Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mafiot la 15 ani

DELICVENȚĂ JUVENILĂ. După ce mai mulți părinți au sesizat anchetatorii că odraslele lor sunt șiantajate, jecmănite și bătute de minorul R.D., polițiștii și procurorii din Drăgășani i-au înscenat acestuia un flagrant. Tânărul de doar 15 ani își aștepta victimele la ie șirea de la cursuri, amenințându-i că îi bate dacă nu îi dau banii din buzunar. Unii dintre copii chiar au fost loviți cu palmele, iar cei care nu aveau bani erau obligați să-i aducă sumele cerute în zilele următoare, fiind ca un fel de ” taxă de protecție” . 

În ultimii ani, delicvența în rândul minorilor a crescut, iar în județul Vâlcea fenomenul a devenit chiar îngrijorător. Ultimele date statistice arată că numai în anul 2011 s-au înregistrat 445 fapte penale comise de 372 de minori, iar dintre aceștia, asupra unui număr de 298 a fost începută urmărirea penală. Anul acesta însă, săptămânal aflăm despre grupuri de minori care sunt prin și la furat sau tâlhăresc oamenii pe stradă pentru câteva zeci de lei. Nu mai departe de zilele trecute, mai exact în data de 2 martie a.c., un elev din municipiul Drăgășani a fost prins de polițiști și procurori în flagrant în timp ce șiantaja copii mai mici decât el, amenințându-i cu bătaia dacă nu-i dau banii din buzunar.

Cerea ” taxă de protecție”

R.D. „15 ani este elev al Școlii cu clasele I-VIII ” Nicolae Bălcescu” din Drăgășani, însă nu s-a arătat prea preocupat de șicoală, motiv pentru care a rămas repetent. Astfel că, în loc să fie în clasa a IX-a, el frecventează acum cursurile clasei a VII-a. Din câte se pare, acesta provine dintr-o familie dezorganizată, cadrele didactice susținând că el ar fi fost adoptat. În urmă cu ceva timp, pentru a face rost de bani, tânărul a început să- și șiantajeze colegii de la șicoală, așteptându-i după orele de curs și amenințându-i că îi bate dacă nu îi dau banii din buzunar. Unii dintre copii chiar au fost loviți cu palmele, iar cei care nu aveau bani erau obligați să-i aducă sumele cerute în zilele următoare, fiind ca un fel de ” taxă de protecție” . ” În general, victimele erau copii mai timizi, care nu îndrăzneau să se opună acestuia. Poliția municipiului Drăgășani a fost sesizată că mai mulți minori au fost amenințați cu acte de violență și că li se solicită în mod periodic sume de bani. Minorul îi amenința cu acte de violență, iar pe una dintre victime, în seara zilei de 28 februarie a.c., a lovit-o cu palmele peste față pentru că nu a  vrut  să-i  dea  bani, spunându-i ca, ulterior, să-i aducă suma de 50 lei, în caz contrar, va suporta consecințele” „ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, Alina Teodorescu.

Prins în flagrant

Enervați de faptul că fiii lor sunt șiantajați, bătuți și jecmăniți la ie șirea de la orele de curs de minorul R.D., mai mulți părinți au sesizat organele de anchetă, polițiștii și procurorii înscenându-i acestuia un flagrant. Astfel, elevul șiantajist a fost prins de oamenii legii chiar în timp ce primea suma de 30 lei de la una din victimele sale. Trebuie să precizăm că banii care i-a primit de la elevul pe care l-a amenințat au fost marcați. ” În baza primelor cercetări și a audierilor efectuate, conturându-se elementele constitutive ale infracțiunii de șiantaj, a fost realizat un flagrant împreună cu procurorul de caz, iar în urma acestuia, R.D. a fost prins în timp ce primea suma de 30 lei, bancnotele fiind, în prealabil, marcate în vederea realizării flagrantului. Împotriva minorului se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de șiantaj, urmând a fi efectuate și verificări suplimentare pentru stabilirea  întregii activități infracționale a acestuia” „ne-a mai spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, Alina Teodorescu.

CLAUDIA STANCIU