Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

NEWS ALERT: Judecătorul Dănuţ Cornoiu iese la pensie!

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis în şedinţa de joi, 6 martie 2014, înaintarea către Preşedintele României, Traian Băsescu, a propunerii de eliberare din funcţie, prin pensionare, a lui Dănuţ Cornoiu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cornoiu a fost de-a lungul timpului preşedintele Tribunalului Vâlcea, a Curţii de Apel Piteşti, precum şi preşedintele Secţiei Civile de la Înalta Curte.

Cornoiu, un magistrat controversat

Judecătorul Dănuţ Cornoiu a devenit celebru în 2006 atunci când a fost implicat în modul în care a fost transferat de la un complet la altul dosarul privind casa părinţilor fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei. Membrii CSM au constatat implicarea lui Dănuţ Cornoiu, şef Secţie Civilă, în mutarea dosarului după repartizarea sa aleatorie la Completul 1, motiv pentru care s-a decis excluderea acestuia din magistratură.

Preşedintele completului iniţial, judecătoarea Margareta Ionescu, desemnată aleatoriu pentru soluţionarea procesului privind retrocedarea imobilului în care locuiesc şi părinţii Monicăi Macovei, a susţinut în faţa judecătorilor CSM că, deşi a remarcat anumite nereguli, a preferat să nu le dea atâta importanţă, „să nu întindă pelteaua”.

Judecătoarea a mai spus că i-a cerut explicaţii grefierei Camelia Coman, în momentul în care a sesizat că nu mai are acest dosar, la discuţie fiind prezentă şi judecătoarea Surdescu. „Mi-a spus că a fost chemată de preşedintele Cornoiu şi de judecătoarea Stancu, rugând-o să treacă dosarul la completul 2. grefiera mai mult a şoptit răspunsul şi mi s-a părut că era bulversată”, a explicat în faţa judecătorilor CSM, Margareta Ionescu.

De asemenea, şi grefiera a confirmat declaraţia judecătoarei Ionescu, care le-a povestit celor de la CSM că a fost chemata de preşedintele Cornoiu şi de Luana Stancu, amândoi spunându-i să treacă dosarul la completul 2. „Am executat. Nu am întrebat de ce mi s-a cerut acest lucru”, a spus grefiera.

La audierile din data de 28 februarie 2006, judecătorul Dănuţ Cornoiu le-a spus membrilor CSM că nu i se poate imputa faptul că ar fi intervenit în schimbarea completului de judecată care a soluţionat litigiul privind casa în care locuiesc părinţii europarlamentarului PDL, Monica Macovei.

A vrut să conducă Înalta Curte

În anul 2009, Dănuţ Cornoiu a vrut să candideze pentru şefia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă a fost respins pentru povestea din 2006, atunci când a fost sancţionat disciplinar, deşi se propusese excluderea sa din magistratură. Judecătorul Dănuţ Cornoiu este cel care a fost exclus din magistratură din cauza procesului în care Ana Maria Petrini a pierdut în instanţă casa în care locuiau părinţii Monicăi Macovei, însă decizia CSM a fost schimbată de instanţa supremă, unde acesta a lucrat. Înalta Curte a modificat, în 2006, decizia Consiliului Superior al Magistraturii, înlocuind sancţiunea de excludere din magistratură cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunară brută cu 15% pentru o perioadă de trei luni. Din cauza acestei sancţiuni, Cornoiu a fost împiedicat să candideze.