Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Mafia lemnului din nordul județului, sub lupa IGPR

MĂSURI. O echipă de ofiţeri de la Bucureşti, verifică tăierile masive ilegale de arbori din nordul judeţului Vâlcea, iar unele dosare, cu prejudicii mari şi cu persoane importante din judeţ implicate, vor ajunge chiar pe masa procurorilor DNA.

Că pădurile din nordul judeţului Vâlcea sunt jefuite zilnic, iar nimeni nu a luat măsuri până acum, este deja o certitudine. Mafia lemnului în Ţara Loviştei a luat amploare în ultimii ani, chiar sub ochii autorităţilor, ba de multe ori cu „binecuvântarea” şi ajutorul lor. În ultimele luni însă, lucrurile au luat o altă întorsătură, iar hoţii de lemne sunt „vânaţi” de poliţiştii vâlceni şi amendaţi pe capete. Unele dosare, cu prejudicii mari şi cu persoane importante din judeţ implicate, vor ajunge chiar pe masa procurorilor DNA. De acest lucru vor avea grijă specialiştii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), care de câteva zile se află în nordul judeţului Vâlcea, acolo unde se fură ca-n codru. „Având în vedere problemele pe linie de tăiere ilegală de arbori din nordul judeţului, am solicitat sprijinul IGPR, care ne-a trimis o echipă de ofiţeri. Aceştia, împreună cu lucrători din cadrul Biroului Silvic al IPJ Vâlcea şi lucrători din alte structuri de control, efectuează verificări în zona împădurită din nordul judeţului” – ne-a declarat inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, comisarul – şef Nicolae Sărdărescu.

Primele măsuri

Primul domeniul silvic luat „la ochi” de ofiţerii IGPR a fost cel din zona Malaia – Voineasa, acolo unde a fost verificată o societate comercială şi un ocol silvic privat cu privire la respectarea legalităţii desfăşurării activităţii în domeniul silvic. „În comuna Malaia a fost depistat Ilie L., de 39 de ani, din oraşul Brezoi, care transporta, cu o autoutilitară ce tracta o remorcă, material lemnos, specia molid, având un aviz de însoţire, completat fără a rezulta provenienţa legală, iar la cubarea cantităţii de către angajaţi ai ocolului silvic, au rezultat diferenţe. Din acest motiv s-a luat măsura confiscării întregii cantităţi de 38,782 m.c., şi aplicarea a două sancţiuni contravenţionale în sumă de 5000 lei, în conformitate cu prevederile art. 19 alin. 1 lit. a şi n din Legea 171/2010″ – se arată într-un comunicat al IPJ Vâlcea.