca o gaură neagră și apoi să jubileze în preluarea Oltchimului 2???

Am fost mințiți înainte de alegeri cu fel de fel de planuri de salvare care ne garantau fictiv repornirea la minimum 60% din capacitate. Nu s-a întâmplat nimic, Oltchim-ul este în prezent ca un  bolnav în putrefacție la care se pregătește să cânte prohodul PCC-ul polonez.

POZIȚA NOASTRĂ A PETROCHIMIȘTILOR ESTE URMĂTOAREA:

Cine are materii prime rezistă în piața de capital, pentru că nu este la mâna producătorilor, care prin creșterea prețurilor fac activitățile economice tot mai nerentabile. România mai are materii prime proprii: sare, cărbune, energia apelor… nu le înstrăinați! Nu lăsați România să devină o colonie, o țară a insolvențelor! Alianța USL și dumneavoastră în calitate de administratori amintiți-vă de promisiunile făcute în campanie, înconjurați-vă de oameni valoro și, oameni care nu urmăresc interese proprii sau de partide, ci care iubesc România și îndepliniți-vă angajamentele pe care le-ați făcut în fața poporului român, care v-a crezut și v-a acordat un imens credit, în această perioadă dificilă! Este ușor să spui: tăiem și vindem la fier vechi! Dar cine mai poate să construiască o industrie petrochimică așa cum România mai are șiansa de a o avea? Este ușor să spui: concediem 1000 – 3000 – 10.000 de oameni? Cine îi mai angajează? S-au creat alte locuri de muncă? Cine mai dezvoltă România? Nici consumatori, cum ne vrea UE, nu vom mai putea fi! Ce le lăsăm copiilor noștri? O țară pustiită, o țară fără viitor?

Ne dorim și sperăm că în final veți avea în vedere în raportul privind generarea insolvenței Oltchim să prezentați soluții reale care să includă clar și Petrochimia argeșeană în care s-au investit bani și s-a făcut o revizie serioasă, nu s-au spoit gardurile.

• Salariații Direcției Petrochimice Bradu – SC Oltchim SA