Cardul European de Sănătate are acum o valabilitate de 1 an, faţă de 6 luni cum era până nu demult. O altă modificare făcută în privinţa acestui card, este ca orice persoană care a împlinit 18 ani trebuie să depună personal actele la casa de asigurări la care este arondat medicul de familie.
Deci, toţi membrii familiei trebuie să se prezinte în faţa funcţionarului public. Cei care au un loc de muncă, vor depune actele la sediul Casei de Asigurări de Sănătate la care firma angajatoare plăteşte dările către stat.
E bine de ştiut că în Municipiul Bucureşti, cei care au dările plătite la CASMB vor depune actele în cartierul Floreasca la sediul din Str. Sergent Matei N. Dumitru nr.1-3, dar ţineţi seama de faptul că vinerea nu se lucrează cu publicul.
CUM SE OBŢINE CARDUL EUROPEAN DE SĂNĂTATE
– Se completează de către angajator o adeverinţă tip pe care o găsiţi pe site-ul CASMB la secţiunea „Asistenta medicală obţinută înafara ţării”-Cardul european de asigurat.
– Se completează o cerere tip pe care o găsiţi la aceeaşi secţiune.
– Copie după actul de identitate sau după certificatul de naştere(în cazul copiilor sub 14 ani). Pentru aceştia depunătorul trebuie să anexeze o copie a actului sau de identitate.
Cardul se eliberează în maxim 7 zile de la data depunerii actelor şi se livrează prin poştă.
DE CE ESTE NECESAR CARDUL EUROPEAN DE SĂNĂTATE
În baza acestui card, orice spital de stat din Uniunea Europeană este obligat să vă ofere tratament gratuit în caz de urgenţă. Cu ajutorul acestuia puteţi beneficia chiar şi de intervenţii chirurgicale dacă aţi avut neşansa să vă accidentaţi în vacanţă. Dar, Cardul European de Sănătate se poate folosi doar în caz de urgenţă pentru problemele apărute pe perioada concediului şi nu se poate folosi pentru tratament medical la cerere.
Lasă un comentariu