Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Nivelul de ALERTĂ TEORISTĂ se menţine „albastru – precaut” în România

În România, nivelul de alertă teroristă se menţine „albastru – precaut”, susţine directorul general al Serviciului Român de Informații (SRI) George Maior.

„Această reuşită a implicat, cum vă spuneam, eforturi susţinute, concertate, permanente – eforturi foarte mari – intelectuale, analitice, operaţionale. Dar, trebuie să menţionez, ne confruntăm cu o creştere a problematicii teroriste în România, determinată în principal de evoluţiile fenomenului din zona Orientului Mijlociu şi de problemele din regiune, la frontieră NATO şi UE. Avem, aşadar, obligaţia de a ne alinia legislaţia la nivelul statelor care pot gestiona astfel de ameninţări”, susține Maior.

Din perspectiva protecției antiteroriste și a securizării frontierelor, în contextul în care în Ucraina a fost doborât de la sol un avion civil cu aproape 300 de pasageri la bord, Maior susţine că au crescut riscurile şi ameninţările la adresa securităţii naţionale a României.

„El induce o creştere a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a României, distribuite în tot spectrul de posibilităţi – de la ameninţări specifice, pornind de la cele legate de migraţie ilegală, valuri de refugiaţi, criminalitate organizată transfrontalieră până la chestiuni legate de agresiuni informaţionale, trafic de armament şi alte produse interzise, stabilitate economică, spionaj ori terorism. Bineînţeles că instabiltatea regională de care am mai vorbit, provocată de Rusia, trebuie să ne îngrijoreze. Din fericire, aşa cum am arătat, suntem pregătiţi pentru a face faţă la nivelul teritoriului naţional acestor ameninţări, fie că vorbim de elemente teroriste, de fenomene asociate criminalităţii organizate transfrontaliere, ori chiar acţiuni pe linie informativă sau din punct de vedere geopolitic. Construcţia sistemului instituţional strategic din ultimii ani şi, prin aceasta, forţa statului român îşi dovedesc în asemenea momente de criză eficiența. Dar, repet, trebuie să fim atenţi atât din punct de vedere politic, diplomatic, cât şi militar, informativ, la evoluţiile determinate de acest context. Dar eforturile noastre umane, analitice şi operative au nevoie de un sprijin concret suplimentar. De legislaţie care să ne permită să fim eficienţi în continuare, în confruntarea cu ameninţări clasice sau de tip nou” – a mai spus George Maior.