” După aproape 11 luni de guvernare USL, un bilanț simplu ne indică faptul că realizările guvernului Ponta până în prezent sunt: rata crescută a șiomajului, zero proiecte viabile pentru crearea locurilor de muncă, dezindustrializarea continuă a României, taxe și impozite crescute, investiții tăiate, fonduri europene atrase în scădere și nicio măsură reală de relansare economică.
În loc să prioritizeze investițiile și producția în sectoarele economice, actuala guvernare a „tocat” sistematic tot ce a găsit în visteria statului. În ritmul acesta, până la sfârșitul anului se conturează un exercițiu bugetar plin de incertitudini, remarcându-se lipsa unei strategii sau viziuni economice pentru viitor.
USL a promis crearea a 1 milion de noi locuri de muncă în țară. Realitatea ne arată însă că deja avem cu peste 100.000 de șiomeri mai mult decât anul trecut. Preconizatele închideri ale Oltchim, Mechel și ale unor unități de la Sidex Galați, vor arunca încă cel puțin 100.000 de oameni în șiomaj.
Noi locuri de muncă s-ar fi putut crea printr-o politică echilibrată de investiții publice. Dar până acum, în 2013 au fost alocați investițiilor cu 40% mai puțini bani decât în perioada similară din anul trecut. Investițiile pot și trebuie să devină motorul economiei românești. Tăierea lor echivalează cu creșterea șiomajului și stagnarea economică.
Situațiile dramatice de la Oltchim și Mechel riscă să lase fără loc de muncă, nu doar angajații din aceste companii, ci și alți peste 50.000 de români din industria pe orizontală. Sunt oameni ce lucrează la firme ale căror contracte cu Oltchim sau Mechel le asigură existența, fiind captivi economici.
Cauza primară a situației de astăzi stă în privatizările dezastruoase făcute în perioada 2001 „2004. Combinatul de la Câmpia Turzii și cel de la Târgoviște, dar și Petromul care deține Arpechim Pitești „toate au fost privatizate fără clauze serioase post-privatizare și fără un plan clar de menținere și dezvoltare pe termen lung a locurilor de muncă. Consecințele se văd azi, fiind amplificate de incompetența și nepăsarea actualei guvernări.
Pentru Oltchim s-au făcut în ultimul an planuri peste planuri: ajutoare de stat, o „privatizare senzațională marca Dan Diaconescu” , promisiunea de alocare a 45 milioane de Euro, necesari inițial susținerii fluxului tehnologic, toate din păcate irealizabile, „grație” greșelilor flagrante ale guvernanților.
Acum câteva zile, Comisia Europeană a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim, motivat de faptul că nu a fost fructificat, în vara anului 2012, acordul de transformare al datoriilor la utilități în acțiuni, iar compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin, Guvernul neprimind nici o intenție serioasă de cumpărare. Plătim scump eșecul privatizării din vara anului trecut, ce s-a dovedit un circ mediatic ridicol și păgubos, în timp ce disperarea oamenilor de pe platforma chimică este din ce în ce mai mare.
Recent, angajații Oltchim și Arpechim au anunțat prin liderii de sindicat, că în această săptămână vor protesta la Palatul Victoria, iar dacă dialogul cu Dl Ponta va fi refuzat în continuare, vor ajunge inclusiv să blocheze A1, ca un gest extrem. Conectați-vă, domnule Prim-Ministru, la realitățile sociale și economice ale țării! Fiind un reprezentant al unui partid de stânga, beneficiar al unei largi majorități în Parlament, ce promite în programul politic soluționarea „a priori” a problemelor și aspectelor sociale, nu lăsați transformarea acestor tensiuni într-un butoi cu pulbere. Faceți acest efort și, cu siguranță, veți înțelege că PR-ul din studiourile TV și politizarea șiedințelor de guvern, unde vă „certați” colegii de alianță și îi amenințați cu alocări discreționare de fonduri, Consiliul Județean Caraș-Severin fiind ultimul apostrofat în acest fel, nu aduc bunăstarea economică promisă în campaniile electorale din 2012.
Finalmente, vă semnalez că la sfârșitul săptămânii trecute, în sediul Prefecturii Vâlcea, a avut loc o întâlnire de lucru unde, împreună cu toți factorii decizionali locali, parlamentarii de Vâlcea și liderii de sindicat de pe platforma chimică, am semnat un Memoriu ce vă este adresat. În urma discuțiilor purtate, pe lângă cele 8 revendicări permanente ale Sindicatului Liber Oltchim, s-a concluzionat necesitatea întâlnirii de urgență cu Prim – Ministrul României.
Prin această declarație politică, vă cer la rândul meu, să vă reconsiderați atitudinea față de situația județului Vâlcea! Oamenii de aici nu acceptă să fie victimele promisiunilor unor politicieni, care după ce s-au văzut „cu sacii în căruță” nu mai privesc în urma lor. Nu permiteți ca instalații moderne, echipamente și procese de producție automatizate noi, în care s-au investit sute de milioane de Euro în ultimii 10 ani, să se transforme într-un morman de fiare vechi sau să fie exportate de „băieții deștepți” . Totul stă în disponibilitatea Dumneavoastră pentru un simplu dialog.
Autismul politic și fuga de responsabilitate nu reprezintă o soluție. „Alb sau negru” , oamenii aceștia merită un răspuns din partea Dumneavoastră. Aveți această datorie morală față de ei. Introduceți-vă în agendă, pe lângă Bruxelles, și Vâlcea, Pitești, Târgoviște, Buzău, Câmpia Turzii, Oțelul Roșu, Brăila și Galați. Nu scoateți Vâlcea de pe harta economică a României! Nu ne condamnați la șiomaj, sărăcie și subdezvoltare” „Romeo Rădulescu.
Lasă un comentariu