Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Monticava are de luat 3,5 milioane euro de la statul român

DAUNE. La jumătatea acestui an, Curtea Internațională de Arbitraj Economic de la Paris a dat câștig de cauză într-un proces intentat statului român pentru rezilierea contractului de construire a depozitului ecologic de la Fețeni-Râmnicu Vâlcea. Astfel, Ministerul Finanțelor este nevoit să plătească italienilor daune de 3,5 milioane euro. Din câte se pare, firma Monticava a mai câștigat un proces împotriva statului român în 2008, la Bruxelles, pentru care au solicitat însă o amânare a executării până la soluționarea procesului deschis pentru daune. Contractul cu societatea amintită a fost reziliat în  2006 atunci când consilierii locali au înaintat cererea de încetare a contractului cu Monticava Strade către Oficiul de Plăți și Contractare PHARE din cadrul Ministerului Finanțelor.

România a semnat cu compania italiană Monticava  Strade un contract de 9.298.278 Euro în 15 februarie 2005. Conform acordului de finanțare, 66,83% din fonduri erau nerambursabile, asigurate prin programul ISPA, 23,22% din sumă a fost asigurată de statul român, iar restul de 9,95% au fost sume provenite de la bugetul local al Primăriei Râmnicu Vâlcea, beneficiarul proiectului. În caietul de sarcini al licitației se prevedea construirea unui depozit de deșeuri la Fețeni, precum și a unei stații de compost. Compania Monticava a demarat lucrările la depozitul de la Fețeni la începutul lunii iunie 2005, iar după aproximativ un an, compania italiană a sistat lucrările, în acest răstimp încasând, totu și, peste 700 mii de euro.

În noiembrie 2006, ținând cont de gravele întârzieri înregistrate în derularea lucrărilor, dar și de încălcarea de către constructor a clauzelor contractuale, Consiliul Local de atunci a solicitat către OPCP (Oficiul de Plăți și Contractare PHARE), rezilierea contractului de execuție a gropii de gunoi. Ca urmare a acestei hotărâri, edilul a fost împuternicit să semneze noul Acord de Implementare dintre CL al municipiului Râmnicu Vâlcea și Ministerul Finanțelor Publice reprezentat prin Oficiul de Plăți și Contractare PHARE (OPCP) și Autoritatea de Management pentru Infrastructură pentru Măsura ISPA 2001 RO 16 P PE 014 „” Managementul Integrat al Deșeurilor în municipiul Râmnicu Vâlcea” .

Primarul nu crede

La începutul anului 2007, Garda de Mediu a cerut  Primăriei Râmnicu Vâlcea închiderea gropii de gunoi de la Fețeni, pentru că aceasta nu mai putea funcționa după sfârșitul lui 2006. Apoi, beneficiarul a fost nevoit să- și asume desemnarea unui câștigător pentru o noua licitație Hidroconstrucția SA adjudecând contractul, fiind nevoită să execute 93% din lucrările de la Fețeni.  După rezilierea contractului, OPCP,  instituție românească ce se ocupă de finanțările europene în România, cât și Primăria Râmnicu Vâlcea să ajungă la procese interminabile, în România, dar și în Italia. Monticava a cerut Tribunalului din Lecce să oblige OPCP să nu mai ceară plata garanției de bună execuție, iar, pe de altă parte, partea română, prin OPCP, a avut pretenții financiare (drept despăgubire) de aproape 1,8 milioane de Euro, sumă care ar  fi trebuit plătită de Monticava.

Întrebat la ultima conferință de presă cum comentează această șitire de ultim moment, primarul municipiului, Romeo Rădulescu, a spus că nu crede informațiile potrivit cărora Monticava ar fi câștigat procesul cu statul român și că, mai mult decât atât, nu primăria este cea care a încheiat actul cu italienii. Cu toate acestea, din detaliile oferite de noi în paginile de mai sus, reiterate pentru a face o scurtă istorie a acestei povești, este mai mult decât limpede că lucrurile stau altfel în realitate. ” Nu aveți informația corectă, nu aveau cum să câștige! Monticava a fost incapabilă să facă ceva la groapa de gunoi de la Fețeni. Oricum, nu văd cum am putea fi noi tra și la răspundere. Contractul a fost reziliat cu acordul celor de la Oficiul de Plăți și Contractare. Nu aveau contract cu noi. Noi suntem doar beneficiari, dar nu am semnat contractul cu Monticava” , a spus el.

RAUL POP