Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mircia Gutău, afirmații grave la ”Sinteza Zilei”: Judecătorilor li se prezenta înainte soluția pe care trebuiau să o dea

După ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în data de 8 noiembrie 2017, că primarului din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, i-au fost încălcate dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil în procesul de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care l-a condamnat la trei ani și 6 luni de închisoare după ce alte doua instanțe au pronunțat achitarea lui, Mircia Gutău, prin avocatul Octavia Fieroiu, a deschis un nou proces de revizuire a dosarului la Înalta Curte de Casație și Justiție. Marți, 3 aprilie 2018, magistrații ÎCCJ s-au pronunțat, iar primul termen în dosar va fi 14 mai 2018.

Înalta Curte a admis cererea de revizuire a lui Gutău, ca urmare a condamnării României la CEDO pentru faptul că Livia Stanciu a dat condamnare după achitare, fară să administreze probe noi.
”Admite cererea în temeiul art. 465 ALIN 11 LIT. B CPP de revizuire formulată de revizuentul Gutău Mircia împotriva deciziei penale 273/27.01.2010 a Înaltei Curți pronunțată în dosarul 698/57/2008.
Desființează decizia penală numai cu privire la revizuentul Gutău Mircia și dispune rejudecarea cauzei de către instanța de recurs, fixează termen la data de 14 mai 2018 cu citarea părților. Decizia este definitivă.”

Amintim că primarul Mircia Gutău a câștigat la CEDO. Cauza Gutău contra României este un mare succes, mai ales pentru că hotărârea CEDO consfințește nelegalitatea hotărârii de la ICCJ de condamnare a primarului Mircia Gutău.

”Din punct de vedere procedural, hotărârea CEDO consfințește nelegalitatea hotărârii de la ICCJ de condamnare. Hotărârea CEDO deschide calea unei posibile acțiuni în revizuire a hotărârii de condamnare. CEDO nu poate să desființeze hotârârea de condamnare, care se poate face pe calea unei acțiuni de revizuire. Intentarea unui proces cu tot ce înseamnă el.
Această acțiune în revizuire se poate face în 3 luni de zile de la data publicării hotărârii CEDO în Monitorul Oficial. Acțiunea se depune la instanța, a cărei hotărâre se atacă, adică la Înalta Curte, iar hotârârea care se va pronunța este definitivă. Va fi un proces în toată regula, finalizat cu o decizie, prin care se poate admite sau respinge cererea de revizuire. În opinia mea, ar trebui admisă cererea și desființată hotărârea de condamnare, eventualitate în care practic se reia rejudecarea recursului DNA”, ne-a declarat avocatul Octavian Fieroiu.

„Cei care au greșit trebuie măcar să-și ceară scuze, vreau să recunoască. Atât vreau!”

Primarul Mircia Gutău a intervenit telefonic la emisiunea ”Sinteza Zilei” de la Antena 3 și a povestit coșmarul pe care l-a trăit, fiind condamnat pentru faptul că doamna Livia Stanciu ”nu a știut ce vrea președintele.

”Trebuie să recunosc că e o mare bucurie, chiar dacă eu sunt un caz fericit, că am reușit să redevin primarul municipiului Râmnicu Vâlcea. Cred că adevărul va ieși la iveală. În momentul de față am două soluții de achitare. Acele protocoale există. Am un prieten foarte bun, care era judecător la Înalta Curte, înainte să intre în complet i se prezenta soluția pe care trebuia să o dea. Acea echipă mixtă de lucru, în complexele aleatorii erau doi judecători oameni ai serviciilor, așa funcționa. Așa s-au întâmplat lucrurile” a spus Mircia Gutău.

Acesta a vorbit și despre condițiile din penitenciar, dar și despre ce și-ar dori să se întâmple cu cei care au greșit.

”Am stat într-o încăpere cu 62 de persoane, am mâncat la masă cu deținuții, era cineva care s-a dat drept încasator la Enel și a omorât două persoane, am realizat cu cine eram nevoit să supraviețuiesc. A trebuit să mă transform ca să supraviețuiesc. Am făcut orice ca să nu stau în celulă, munceam 12 ore pe zi. Asta m-a făcut să rezist. Cei mai mulți am fost 62 în celulă”

”Cei care au greșit trebuie măcar să-și ceară scuze, vreau să recunoască. Atât vreau (…) Sunt și foarte mulți judecători de bună-credință, dar sunt și mulți care răspund la comenzi” a afirmat Mircia Gutău.
”La Înalta Curte dosarul nu a fost deschis. Avocatul a făcut trei fundițe, să vadă. Nu a fost deschis” a continuat Gutău.

”Procurorul trimis de DNA a cerut un nou termen, pentru că e nou și ar vrea să vadă dosarul și că nu știe ce caută primarul în dosar. A spus că ar vrea să vadă și casetele cu așa-zisul flagrant. Judecătorii au spus că nu sunt de acord să vadă casetele, pentru că ei nu judecă pe fond”.