Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

NOUL COD RUTIER a fost respins în Senat

Cu 119 voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o „abţinere”, Senatul României a respins proiectul de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Raportul de respingere a fost propus plenului Senatului de Comisia pentru administraţie publică, cea juridică şi cea de apărare.

Proiectul privind modificarea OUG 195/2002 prevedea înăsprirea sancţiunilor pentru fapte cu pericol social deosebit şi care influenţează direct siguranţa traficului, precum nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea pe autostradă pe contrasens sau a unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, dar şi pentru depăşirea limitei legale de viteză cu peste 60 km/h.

Senatul este prima cameră a Parlamentului sesizată cu privire la noul Cod Rutier.

Sancţiuni prevăzute de Noul Cod Rutier:

• Amenda maximă pentru şoferi ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai lungă perioadă de suspendare a permisului de conducere este de doi ani, potrivit proiectului noului Cod Rutier.

• Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte de amendă, adică între 720 de lei şi 1.600 de lei! În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.

• Dacă se depăşeşte limita de viteză cu peste 60 de km pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă, adică între 1.680 lei şi 4.000 de lei, plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 de zile.

• În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier, urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă, adică amendă între 4.080 lei şi 9.600 de lei, la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la 2 ani, însă amenda rămâne aceeaşi, potrivit proiectului citat.

• Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană care a consumat droguri, a luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau are o îmbibaţie de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge, este interzisă. Se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni, de la 21 la 50 puncte de amendă şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile.

• În cazul în care îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

• Nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea pe contrasens pe autostradă, depăşirea unui autoturism cu mai mult de 60 kilometri pe oră a vitezei maxime admise şi conducerea unei maşini neînmatriculată sunt pedepsite cu amendă cuprinsă între 21 şi 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile. În cazul în care aceste abateri sunt urmate de un accident, se vor aplicaamenzi între 51 şi 120 puncte şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de un an, dacă accidentul este soldat doar cu pagube materiale, iar în cazul în care sunt persoane rănite, perioada de suspendare a permisului se dublează.

• Vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte de amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale.

• În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Concret, Poliţia Rutieră întocmeşte dispoziţia de suspendare în termen de 5 zile de la expirarea termenului de plată a amenzii şi o comunică persoanei vizate. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare.