Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Laurenţiu Baranga, fostul preşedinte de la Combaterea Spălării Banilor, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Va trebui să returneze toate salariile și indemnizațiile

Aproximativ un an a durat procesul în care Laurenţiu Baranga (54 de ani), din Râmnicu Vâlcea, fostul preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, a fost judecat pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare de acte de studii falsificate, în baza cărora a ajuns, din strungar, înalt funcţionar de stat. 

Fostul președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a primit trei ani de închisoare cu suspendare și supraveghere pe o perioadă de patru ani, deşi împotriva lui erau nu mai puţin de nouă capete de acuzare constând în: înşelăciune în formă continuată, a mai multor instituţii publice (cinci infracţiuni) – trei universităţi, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat şi Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor – precum şi uz de fals, fals în declaraţii (două infracţiuni) şi exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

Decizia nu este definitivă, fiind atacată deja de inculpatul Laurenţiu Baranga.

În schimb, dacă sentinţa Judecătoriei Râmnicu Vâlcea va rămâne definitivă, Laurenţiu Baranga va fi nevoit să returneze toate salariile şi indemnizaţiile primite de-a lungul carierei sale, despăgubiri care depăşesc 1,3 milioane de lei (peste 260.000 de euro), suma fiind mai mare faţă de cea solicitată iniţial în instanţă.

Magistraţii au fost de acord să se continue cu măsura de poprire pe conturile sale bancare şi menţinerea sechestrului pe cele şase terenuri pe care le deţine în Râmnicu Vâlcea şi alte localităţi ale judeţului, precum şi pe apartamentul din Râmnicu Vâlcea unde a stat pe perioada arestului la domiciliu – aproximativ trei luni. Perioada se scade acum din pedeapsă. 

S-a considerat şi că 120 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea sau SC Pieţe Prest SA, ar fi necesare pentru reeducarea inculpatului. În plus, s-a decis desfiinţarea tuturor înscrisurilor mincinoase cu ajutorul cărora a ajuns în importante demnităţi publice.

„În temeiul art. 38 alin. (1), art. 39 alin. (1) lit. b Cod penal, contopeşte pedepsele, iar la pedeapsa cea mai grea de 1 an închisoare, adaugă un spor de 2 ani închisoare (reprezentând un spor de 1/3 din celelalte pedepse), pedeapsa rezultantă fiind de 3 ani închisoare. (…)
În baza art. 91, 92 C. pen., dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani.
În baza art. 93 alin. (3) C. pen. corob. cu art. 404 alin. (3) C. proc. pen., dispune ca, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile, în condiţiile prevăzute de art. 51, 52 din Legea nr. 253/2013, în cadrul uneia dintre următoarele două entităţi: S.C. Pieţe Prest S.A. şi Primăria Rmânicu Vâlcea” se arată în încheierea instanței Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.